Őry Mariann

Vélemény és vita

A család szuverenitása

„Tudják, hol nem történik ilyen őrültség? Magyarországon. Csak mondom” – ezzel a felvezetéssel számolt be Rod Dreher ismert amerikai konzervatív publicista és író a Twitteren egy igen bizarr hírről

álláspont

Kaliforniai szülők felháborodva szereztek tudomást arról, hogy egy nyári táborban az ötödikes lányokkal egy szobában helyeztek el olyan férfi tanárokat, akik a jellemzően magukat nembináris neműeknek vallók által favorizált semleges személyes névmásokat használják, szóval esetünkben lényegében nőnek tekintik őket.

A szülők kérdésére, hogy tudták-e a tábor szervezői garantálni, hogy a kislányaik nem aludtak felnőtt férfiakkal egy szobában, a válasz nemleges volt. A kérdéses tanárok identitása a fentiek alapján homályos kérdés, és nem nehéz átérezni, hogy az érintett szülők miért nem elégedtek meg az iskola magyarázkodásával.

Ahogyan arra Dreher is utalt, a fenti eset csak egy abból számtalan, az amerikai és nyugati sajtóban olvasott ügyekből, amelyek az igazolják, hogy a gyerekvédelmi törvénnyel a magyar kormány bizony nem alaptalan rémképekkel harcol, ahogyan azt a liberálisok állítják. Néhány éve még csak nevettünk azon, hogyan problémáznak a tengerentúlon a semleges nemű vécékkel, de ahol ezek az ügyek tartanak az iskolákban, az már régen nem vicces.

A tendencia ugyanis az, hogy az iskolákban az ideológiai neveléshez nemhogy nem kérik ki a szülők engedélyét, hanem egyenesen titkolóznak előttük, kiveszik a kezükből a döntés vagy akár a tájékozódás jogát, elidegenítik a saját gyerekeiktől. Amivel a disztópiákban találkozhattunk, az ma valóság. Persze az Egyesült Államokban sem egységes a kép: noha az ország balliberális vezetése bátorítja a progresszívnek tartott agybajt, az egyes államok szintjén nagyon is van ellenállás. Floridában a magyarhoz hasonló gyermekvédelmi és szülőjogi törvény készül.

Megtiltják például az iskoláknak, hogy eltitkolják a szülők elől a gyermekkel kapcsolatos információkat. Túlzásnak hangzik, de nem az: egyre elterjedtebb, hogy ha egy gyerekben kétségek ébrednek a nemi identitásával kapcsolatban, az iskola azt egyből bátorítani kezdi, a szülők elől azonban szabályosan titkolják. Közelebbi példa is van, hiszen Skóciában már arról volt szó tavaly, hogy a négyéves gyerek is bemondás alapján dönthesse el, milyen nemű, az óvoda, iskola azt tartsa tiszteletben, és a szülőknek se muszáj szólniuk. Arról pedig akkor még nem is beszéltünk, mi mindennel tömik szerencsétlen amerikai iskolások fejét „kritikus fajelmélet” címén.

A magyar gyermekvédelmi törvénytől úgy félnek a nyugati liberálisok, mint a tűztől. Nem véletlenül, hiszen ahogyan a 2015-ös migrációs válság után, úgy most is azt látják, hogy a magyar példa ragadós. Az amerikai mainstream sajtóban rémüldöző elemzések sora lát napvilágot arról, hogy Orbán Viktorért rajonganak az amerikai konzervatívok, és még a végén olyan intézkedéseket hoznának, mint a magyar kormány. A nyugati országokban élők csendes többsége pedig egyre kevésbé csendesen teszi fel a kérdést, hogy ha a magyaroknál lehet még a józan ész nevében védeni a családokat, akkor náluk miért nem.

A gyerekvédelmi törvény elleni támadások – beleértve a forrásokkal való nyílt brüsszeli zsarolást – célja elhitetni, hogy annak lényege nem a szülők és a gyerekek jogainak védelme. Egy friss lengyel törvény támogatottsága is jelzi, a szülők nem akarják, hogy a tudtuk nélkül mindenféle NGO-k mondjanak a gyerekeiknek ki tudja, mit. Mi még nem vagyunk elkésve, erős üzenetet kell küldeni.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Az ördög egyetemei?

ĀA világ dolgain nem könnyű eligazodni. Jó ideig úgy voltunk vele – én legalábbis azt tapasztaltam –, hogy mély tisztelet övezte, ha valaki külföldi egyetemen végzett

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Csak egy éjszakára

ĀGyóni Géza (1884–1917) magyar költő és újságíró 1914 júliusában, a szarajevói merényletet követően a társadalom döntő többségéhez hasonlóan üdvözölte a háborút