Őry Mariann

Vélemény és vita

Szégyenkoalíció

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei kiállnak Ukrajna mellett, de van egy vonal, amit nem akarnak átlépni

álláspont

A CNN minap megjelent elemzése szerint két fő oka is van annak, hogy a Biden-adminisztráció leszögezte, nem lépnek amerikai katonák ukrán földre. Egyrészt nem akarják veszélybe sodorni őket, másrészt pedig – idézi Joe Bident a portál – amikor az oroszok és az amerikaiak elkezdenek egymásra lőni, az már világháború. A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint bármilyen szörnyű is, ami most történik, regionális konfliktusról van szó, ha azonban a NATO vagy az Egyesült Államok csapatokat küld, hogy segítse Ukrajnát az oroszok ellen harcolni, akkor megváltozik a dinamika, multinacionális összecsapásról lesz szó, ennek pedig az egész világra nézve lehetnek következményei. Pláne, hogy az Egyesült Államok és Oroszország is atomhatalom.

Ez a rövid magyarázat arra, miért nem akar sem az Egyesült Államok, sem pedig a nyugati partnerei és a NATO a katonáival részt venni a konfliktusban. Számolnak a konfliktus kiszélesedésének globális következményeivel, és azt is előtérbe helyezik, mi szolgálja a saját biztonságukat. Így van ezzel Magyarország is. Ukrajna szomszédos ország, ahol ráadásul magyarok is élnek. Felelős döntések születtek: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, nem sodorhatjuk veszélybe a kárpátaljai magyarságot, nem küldünk sem fegyvert, sem katonát, sőt a halált okozó fegyvereket sem engedjük át. Nyilvánvaló, hogy nem hazánk tudja döntő módon befolyásolni az események alakulását, de ami lehetősége van a magyar diplomáciának a béke és a tárgyalások elősegítésére, azt meg is teszi. Emellett pedig segítséget kapnak az Ukrajnából menekülők.

Ezek azok a konkrét, hasznos és előremutató dolgok, amiket a magyar kormány megtesz. Bármennyire maguktól értetődőnek is tűnnek a fenti döntések és az egész megközelítés, a balliberális oldalnak láthatóan nem azok. A gátlástalanság újabb és újabb szintjeivel ismerkedhettünk meg az elmúlt napokban, amikor azt hinnénk, már tényleg nem tudnak mélyebbre süllyedni, mindig sikerül.

Kezdjük azzal, hogy a szivárványkoalíció – vagy már inkább szégyenkoalíció – úgy érezte, egy szomszédos, magyarok által is lakott országban zajló háború egyrészt nagyszerű kampánytéma a választásokra, másrészt pedig lehetőség nem az egység, hanem a széthúzás erősítésére.

A helyzet súlyossága iránti teljes érzéketlenségüket büszkén vállalva minden erejükkel beleszálltak a kormányba józan ésszel nézve teljesen abszurd vádjaikkal. Nem maradtak el az álhírek sem, ebben persze partner volt a függetlenobjektív nyugati liberális média is. A szankciók blokkolásával kapcsolatos vádjaikat egy sor külföldi vezető cáfolta, még az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber is, pedig ritkán mond jót a magyar kormányra, szóval ez biztosan nem ment neki könnyen.

A hétvégén megmutatkoztak az újabb, eddig ismeretlen mélységek. Azon már szinte meg sem lepődünk, hogy a momentumos Cseh Katalin–Berg Dániel házaspár Lvivben fontoskodott. Volt persze profi fotós, aki megörökítette azt is, ahogy a képviselő asszony diszkrét sminkben ábrándosan tekint a hóesésbe. Nem lennénk Putyin helyében!

Mindeközben Márki-Zay Péter folytatta ámokfutását, aminek legújabb eleme, hogy képes volt arról értekezni, hogy a Kárpátaljáról menekülő magyarok között mennyi Fidesz-szavazó lehet.

Elvakult gyűlöletükben gyalázzák és veszélybe sodorják a kárpátaljai magyarokat, miközben abszolút semmi legalább minimálisan hasznosat sem tesznek. Semmi, de tényleg semmi sem érdekli őket a hatalom megszerzésén kívül.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

László Tamás

László Tamás

A haláltánc megállítása

ĀHieronymus Bosch festményeinek fő témája az emberi bűnök, gyengeségek bemutatása és ostorozása volt

Bogár László

Bogár László

Kinek a háborúja?

ĀAz ukrán válsággal kapcsolatos legutóbbi cikkem befejező mondatával szeretném indítani ezt az írásomat