Dippold Pál

Vélemény és vita

Polip

Egyre kuszább a baloldal mozgása. Az utóbbi napokban úgy csapkodtak szerte az országban, mint valami idegbeteg polip

álláspont

Lehet, persze, hogy mindez egy nagyon körmönfont választási stratégia része, lehet figyelemelterelés valamiről. Mindenesetre nem haszontalan megvizsgálni ennek a magyar valóságban undorkodó képződménynek a megnyilvánulásait.

A polip agya vitathatatlanul a szemkilövető Gyurcsány Ferenc. Csápozgató szerkezetként működteti ezt az ellenzéki összefogásnak nevezett torzszülöttet. A polip jellemzője, hogy többcsápú. Nyolc van neki.

Nézzük a közelmúlt csápcsapásirányait. Előjött Karácsony, Gyurcsány visszarendelt tisztje a tőle megszokott ótvaros csúsztatásokkal: a hiperpasszív nyelvtudású polgármester szerint a kormánypártokon múlik a baloldal népszavazási kezdeményezésének sikere. Mondja ezt annak ellenére, hogy a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának kétszázhetven napra emeléséről szóló népszavazási aláírásgyűjtésük lényegében kudarcba fulladt.

December óta – hiába döngették akkor a mellüket, hogy pillanatok alatt összeszedik a szignókat – mindössze százhetvenezer aláírás jött össze. Kétszázezer kellene, pontosabban ennél jóval több, hiszen a hitelesség megállapításánál igen sok kérdőívet ki kell dobni. A fővárosvezető mindenáron azt adná be csekély számú közönségének, hogy ez a referendum megtartható lenne az országgyűlési választásokkal egy időben, ha a Fidesz is akarná. Ám, így Karácsony, a Fidesz ezt nem akarja, és el tudja érni, hogy aznap ne tarthassák meg.

(A szerző vezető szerkesztő)

Ez egész egyszerűen hazugság, főleg akkor, ha valaki utánanéz annak, hogy milyen eljárásjogi szabályok alapján lehet népszavazást szervezni. Ezeknek csupán egyik elemét jelentik a törvényben pontosan leírt határidők, fellebbezési lehetőségek időkorlátai. Tehát ha már meg is lennének kellő számban a hitelesítésre kész ívek, akkor is legkorábban csak valamikor májusra lehetne kiírni a referendumot. Arról meg aztán valójában beszélni sem kellene, hogy a kínai egyetem és az álláskeresési járadék ügye csak igen keveseket érdekelhet. Ha másért nem, azért a vitathatatlan tényért, miszerint ma egymillió emberrel több dolgozik, mint 2010-ben.

Gyurcsány kapitánya, Márki-Zay Péter változatlan hévvel folytatja politikai ámokfutását. Éppen Budapesten játszotta a vándortornádót, egy nap alatt kilenc baloldali aláírásgyűjtő helyszínen fordult meg. Ott voltak mellette az adott körzet baloldali potentátjai, a Móricz Zsigmond körtéren maga a főpolgármester is megjelent. Igaz késett, igaz, szabálytalanul parkoltatta szolgálati autóját, és azt mondani sem kell, hogy bárgyú mosolygásával lenyűgözte azt a néhány tucat embert, akik eljöttek megnézni a hódmezővásárhelyi zsebmessiást.

A kapitány mellé igen erős szellemi őrző-védő szolgálatot rendeltek ki. Tagjai kiérdemesült televíziósok, mint Simon András vagy a felügyelőnői szerepet játszó Péterfi Judit. A baloldal a tévézés hőskorát idéző tiszteletet és tekintélyt remél az olyan egykori celebektől, mint Vágó István vagy Kálmán Olga. Erős tévébemondó-osztag áll Gyurcsányék rendelkezésére. Hogy aztán mitől számít a politika és a kultúra színterén az az intellektuális teljesítmény nagynak, amit ezek a derék hírolvasók és kvízmesterek képviselnek, nem tudni.

A polip kétségtelenül legtragikomikusabb csápmozdulata a kormányinfón csapott le: egy ifjú baloldali médiamunkás azt kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy mi is az a házisertés. Ez a hatalmas ostobaság nagy reményekkel töltheti el Gyurcsányékat. Mindig van lejjebb, a balbelvárosi gőg még ennél is különb mutatványokra lehet képes.

Csak aztán nehogy előjöjjenek a házisertés rokonai, a vaddisznók.

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Szuverenitás vagy nemzethalál

ĀA magyarok uniós tagságra, nem pedig az európai egyesült államokra szavaztak, Magyarország nem egy birodalomba, hanem egy szuverén nemzetek alkotta közösségbe lépett be