Nagy Dóra

Vélemény és vita

Vissza a puszit!

Érdekes megfigyelni, hogy a tízmillió virológus országából hogyan váltottunk át a tízmillió biztonságpolitikai szakértő és stratéga hazájává

Hirtelen mindenki heves késztetést érez arra, hogy megfejtse, mi zajlik a szomszédban. Televágják a közösségi oldalakat a csodálatos elemzésekkel, okfejtésekkel, hisztériával, miközben ezzel összhangban megindult az álhírgyártás is. Alapjáraton nagyon nehéz eligazodni a hírek között, hiszen a mi korunkban már a háborús terep nemcsak ott van, ahol lőnek, hanem beköltözött az internetre is.

Goebbels biztosan boldog lett volna, ha ilyen eszközei vannak a propaganda terjesztésére. Szóval nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen olyan kihívások értek minket, amelyeket sokunk még soha nem tapasztalt, miközben a szemben álló felek egymásnak teljesen ellentmondó híreket adnak közzé. Ember legyen a talpán, aki eligazodik itt, ráadásul a tudatos dezinformálás mellett itt van egy még ennél is rosszabb tényező: a magyar ellenzék.

A pandémia ideje alatt is voltak gondok az ellenzéki térfélen, de amit most csinálnak a politikusok, megmondóembereik és a médiájuk, az már tényleg túlmegy az észszerűség és a komolyan vehetőség határán. Márki-Zay Péter eddig sem volt normális, de most már egyenesen közveszélyes, amit művel. Nem sokkal marad le mögötte a fizetett ügynökhadsereg Szabó Tímea, Ujhelyi István és Donáth Anna vezetésével. Percről percre nagyobb ökörségeket osztanak meg az oldalaikon, amelyek ráadásul nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenek. Nyilván nem érdekli őket, mert nem az a cél, hogy felelősen viselkedjenek, hanem az, hogy minél több helyen elterjesszék a hazugságaikat.

Értem én, hogy kampány van, és minden eszközt megragadnak annak érdekében, hogy esélyük legyen a halatomra jutásra, de van, ami nem játék. Például álhíreket megosztani a neten és tudatosan hazudni, miközben lőporos hordón ülünk, körülöttünk esik szét a világ, és emberéletek függnek attól, hogy mit mondunk, ez pont nem az a helyzet, amikor neki kellene állni hazugságokat terjeszteni. A teljesen felesleges tünti­kézéseikről már nem is beszélve. Az a kisebbik baj, hogy hergelik az embereket, akiknek amúgy is pattanásig feszültek az idegeik.

A nagyobbik baj az, hogy egy magát komolyan vevő politikai aktor, aki ráadásul országvezető szerepbe (majdnem országvesztőt írtam) akar jutni, mást sem csinál, mint aláássa országa hitelességét, üzleti és partnerségi kapcsolatait, és veszélybe sodorja a magyar embereket. Felelős vezető ilyet semmilyen körülmények között nem engedhet meg magának, pláne nem háborús időkben. Ami nem fikció, hanem itt kopog az ajtónkon, és a béke feliratú profilképek meg az O1G nem fog segíteni ebben a helyzetben.

A dezinformálás ma már fegyver (ezért is adódik a kérdés, hogy az említett szereplők mégis kinek az érdekében cselekednek). Látjuk, hogy az orosz és az ukrán fél ki is használja ezt, éppen ezért legalább mi igyekezzünk megmaradni a józanság talaján. Az, hogy kimegyünk a követség elé, baromságokat kiabálunk, majd ezeket elterjesztjük a neten, minden, csak nem józanság. Jó, hát mondjuk a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéktől józanságot nehéz is elvárni. Az viszont már durva, hogy Márki-Zay Péter odáig merészkedett, hogy Orbán Viktor (akinek – mint tudjuk – semmi befolyása sincsen senkire) robbantotta ki a háborút azzal a céllal, hogy megnyerje és elcsalja a választásokat, a kárpátaljai magyarok meg nem is igazi menekültek, hanem voksturisták.

Ezt pedig az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nagyon is komolyan gondolja. Mint ahogyan azt is, hogy katonákat és fegyvereket kellene küldenünk. A magyar emberek érdeke és sorsa egyetlen percig sem érdekli, mert csak az lebeg a szeme előtt, hogy Orbánt majd most aztán jól megbuktatja. Emberkedik egy jót és követeléseket fogalmaz meg, minthogy a Paks 2-beruházást állítsuk le, sőt lassan ott tart, hogy az eddig elhasznált gázt is küldjük vissza. Összevissza beszél, egy mondatát sem tudja megvédeni sem ő, sem a függetlenül objektív sajtóhadosztály a háta mögött. Komolyan, ezt az embert tartják megfelelőnek arra, hogy vezesse az országunkat?

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is beszállt a láb közötti testrész méregetési versenyébe, és nagyon öntudatosan nekilátott a többi ellenzéki huszárral „Putyin pincsijének” hívni Orbán Viktort pusztán azért, mert párszor találkoztak, és sikerült jó megállapodást kötni a gázt illetően, így a magyar családok rezsiterhei nem szállnak az egekbe. Ezért már valaki pincsi, míg ha együtt táncikálnak, az pusztán politika, igaz?

Nem fogok most belemenni abba, hogy 2010 előtt egészen mást mondtak, hiszen a liberálbolsi elit csak ahhoz ért, hogy kiszolgálja az idegen érdekeket, miközben vajmi keveset érdekli az országának sorsa. Most annyi történt, hogy időközben gazdit váltottak, tehát az európai egyesült államok háttérhatalmi törekvéseit szolgálják. Ezt teljes mértékben megértem, és nem is kívánom felhánytorgatni nekik a Putyinnal nevetgélős képeket és a villájukban közösen elfogyasztott finom falatkákat sem. Egészségükre!

A feladatuk tehát most az, hogy Orbánt és Putyint összemossák, miközben fenyegetik az orosz elnököt, aki majd jól megijed tőlük. Nem vagyok szívtelen, így segítek nekik. Felfedeztem egy csodafegyvert a szemlőhegyi találkozóról olvasva. Fekete-Győr András minden logikát nélkülöző, roppant erős megnyilvánulásai a neten jó kezdet ugyan, de ez nem elég. Az persze már megvan, hogy az „Orbán takarodj!” skandálása mellé felvették a listájukra az orosz elnököt is, de ez még mindig nem az igazi.

A libernyák művészek is megszólaltak már, illetve a profilképek meg borítóképek cseréje is nagyon rémisztő, mint ahogyan az a rengeteg, dagadó nyaki érrel előadott hangzatos beszéd, meg a „Felszólítjuk…” kezdetű posztok is, de ez még kevés. Elvégre ez a gonosz Putyin még mindig nem veszi komolyan az ellenzék figyelmeztetéseit, mint ahogyan a jóemberkedő celebhadseregüket sem, így drasztikusabb lépést javasolnék. Itt van mindjárt Gyurcsány néhai Totó kutyája. A hírek szerint nem egy, hanem két puszit is adott anno az orosz elnök arcára, aki el volt ragadtatva az állattól. Meg is van a gyenge pont! Gyurcsánynak semmi mást nem kell tennie, mint kiállni Márki-Zay Péterrel, és szigorúan közölni, bevíve a végső ütést, miszerint: a szemlő-hegyi Totó sose szerette Putyint és kérik vissza a puszit! 

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Kerékgyártó György

Kerékgyártó György

Soros szerint a világ

ĀMegtaláltam a szerkesztőség egyik könyvespolcán Soros György A nyílt társadalom védelmében című könyvét. Senki nem tudja, hogy került oda, akit csak megkérdeztem, visszautasította, hogy köze lenne hozzá

Szarka László Csaba

Szarka László Csaba

Rossz diagnózis, rossz terápia

ĀA globális megfigyelések mindmáig nem mutatnak szignifikáns trendeket sem a hurrikánok számában, sem az általuk felhalmozott energiában