Nagy Ervin

Vélemény és vita

Ágaskodik Gyurcsány ambíciója

Tizenhárom éve egy fillért nem tettünk volna arra, hogy Gyurcsány ismét a baloldal vezetője lesz; de ’14-ben sem mertünk volna nagy tétben fogadni, hogy lesz még értelme annak a mondatának, hogy „ágaskodik az ambícióm”… Nos, ha fogadunk, akkor bizony vesztettünk volna.

Gyurcsány Ferenc permanens gyűlölködéssel, kitartó türelemmel, irigylésre méltó szívóssággal, no meg vastag bőrrel az arcán elérte, hogy tizenhárom évvel a bukása után ismét ő lett az egyre uniformizálódó politikai közösség, a baloldal „természetes vezetője”. Persze, mondhatjuk: nincs más. Jogosan vethetjük fel, hogy a kontraszelekció súlyosabb válságot okozott, mint azt előre látni lehetett volna. De felesleges! A lényeg, hogy Gyurcsány személye tehertétel a baloldalnak, és valamilyen értelemben az egész országnak, hisz az országot az ellenzék is minősíti. Nekünk ilyen jutott. Még akkor is, ha a szekunder szégyen és a felelősség egyértelműen a baloldalé. Az összes olyan politikusé és párté, amely az összefogásban részt vesz.

A baloldalon létrejött ellenzéki együttműködés nagyobb távlatokban felfogható úgy is, mint a 2010 előtti időszak rehabilitációs kísérlete, Gyurcsány és Bajnai felmentése, az akkori politikai „elit” minden hibájának és bűnének semmisé tétele.

Nem tudtak tőle megszabadulni, most már bánják. Ha bukik a magyar politikatörténet legbizarrabb kísérlete, a szélsőjobbtól a szélsőbalig érő, politikai svindlerek által alapított „habarékpárt”, akkor Márki-Zay viszi el a balhét; ha nyernek, akkor a Demokratikus Koalíció dönti el, ki lesz a miniszterelnök. Gyurcsány így is, úgy is nyer. Vagy rövid, vagy hosszú távon, de joggal ágaskodhat az a bizonyos ambíció.

Ezzel szemben Márki-Zay Péter tényleg csak egy arrogáns, ám egyre fáradtabb csinovnyik. Egy kiskutya, aki azért „ugat”, mert fél a nagykutyától.

Elménk gyakran becsap minket, emlékeink torzítanak, sokszor csak a jóra emlékezünk… A politikai amnézia többé-kevésbé mindnyájunkat sújt. Érdemes azonban felidézni egy emlékezetes pillanatot! Gyurcsány 2014-ben nyilatkozta, hogy a közös kampányban „Mesterházyt ezerrel támogatja”, de ha bukik, akkor a saját „miniszterelnöki ambíciója ágaskodni fog”. Még hogy kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni? Ó, dehogynem! Politikai értelemben mindenképpen.

Ha Gyurcsány Ferenc szerepe tehertétel a baloldalon, ha a Jobbik, a Momentum és az LMP se akarta látni a közös listán őt, de az MSZP is bosszús volt, hisz az egykori kenyértörő vezetőjük az ő kárukra erősödött, akkor valamit tenniük kellett volna. Nem mutogathat másra Márki-Zay Péter sem azután, hogy szilenciumot kért Gyurcsánytól, aki egy hónapig bírta csak ki főzőcskézéssel és szabadversek megírásával. Megunta magát, megunta a baloldal totojázását, és január elejétől begyújtotta a rakétákat, ma pedig – az évértékelők után – mindenki róla és Orbán Viktorról beszél.

Nem az lett volna a világ legtermészetesebb dolga, hogy Gyurcsány Ferenc az évértékelőjén szépen elmondja, hogy miért alkalmas Márki-Zay Péter miniszterelnöknek? Mik az erényei, miben több, mint Orbán Viktor? Ám ő mégsem mondott róla semmit. Pontosabban Gyurcsány Ferencnek sikerült az a bűvészmutatvány, hogy úgy beszélt Márki-Zayról, hogy nem mondott semmi lényegeset róla. Néhány mondat, ténymegállapítás, utána pedig a saját pártjának dicsérete. Világos beszéd, világos helyzetértékelés.

A helyzet az, hogy az ellenzéki választópolgárnak is egyre inkább az az érzése, hogy valóban Gyurcsány Ferenc irányítja a folyamatokat a baloldalon – nem a Fidesz találta ezt ki. Elég visszanézni az évértékelőjét, ami ugyan súrolta a blaszfémiát, telis-tele volt személyeskedő szavakkal, lement kutyába, ha kellett, de mégiscsak egy ellenzéki „népvezér” képét sugározta.

A képlet egyre világosabb: az egyik oldalon Orbán Viktor, a másikon Gyurcsány Ferenc… Van az előre, és van a hátra.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)  

Kapcsolódó írásaink

Korompay Csilla

Korompay Csilla

Egy házalókarrier vége

ĀÖnéletrajza szerint Márki-Zay Péter kanadai tartózkodása kezdetén öt hétig telefonszolgáltatással házaló ügynökként dolgozott