Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Kommunikációs karantén

Szép terminus, a napokban olvastam egy, a választás alakulásának okait megfejteni szándékozó cikkben

álláspont

Az írás szerint elméletileg ebben leledzene itt sok-sok magyar, ebbe zárták volna az ország lakosságának nagyobbik részét „Orbán hatalomtechnikusai”, és ez lenne a választás kimenetelének legfőbb oka. Hogy a kifejezés konkrétan mit jelent, azt bajos lenne felfejteni, különösen ha mellette felidézzük magunkban az ország szélessávú internetlefedettségének adatait vagy akár az ellenzékre leadott voksok számát.

Előbbi a tájékozódási lehetőséget írja le egzaktul, utóbbi meg arról tanúskodik, hogy szavaztak magyarok a baloldalra Budapesten meg a nagyvárosokon kívül is. Volt tehát mód venni az ilyen-olyan üzeneteit. Csak hát kevesebben rezonáltak rájuk, kevesebben gondolták vonzónak mind a felvázolt alternatívát, mind az azt megjelenítő politikusokat, egyszóval kevesebben tartották hitelesnek a baloldalt, mint a Fidesz–KDNP-t, és kevesebben választották. A demokrácia pedig erről szól: akire többen szavaznak, az győz, és az kap felhatalmazást az ország vezetésére.

El is szakadhatnánk a cikktől, oda utalhatnánk a többi, április 3. óta tucatjával születő, a baloldali nyilvánosság és szellemi univerzum értetlenségéről, talajvesztettségéről és felelősséghárításáról tanúskodó megnyilvánulás közé, amelyek jelentős része vicces módon a győztest teszi kvázi felelőssé a vesztes vereségéért, de van benne egy rész, amely tűpontosan szemlélteti, hogyan állítódik elő a valóságnak az eredetivel kevés kapcsolatot mutató alternatívája.

Azt írja a szerző: „2006-os veresége után a hatalommegvonástól súlyosan frusztrált Orbán Viktor a balatonőszödi kormányülésről [helyesen: az MSZP-frakció zárt üléséről – BNF] kiszivárgott Gyurcsány-beszédet felhasználva fellázította a társadalmat, mondván: a baloldal hazugsággal nyerte meg a választásokat. (A fiataloknak mondom: a tévészékház akkori felgyújtása az orbáni állítással szemben a Fidesz által felheccelt csőcselék műve volt.)”

Mit lehet erre mondani? Az biztos, ami ebben a két nagyon jellemző mondatban benne foglaltatik, és csöppet sem mellesleg mélyen átitatja a választásig magát ellenzéki összefogásként meghatározó, mostantól ki tudja mivé változó turmixkoalíció politikusait és a mögöttük húzódó szellemi világot, annak diagnosztizásálása komoly kihívás elé állítaná a szociálpszichológiát.

Ilyen háttér előtt igazából nincs mit csodálkozni Márki-Zay Péteren, aki szombaton még diadalt látott, hétfőn már azt mondta, ebben a szisztémában nem lehet legyőzni Orbánt, néhány nappal később a maga természetességével, és mindenekelőtt nagyon logikusan bejelentette, hogy pártot alapít. Jakab Péteren sem, aki a megszégyenítő vereség után – az elemzők szinte egyöntetű véleménye szerint döntően a Jobbik szavazóvesztése okolható miatta –, a Gyaloggalopp Fekete lovagjaként megint harcra szólít. És hát Gyurcsány Ferencen sem.

A DK elnöke amellett, hogy rövid úton közölte, Gyrucsány Ferenc feleségével győzött volna az ellenzék, igaz, Dobrev Klára a baloldali szavazóknak rendezett előmegmérettetésen is elvérzett Márki-Zayjal szemben, majd felszólította hallgatóságát, legyetek Gyurcsányok. Tette ezt egy olyan választást értékelő beszédben, amely előadásként bizonnyal megállta volna a helyét Tristan Tzara Cabaret Voltaire-jében is. (Amit mellesleg száműzetésében Lenin is látogatott.)

Ha az ember a felszínnél mélyebbre akar jutni, az ásót veszi kézbe, nem a gereblyét. Nem hiszem, hogy a magyar társadalom lenne bármilyen karaténban, oda a baloldal zárta be magát elemi normák megsértésének elnézésével és mentegetésével. S egyelőre úgy fest, nem találja a kiutat.

(A szerző lapszerkesztő)  

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Nyelvlecke

ĀÚgynevezett önkiszolgáló pénztár az egyik nagy-nagy, unásig ismert multicég szupermarketjében

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Történelmi győzelem (3.)

ĀMinden politikai siker mögött látnunk kell az emberi tényezőt, azaz a tehetséget, a képességet, a tudást, a tapasztalatot és persze az erőfeszítést is