Rab Irén

Vélemény és vita

Ki avatkozik be a magyar választásokba?

„A kormányhű magyar tévé orosz propagandát sugároz” – írta Twitter-bejegyzésében Katarina Barley, az Európai Parlament német alelnöke

Hozzáfűzte még, amennyire a terjedelmi korlátok engedték, hogy a Fidesz képviselői megszavazták az Oroszországot elítélő határozatot az EP-ben, de nyilvánosan ennek ellenkezőjét állítják. Ez a megjegyzés a jobboldal szavahihetőségére vonatkozott, Márki-Zay terminológiájával élve a fideszes hazugságokat leplezte le. A posztot több százezer követője olvasta.

Barley-t brüsszeli barátnője, Dobrev Klára hívta meg Budapestre, hogy jelenlétével emelje a március 6-ra tervezett ellenzéki gigatüntetés fényét. A téma a sajtószabadság zsírpapírjába csomagolt figyelemfelkeltés volt, gyerünk a lakájtévé elé, hadd lássa a világ, hogy európai elvtársaink velünk vannak! A sajtószabadság örök toposza mellett az örök korrupció ellen is tüntettek. Orbán Viktor & Co. kirabolja saját népét, ellopja a magyarok és az európaiak pénzét, és ezt Európa nem tolerálhatja tovább – nyilatkozta Barley.

Barley asszony az a kedves, mosolygós hölgy, aki a magyarokat ki akarta-akarja éheztetni, megvonni tőlük minden falatot, térdre kényszeríteni őket, és ha hajlandók lesznek az európai népek egyesült akoljába bevonulni, akkor majd odavetnek nekik pár péterfillért. Ez a mindenhez is értő nagyszerű asszony Merkel kormányában család- majd igazságügyi miniszter volt. Sosem felejtem el, amikor egy kerekasztal-beszélgetésben a maga felsőbbrendű német arroganciájával azt találta mondani, hogy keletnémet honfitársai még nem elég érettek a demokráciára. A 2018-as chemnitzi zavargások idején mondta ezt, amikor a lenézett endékások épp demokratikus jogaikat akarták gyakorolni.

Nagy a brüsszeli forgalom a szivárványos ellenzék háza táján. A nemzeti ünnepre Donald Tuskot hívták meg, talán Jakab Péter, mert a hatokból az ő pártja, az euró­pai pártcsaládokban eddig szalonképtelen Jobbik éppen a Néppárt felé kacsingat. A Néppártban Tusk az elnök, aki ráadásul lengyel! Micsoda remek csillagállás, tájékozatlanok számára azt sugallja, hogy az ellenzéki összefogást a keresztény-konzervatív értékeket (valaha) valló Európai Néppárt, sőt lengyel barátaink is támogatják.

Ráadásul az idei Békemenetre a háború miatt nem érkeztek lengyelek, lehet találgatni, hogy felbomlóban-e az ezeréves keresztény barátság. Egyszóval Tusk a jelenlétével és beszédével a sokpárti ellenzék mellett kampányolt, és ezzel beavatkozott a magyar választásokba. „Euró­pa jövője forog kockán – jelentette ki –, a Putyin-párti magyar miniszterelnök újraválasztása veszélyt jelent egész Európára.” Majd, mint a bokszmeccsek eredményhirdetésén szokás, magasba emelte az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kezét.

Unalmas lenne sorolgatni a Brüsszelből érkező közvetett vagy közvetlen beavatkozást, de az új Sargentinit, a Zöldek német üdvöskéjét nem szabad kihagyni a sorból. Daniel Freund ő, aki holland elvtársnője konzekvensen zöld ruhatárát szivárványszínűre váltotta, látványosan képviselve az új európai értékeket. Ő is sokat jár Magyarországra, hogy tudósítson az itten antidemokratikus maffiaállamról. Sok barátja van itt, akik ellátják a szükséges munícióval, amivel aztán folyamatosan lődözget Orbán Viktor ellen.

Nemrég mondta el egy német rádióadásban, hogy nekik, a brüsszeli haladároknak össze kell fogniuk a demokrácia megmentése érdekében, vissza kell építeniük a magyar jogállamot, kerül, amibe kerül! Az Európai Parlament minden reménye a magyarországi egyesült ellenzékben van, amely minden nehézség, például a számukra kedvezőtlen orbáni választójogi törvény ellenére is képesek lehetnek akár három-négy százalékkal győzni. Ők a maguk részéről ott segítenek, ahol tudnak, pél­dául visszatartatják a Magyarországnak járó 7,2 milliárd eurónyi vissza nem térítendő helyreállítási pénzt, és a jogállamisági mechanizmus erőltetésével késleltetnek mindenfajta kifizetést.

Freund és barátai semmi kivetnivalót nem látnak a fasisztákkal és a kommunistákkal való összefogásban, ez szükségszerű kompromisszum, mondja, mert a cél – Orbán Viktort elűzni a hatalomból –, minden eszközt szentesít. Elűzni, igen, pontosan ezt a szót használta. Elképzelem, ahogy a német pártok mondjuk 2015 után akár az ördöggel (nácikkal, bolsikkal) összefognak, hogy „elűzzék” az országukra annyi bajt hozó Angela Merkelt a hatalomból. Miért nem tették?

Az említett hölgyeknek és uraknak a magyar ellenzéket támogató fellépései, a függetlennek beállított, valójában balliberális média tudósításai az európaiaknak szólnak. De tudják, hogy a megátalkodott magyaroknak is meg kell mutatni a helyes irányt. Ezért a Deutsche Welle egy éve magyar nyelvű csatornát indított, hogy immár a magyar agyakat is moshassa a német közmédia, hogy magyarul is élvezhessük a hazánkat lejárató tudósításokat. Van olyan adás, amelyik a magyar kormányt szélsőségesen nacionalistának állítja be, korruptnak, oroszbarátnak, homofóbnak, antidemokratikusnak, attól függően, hogy épp mire van szükség. Most a választásokba avatkoznak be a tudósításaik­kal, de ez demokratikus elkötelezettségüket abszolút nem zavarja.

A minap a Momentum németországi csapata Berlinben online beszélgetést szervezett három „független“ német újságíróval. Megtudhattuk, hogy az európai sajtó, szemben a magyarral, igazi humanista értékeket képvisel. Ugyanakkor 2010 előtt egészen más volt helyzet! – mondták, de azóta Orbán megtámadta a demokráciát, és leépítette a jogállamot. Ezt így a hallgatóság – a momentumosok és szimpatizánsaik – el is tudta fogadni, hiszen hol voltak ők még akkor! Öt éve maga a párt sem volt még, a jövőjükért való aggódás fújta őket össze egy momentum erejéig, aztán örökre itt maradtak a nyakunkon. Sok idős ember élete álmát odadobva, gyanútlanul írta alá a kedves fiataloknak az olimpiaellenes népszavazásról szóló ívet. Így robbantak be a köztudatba, megtalálva a megfelelő kampánytémát.

Most egy vállalhatatlan ellenzéki összefogásba besimulva a téma az, hogy a Fidesz elcsalhatja-e a választást? Mert a Nyugat nem fogja föl a magyar választások tétjét, nem figyel oda eléggé. Ha Orbán marad, továbbra is megosztja az EU-t. Uniós parlamenti képviselőik mindent megtesznek a tétel bizonyítása érdekében. Jött is egy teljes körű EBESZ választási misszió, kétszáznál több ellenőr figyeli majd árgus szemekkel a fel-tételezett csalást. Húsz magyarországi civil szervezet kívánsága volt ez, megtámogatva hatvankét, a jogi tisztaság irányába elkötelezett európai parlamenti képviselővel, akik szerint a voksolás „nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fog zajlani.

Nekem meg az jut eszembe, hogy a tavalyi németországi választásokat nem kísérte ilyen jellegű figyelem Európában. Pedig lett volna miért, hiszen már 2017-ben az AfD terhére elkövetett választási szabálytalanságokat állapított meg egy reprezentatív minta alapján készült statisztika. A felelősség egyértelműen a választókörzetek önkéntes munkatársait terhelte. Olyan önkénteseket, akik a jobboldali AfD-t elutasítják, ezért a pártra leadott szavazatokat egyszerűen érvénytelenítették vagy nem korrekt módon számolták össze. Szerintük a demokrácia érdekében ez a helyes eljárás.

A 2021-es választás hab volt a tortán, helyenként képtelenek voltak a leadott szavazatokat ellenőrizni. Berlinben például több választás (szövetségi, képviselőházi és helyhatósági) volt egyszerre, más-más választói jogosultsággal. Utóbbi kettőre 16 éves kortól lehet szavazni, és bizony ezeknek a kedves, zöld szint preferáló fiataloknak itt-ott osztottak szövetségi szavazólapokat is. Akkor derült ki a turpisság, amikor az igazi jogosultaknak már nem jutott a szavazólap. Az eredményt láthatjuk. Minden csoda három napig tart, ezt is sikerült elkenniük.

Nekünk viszont nagyon vigyáznunk kell, akár az EBESZ ellenőreivel is. Láthatjuk, mire megy ki a játék, ki is készül választási csalásra, ki akar minden módon és eszközzel beleavatkozni a magyar választások tisztaságába! 

(A szerző történész) 

Kapcsolódó írásaink

Beran Ferenc

Beran Ferenc

Békét a Földön

ĀCsaknem hatvan évvel ezelőtt, 1963. április 11-én, nagycsütörtökön történt, hogy XXIII. János pápa kiadta a Pacem in Terris (Békét a Földön) kezdetű szociális enciklikáját

Bán Károly

Bán Károly

Jutalékos baloldal

ĀA Városháza-ügyben megismert jutalékos rendszer fővárosi mintára működik több baloldali vezetésű kerületben