Nagy Ervin

Vélemény és vita

Márki-Zay-árvák és a Kutyapárt

Nem történt ellenzékváltás, így érthető, hogy erősödik a Kutyapárt

Véget ért a csodavárás, megszűnt a kegyelmi pillanat, bármennyire szokatlan is, de az ellenzéki szavazók körében nemcsak a kormánnyal, hanem a „sajátjaikkal” szemben is egyre nagyobb az ellenérzés. Ennek két egyszerű oka van: a Márki-Zay-projekt csődöt mondott, Gyurcsány Ferenc pedig a többiek kárára erősödött.

Vitán felül áll, hogy csökkent a baloldalon a szavazói hajlandóság, amiben oroszlánrésze van Márki-Zay Péter politikai „teljesítményének”. Azt még nem tudjuk, végzetes lesz-e számukra a növekvő bizonytalanság, ám azt már tapasztaljuk (és a mérések is bizonyítják), hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt személyét elutasítók száma elérte a kritikus tömeget. Leváltani vagy félreállítani már nem lehet, rövid az idő, magától távozni nem fog, így a kockázat minimalizálása lett a vele kapcsolatban támasztott legfontosabb igény. Ami valljuk meg, nagyon kevés.

Mivel az ellenzéki oldalon felkínált forgatókönyv mégsem lett valódi és vállalható alternatíva, így megjelentek az úgynevezett Márki-Zay-árvák, akik csalódtak az „unortodox” miniszterelnök-jelöltben. Ők azok, akik most vagy elfordítják orcájukat, vagy keresnek valami olyat, amivel kifejezhetik az elégedetlenségüket. Erre kitűnően alkalmas
a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A viccpártok tündöklése mögött mindig válság volt. Politikai, gazdasági vagy társadalmi. Kiábrándultságból fakadó „lázadás” hozta őket a világra. Voltak és vannak köztük sikeresebbek, mint például a felejthetetlen lengyel Polska Partia Przyjaciol Piwa (Lengyel Sörimádók Pártja), akik az ingyen sör ígéretével jutottak be a rendszerváltoztatáskor a parlamentbe. Vagy az izlandi Besti Flokkurinn (Legjobb Párt), amely 2010-ben megnyerte a reykjavíki helyhatósági választásokat. Jón Gnarr humorista, a mozgalom vezetője jegesmedvét ígért a főváros állatkertjébe, ingyen törülközőket az uszodákba, és pálmafákat a fjordokra. És lám: talán éppen az ingyen törülköző hívószava jött be az embereknek!

De vannak sikertelen viccpártok is, mint például a 2007-ben alakult ukrán Internet Párt, amely 2014-ben megpróbálta elnökjelöltként regisztrálni Darth Vadert, illetve a listájukra tették Yoda nagymestert is. De az ukrán választási bizottság elutasította a beadványukat, így nem mérethették meg magukat a Star Wars-hősök. De a viccet félretéve, a magyar viccpárt tényleg erősödik!

A számok azt mutatják, hogy egyre nagyobb esélye van arra, hogy megugorja a parlamenti küszöböt. Kiváltképp, ha Márki-Zay Péter folytatja a verbális gyepálásukat. Ahogy rájuk mordul, úgy növekszik a népszerűségük; ha árulónak bélyegzi őket, máris ugrik egy-két tizedszázalékot a népszerűségük.

Nem kormányváltó, sokkalta inkább ellenzékváltó hangulat uralkodik a baloldalon, ami érthető, hisz továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb és legstabilabb párt a habarékkoalíción belül, Márki-Zay Péter pedig nagy tévedésnek bizonyult.

Nem az a kérdés most már, hogy ki tudja megfogni a bizonytalanok kezét és elkísérni őket a szavazóurnákhoz, hanem az, hogy miután nem történt meg az ellenzékváltás, ki lesz képes rá, hogy maga mellé állítsa a Márki-Zay-jelenségben csalódott választópolgárokat.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)  

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Lázálom

ĀFricska. A magyar ellenzéknek végképp elment a maradék józan esze, és ez most már nemzetbiztonsági kérdés

Deme Dániel

Deme Dániel

Ne legyünk naivak

ĀGlobális háború folyik a gyermekek ellen az iskolákban, Magyarországon ezért szintet kell lépni, mielőtt a frontvonal megérkezne hozzánk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom