Bán Károly

Vélemény és vita

Zsolti, a (kín)padon

álláspont

A zuglói parkolási és a fővárosi vesztegetési botrány – amelyek során a gyanú szerint négy szocialista politikus háromszázmillió forinttal tömte ki a zsebét – rávilágít arra, hogy a kampányban a baloldali szivárványkoalíció úgy ígér tücsköt-bogarat, a közélet megtisztítását, a korrupció meseszerű likvidálását, hogy még a hiteltelenné vált, lebukott politikusait sem veszi le a listájáról.

Az MSZP egykori elnökhelyettese, választmányi elnöke, exminisztere, ma pártalapítványa kuratóriumának elnöke, Baja Ferenc nem szerepel a listán. Száműzetése régebbi keletű, a Gyurcsány Ferenccel ápolt felhős viszonya az oka. A baloldali lista főkovácsa azzal is meggyanúsította, hogy Baja szivárogtatta ki az őszödi beszédet. A szocik informatikai guruja a gyanú szerint harmincmillió forint kenőpénzt kért és kapott a BKV-informatikai tenderének győztesétől.

Molnár Zsolt pártigazgató torkosabb volt, nem érte be ennyivel, ő negyvenmilliót kért és kapott egy Hugo Boss táskában az Olimpia parkban. Csak ült ott, mint Sári a padon, s hagyta, hogy az idegen férfi a háromszázezer forintot érő táskát ottfelejtse negyvenmillióval kibélelve a padon. A zuglói szocik, Tóth Csaba ország­gyűlési képviselő és a Karácsony Gergely által sziklának nevezett Horváth Csaba polgármester, „aki tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”, sokkal mohóbb volt. Ketten 2016-ban azzal keresték meg a parkolásüzemeltetéssel foglalatoskodó cég emberét, hogy közbenjárnának győzelmük érdekében, ha a nyereség felét visszakapják.

Bingó, nyertek. Kis színes, hogy amikor Zuglóban vihar tombolt, s a kukák szemete elöntötte az utcákat, a derék szocialisták elintézték, hogy az önkormányzati cég dolgozói szedjék azt össze. Mert hogy a takarítás az üzemeltető dolga lett volna – csakhogy az csökkentette volna a nyereséget. Aminek a fele ugyebár a szoci nagyuraknak dukált.

A végrehajtói kar korrupciós botránya kapcsán meggyanúsított – és emiatt igazságügyi minisztériu­mi hivatalától megváló – Völner Pál ügyében a teljes Gyurcsány-koalíció, Hadházy Ákos „főügyésszel” azon háborgott, hogy a volt államtitkár miért nincs még rács mögött.

Ellenben Horváth Csaba, Tóth Csaba, Molnár Zsolt és a nyilvánosság elől bujkáló Baja Ferenc esetében ezt egyáltalán nem szorgalmazták. Az elszámoltatási főguru, Márki-Zay Péter egyenesen azt magyarázta, majd ha lesz rá bizonyíték, akkor leveszik az érintetteket a listáról, addig pedig megilleti a gyanúsítottakat is az ártatlanság vélelme.

Miféle kettős mérce ez, Márki-Zay úr? Mellesleg a szocialista politikusok vesztegetési pénzeit kifizető, a főnökei által a piszkos munkával megbízott Fuzik Zsolt kihallgatásán vállalta a hazugságvizsgálatot is, és a poligráf szerint igazat mondott. Márki-Zayt az is cáfolja, hogy Hadházy Ákos már hónapokkal korábban arról értekezett, hogy a zuglói parkolási rendszer (köz)beszerzése során jogtalan haszon keletkezett. Ám a baloldal miniszterelnök-jelöltje saját elszámoltató biztosának sem hisz, aki mellesleg az unokatestvére.

A Gyurcsány listáján biztos befutó helyet kapó Molnár Zsolt pártigazgatótól pedig azt a szocialista népmesét hallgathattuk meg, hogy azért ment egy vadidegen emberrel a budapesti Olimpia parkba, mert „jó volt az idő.”  Nyár volt, s az idegen férfi annyira élvezhette a nap sugarait, hogy még a háromszázezer forintos Hugo Boss táskát is ottfelejtette a padon. Ez a baloldali brigád ígéri most az ország megvédését, az orosz–ukrán háborúból történő kimaradás garanciáját, a príma válságkezelést, a forintgyengülés megállítását.

Azok, akik még a Hugo Boss táskát is meglovasí­tották...

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Circumdederunt

ĀZuhognak a hírek, zajlik az élet így tavaszelőn, dúl a háború a szomszédban, covidvég, nincs tovább maszk (el sem hiszem…) – és közben egymás után, szinte észrevétlenül, érkeznek másféle hírek is

Rab Irén

Rab Irén

Hadseregfejlesztés német módra

ĀJanuár közepén, amikor az oroszok erődemonstrációs hadgyakorlatot folytattak az ukrán határ mentén, Ukrajna a Nyugat katonai segítségét kérte