Nagy Ervin

Vélemény és vita

Történelmi győzelem (3.)

A politikusi képességekről

Minden politikai siker mögött látnunk kell az emberi tényezőt, azaz a tehetséget, a képességet, a tudást, a tapasztalatot és persze az erőfeszítést is. Orbán Viktor és Márki-Zay Péter alkalmassági versenye, illetve az egymásnak feszülő két politikusi garnitúra közötti minőségbeli különbség ugyanolyan döntőnek bizonyult április 3-án, mint a politikai alternatívák közti eltérés. Sikeres politika nincs hiteles és alkalmas politikus nélkül – ez is egyike a történelmi győzelem soktényezős okainak.

Az elmúlt tizenkét év nagyon súlyos kontraszelekciót okozott a baloldalon. A botránypolitizálás és a protestálás lett ugyanis a kiválasztódás mértéke, nem pedig a valódi politikai teljesítmény. Vagyis az alternatívaképzés helyett az ellenállás, a politikai gondolkodás hiányában pedig a tüntetés volt a nyerő álláspont. Így nem az építkezésen járt a baloldali politikus esze, hanem a romboláson – ennek pedig komoly következményei lettek.

A pozíciókat vesztett balliberális értelmiség totálisan félreértelmezte a magyar helyzetet az elmúlt tíz évben, ami eltorzította a politikai sikeresség fogalmát, így közvetlenül vezetett oda, hogy a kontraszelekció zavartalanul folytatódjon. Először is máig dogmatikusan hiszi a balliberális értelmiség, hogy a politikacsinálás csak és kizárólag az ő feladatuk, a politikus dolga pedig majd végrehajtani, megvalósítani azt, ami az okos fejükből kipattant.

Ennek kettő, szerintem máig be nem ismert következménye volt: egyrészről egyre távolabb került a balliberális politika a valóságtól, másrészről pedig a valóság, azaz a választópolgárok is egyre inkább elidegenedtek ettől a társadalmi csoporttól. Ráadásul a belterjességének és gőgjének is köszönhetően szellemi értelemben egyre silányabbá is vált a balliberális értelmiség. Ma már csupán a Nyugat szolgai másolásában látja a kizárólagos magyar jövőt.

Mindenesetre az elmúlt években is fordítva ült azon a bizonyos lovon, abban az értelemben, hogy nem megérteni akarta Magyarországot, hanem a saját véleményére formálni. Ebből született meg az a dogma, miszerint a jobboldal nem demokratikusan játszik, a hatalma pedig időleges, hisz az emberek végül majd ráébrednek, hogy becsapják őket. Ez volt a magyar helyzet legkatasztrofálisabb félreértelmezése.

Kialakult és megcsontosodott tehát egyfajta sértődött, tudálékos álláspont, amiben egy politikai mondanivaló maradt csupán meg, miszerint Orbán veszélyes a demokráciára, és megállítja a Nyugat által felkínált „fejlődést”. Ebből következik tehát az, hogy az ellenzéki politikusnak nem fontos az alternatívaképzés, egyetlen feladata csupán a kormány megbuktatása. Nem kell programot írni, hisz az már elkészült Nyugaton, leutánozható szóról szóra, hanem a jobboldalt kell megbuktatni. Orbán ugyanis – legalábbis a balliberális értelmiség s így az ő szellemi rabságukba került ellenzéki politikusok szerint is – akadálya a nyugati „fejlődés” automatikus menetének.

A politikai baloldal ennek a téves dogmának lett a rabja. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a politikusnak elég volt azt mondania, hogy finn oktatás, uniós minimálbér vagy kanadai bevándorláspolitika és így tovább, majd azt gondolták, hogy letudták a szellemi munkát, lehet menni tiltakozni a fennálló kormány ellen, és ez elég lesz. Az ellenzéki oldalon egy olyan kontraszelekció ment végbe, amelyben valódi teljesítmény nélkül, egy-két botránnyal be lehetett kerülni a politikai „elitbe”. Talán az egyik legszélsőségesebb példa volt erre annak a Nagy Blankának az esete, akinek elég volt egyet káromkodnia, és ezzel máris címlapra került, baloldali politikusok keresték a barátságát, majd Frans Timmermans is vele kampányolt még néhány évvel ezelőtt. Ez a folyamat nem változott meg az összefogás létrejötte után sem. Sőt! Ha rápillantunk a parlamentbe bejutott képviselőkre, sokan közülük ugyanennek a kiválasztódási folyamatnak ha nem is ennyire szélsőséges, de mindenképpen jól látható példái.

A politikai garnitúra mellett kiemelt szerepe volt a történelmi győzelemben Orbán Viktor és Márki-Zay Péter személyes versenyének is, ami annak ellenére erősödött fel a kampányban, hogy végső soron a magyar választópolgár nem miniszterelnököt választ, mikor a szavazófülkében dönt. Mégis minden demokráciában, így a magyar politikai versenyben is felértékelődött a személy szerepe. A politikus ugyanis felelős személy, aki önmagában garanciát vállal a politikai alternatí­váért, vagy aki számon kérhető. A politikus megismerhető, a politikus viselkedése valódi tapasztalat – ezt oktalanság alábecsülni.

Az alkalmassági versenyt egyértelműen Orbán Viktor nyerte meg, Márki-Zay Péter „kommunikációs hibáiról” ma már a „kontextust értelmező” siserahad sem beszél kijavítható problémaként, ugyanis mindenki belátta, hogy végső soron karakterbeli hiányosságról volt szó.

A nagy történeteket ma a média írja, az információk nagy hányadát nem a valóságból, hanem a vir­tuális világból nyerjük, így könnyen választódnak ki olyan közösségi vezetők, akiknek „jobb a sajtójuk”. Akit pedig szeret a sajtó, az Európa-szerte jó hírnévnek örvend, akit nem, annak véget ér a politikusi karrierje. Vannak azonban kivételek. Orbán Viktor egy kivétel. Hiába mondja el minden rossznak a nemzetközi média, hiába azonosítja a „patás ördöggel” az európai trend, és hiába bánik kegyetlenül vele a „hazai” baloldali média, mégis újra és újra megerősödik. Lehet, hogy éppen ez az egyik titok.

De akárki akármit mond, szereti vagy sem, Orbán Viktor tudja, mit akar, cselekszik, és mindig vállalja a felelősséget. És ami talán a legfontosabb, hogy minden döntésbe igyekszik bevonni az állampolgárt, kíváncsi, és kikéri az emberek véleményét. Lehet ezt populizmusnak nevezni, de valójában egy nagyon fontos politikusi erényről van szó. 

(A szerző a XXI. Század Intézet elemzője)  

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Történelmi győzelem (2.)

ĀKár tagadni, hogy a kormánypártok győzelme mellett a baloldal veresége is történelmi léptékű volt. A vereséget pedig mindig meg kell magyarázni, ha elmarad az okok feltárása, akkor nincs tanulság sem

Brém-Nagy Ferenc

Brém-Nagy Ferenc

Kommunikációs karantén

ĀSzép terminus, a napokban olvastam egy, a választás alakulásának okait megfejteni szándékozó cikkben

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Történelmi győzelem (1.)

ĀA sikeres válságkezelés mellett figyelembe kell venni azokat a gyümölcsözőnek bizonyult társadalompolitikai lépéseket, illetve világosan kijelölt értékek mentén való nemzetépítést is, amelyben a kormány következetességet mutatott