Őry Mariann

Vélemény és vita

Hűségeskü

Egyre nagyobb a frusztráció Brüsszelben a választások közeledtével. A baloldali összefogáshoz reményeket fűző liberális elit köreiben kezd lecsapódni a felismerés, hogy magyarországi barátaik optimizmusa jórészt hitegetés volt

álláspont

A magyarországi balliberális oldal ugyanis évek óta külföldről, Brüsszelből, Berlinből vagy éppen Washingtonból várja a megoldást a problémáira, durva beavatkozásokat követel.

Hetek óta különböző – úgymond – szakértők, jogvédők és persze európai parlamenti képviselők igyekeznek elhinteni, hogy az áprilisi parlamenti választások nem lesznek tisztességesek. Szórakoztató eleme persze ennek az érvelésnek, hogy már előre borítékolják, hogy a baloldal veszteni fog, máskülönben nem lenne értelme az egész hisztériakeltésnek a részükről. Ezen túlmutatóan azonban alapvetően problémás ez a sejtetés. Európai parlamenti képviselők nemrég odáig mentek, hogy szigorúbb EBESZ-jelenlétet követeltek a választásra. Lehet, hogy azt gondolják, ez riadalmat fog kelteni, de mások mellett fideszes kollégájuktól, Deutsch Tamástól is azt a választ kapták, hogy nyugodtan jöjjön ide megfigyelni meg ellenőrizni, akinek jólesik, nincs mit szégyellnünk vagy titkolnunk.

Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken arról számolt be, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke már előre magyarázná szövetségesei bizonyítványát. A cseh liberális tisztségviselő már most a szavazás tisztességtelenségéről beszélt, pedig az elmúlt tizenkét évben az EBESZ-től az Európai Bizottságig senki sem vitatta soha a magyar választások tisztaságát.

Ahogy Varga Judit is írta, Jourová politikailag súlyosan elfogult, de nyíltan bele is szólna a választási kampányba. Ez sajnos nem új, évek óta azt látjuk, hogy az uniós intézmények kimerítik a lehetőségeiket arra, hogy nyomást gyakoroljanak Magyarországra és Lengyelországra. Kétségünk ne legyen, más konzervatív vezetésű vagy az uniós fősodorral szembemenő országok is sorra fognak kerülni.

A mai napig nem kapta meg például Magyarország azokat a forrásokat, amelyek járnak neki a koronavírus-járvány hatásait kezelni hivatott helyreállítási alapból. Ez ráadásul közös hitelfelvételt is jelentett, amibe Magyarország a közös érdek kedvéért belement. Végképp nem mondható tehát az, hogy ez valamiféle szívesség, könyöradomány vagy akár csak ingyenpénz lenne, mert nagyon nem az.

Nemrég Jourová kollégája, a gazdaságpolitikáért felelős Paolo Gentiloni is elismerte, hogy a magyar helyreállítási tervről szóló tárgyalások a gyermekvédelmi törvény elfogadása miatt fagytak be. Ezt tavaly nyár óta tagadták kitartóan, aztán nemrég csak kibukott, hogy bár ennek a világon semmi köze nincs a koronavírus gazdasági hatásainak kezeléséhez, Brüsszelt az „oktatási diszkrimináció” zavarja. Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos is rácsatlakozott erre, a napokban azt találta mondani, hiába tart Magyarország népszavazást a gyermekvédelmi törvényről, a jogszabály diszkriminatív, ezért az európai értékekkel ellentétes.

A genderlobbit leplezetlenül védő brüsszeli liberálisoknak igazi főnyeremény lenne, ha sikerülne hatalomba segíteniük a baloldalt. Ők ugyanis már így is letettek minden létező hűségesküt, európai egyesült államokat akarnak, amelyben feloldódna a magyar szuverenitás, nekimentek a határvédelemnek, a rezsicsökkentésnek, a gyermekvédelmi törvénynek, a családtámogatásnak. Belegondolni is dermesztő, mi mindenre volnának még hajlandóak, ha tényleg meg is kapnák, amit akarnak.

(A szerző főmunkatárs)  

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Egy vers születése

ĀA napokban Gödöllőn jártam és eszembe jutott az az este Batizi Sándor vívómester otthonában, akinek a vendége Kányádi Sándor költő volt

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szállton-száll

ĀA tetthazafiak százötven éves küzdelme már elérni látszott a célját. Megteremtettük a „magaskultúrát”, a modern, polgári Magyarországot, a kor színvonalán álló parlamentarizmussal