Nagy Dóra

Vélemény és vita

Igenis, kapitány!

Őszintén szólva egyre nehezebb papírra vetnem a gondolataimat a közélettel kapcsolatban. Na nem azért, mert nincsenek, hanem azért, mert roppant kiábrándító és kritikán aluli, ami az ellenzéki oldalon folyik

Advent idején végképp nincs kedvem ezekkel a feltűnési viszketegségben szenvedő egyedekkel foglalkozni. Ez az elmélyülés és a béke időszaka lenne, éppen ezért roppant mód idegesítő, amikor belerondítanak a nyugalomba és visszarángatnak a posványba. Ám, ha ők nem hagyják nyugodtan az embereket, akkor én se tehetem meg, hogy csöndben üljek.

Örültem neki, hogy az ellenzéki előválasztósdi után egy kicsit megcsitultak. Nyilván nem önként, hiszen volt és van elég botrány, amivel foglalkozniuk kellett. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy egymással voltak a háttérben elfoglalva, hogy ki könyökölje szájba előbb a másikat a vágyott pozíciókért cserébe. A zavar is érezhető volt, amikor berobbant a képbe Márki-Zay Péter, és valahogy el kellett róla hitetni, hogy kicsit sem elmebajos és igenis egy komolyan vehető jelölt, aki majd a jövőben még arra is képes lesz, hogy ha egy várost nem is, de egy országot el tud majd kormányozni.

Végül is van ebben logika, hiszen Karácsony Gergely is kapott egy főpolgármesteri széket annak ellenére, hogy egy kerülettel se volt képes előtte megbirkózni. Lám, milyen jól bevált, nem igaz? Márki-Zay mindenesetre komolyan elhitte, hogy ő itt a jani, mindenkit ő irányít, és az lesz, amit mond. Elvégre, saját bevallása szerint ő Európa legbefolyásosabb embere, mit neki egy Gyurcsány! Az igaz, hogy az elmúlt időszakban hagyták, hogy azt csinálja és nyilatkozza, ami jól esik neki. Ha már ő lett a miniszterelnök-jelölt, akkor lássuk, mire képes – gondolhatták az Apró-villa sötét nagyurai. A jelölt pedig élt is ezzel a lehetőséggel, és eszement ámokfutásba kezdett.

Az hagyján, hogy az aljas szó beragadt neki, de az azért egészen elképesztő, hogy csak úgy záporoznak belőle a gyűlölet kis nyilacskái, amikkel gyakorlatilag már mindenkit telibe trafált. Szerinte a vidékiek hülyék, tanulatlanok és sötétek, a határon túli magyarok fizetett ukránok, Orbán Viktor meg migránspárti, súlytalan, elvetemült és még Putyin-bérenc is. Ezt szépen megfejeli némi homofób, antiszemita kirohanásokkal, ami valamilyen rejtélyes oknál fogva, a minden más esetben oly érzékeny függetlenül objektív hangadók ingerküszöbét nem ütötte meg annyira, hogy elhatárolódjanak és na-gyokat szörnyülködjenek miatta hosszadalmas cikkekben.

De ne ragadjunk le a részleteknél, hiszen van még bőven mit felsorolni Márki-Zay terveiből. A rezsicsökkentés nála például azt jelenti, hogy kevesebb vízért vagy gázért fizessenek háromszor annyit az emberek. Minimálbérre sincs szükség, nemhogy annak emelésére! Mint ahogyan a nyugdíjasok is elégedjenek meg azzal, amijük van, nem kell többet adni nekik. A határvédelem is humbug, hiszen csak a keblünkre kell ölelni a kedves migránsokat, akik egyből megtérnek és magyarokká válnak Márki-Zayt látva.

Ez már a franciáknak, a németeknek, a svédeknek vagy az angoloknak is bejött, nem igaz? Ja, nem, de tényleg ne foglalkozzunk már a gyakorlattal. Mint ahogyan azzal se, hogy ész nélkül homokosozik mindenkit ez a szeretetember, hogy aztán előadja, milyen fontos a melegházasság. Ezek szerint vannak jó meg rossz melegek.

A példákat a végtelenségig lehetne sorolni, de nincsen egyszerűen helyem arra, hogy minden ökörséget leírjak. Követni se lehet az egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatait és eszelős kirohanásait. Amikor Márki-Zay kinyitja a száját, abban nincs köszönet, mint ahogyan következetesség és józan ész sem. Csak mondja, mondja és mondja a nagyobbnál nagyobb elmebetegségeit, miközben jól láthatóan szerelmes saját magába, mint Narcisszosz. A józan gondolkodású emberben joggal merül fel a kérdés, mégis miért hagyják ezt neki?

Aki kicsit is ért a politikához és a kampánykommunikációhoz, az azért erősen vakarja a fejét, hogyan lehetséges az, hogy ennyire szabadon engedtek egy zavart személyiségű, ön- és közveszélyes alakot. Mondjuk már az is nagy kérdés volt, hogyan lehet egy ilyen mögé felsorakozni, de azért az ilyen elvetemült lépéseken nem kell meglepődni egy olyan oldalon, ahol Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter vagy Szabó Tímea szabadon garázdálkodhat, és vezető tényezőnek számít.

Nem véletlenül kezdtem a sort Fletóval, hiszen lehet itt ködösíteni, de csak kiviláglik, kik vannak a háttérben. Ha pedig ezt felismerjük, akkor az is teljesen érthető, hogyan lehet Márki-Zay Péter a „kapitány”. Aki ugye olyan erős, hogy még azt is elintézte, hogy Gyurcsány Ferenc háttérbe vonuljon és ne kampányoljon. Aha, majd mindjárt el is hisszük.

Egy párt nélküli ember, még ha gyanús amerikai kapcsolatai is vannak, nehogy már a puszta jelenlétével becsicskítson mindenkit. Ezt maximum csak az hiheti el, akinek az elméjét teljesen elhomályosítja az orbánfóbia, és görcsösen kapaszkodik abba a délibábos ábrándképbe, hogy ellenzékváltás történt, és Márki-Zay hozza el az új korszakot ezen a térfélen. Ez mondjuk igaz: elhozza magával szépen a DK uralta korszakot.

Elég megnézni az egyéni képviselőjelöltek listáját, és máris látszik, hol van a kutya elásva. Lehet itt jönni a közös listával, de az a nagy helyzet, hogy az MSZP-nek kampó, az LMP soha nem volt tényező, Jakab már régen eladta a Jobbikot, a Momentum a DK kispajtása, Párbeszéd meg soha nem is volt, így vajon ki lesz az ellenzék vezető ereje?

Egy esetleges ellenzéki győzelem esetén vajon ki dönti el, ki legyen a miniszterelnök? Kivel fog kormányozni, a párt és ész nélküli Márki-Zay? Majd a levitézlett, kibukott, mostanában felbukkanó, a pozí­cióért még a moslékkoalícióba is betagozódó, áruló MDF-sekkel? Én nem vagyok politikus, így nyugodtan mondhatom, hogy ha valaki ezt elhiszi, akkor az vagy nagyon naiv vagy teljesen hülye.

Tehát, mi a teendője annak, akit csak a hatalom érdekel egy olyan országban, ahol a böszmeséget annyira nem kedvelik, és annak sem örülnek, hogy ha szemkilövetők és kommunista, villafoglaló klánok uralkodnak felettük? Találni kell egy kirakatmajmot, akivel el lehet vitetni a balhét, majd ha ez megvan, akkor le kell vele ülni „tárgyalni”, majd elégedetten hátradőlni, és kiposztolni annyit a közösségi oldalra, hogy: igenis, kapitány…

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Hány éves a kapitány?

ĀÍrók, filozófusok, tudósok örökzöldje az emberi butaság témája. A jelenkor világhírű írója, Stephen King vetette papírra: „Az ostobaság olyan börtön, ahonnan sosem kerül ki az ember, nem harmadolnak jó magaviseletért, ez életfogytiglani büntetés”

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Van remény

ĀFricska. „A háború béke. A szabadság rabszolgaság. A tudatlanság erő. A pénisszel rendelkező egyén, aki megerőszakolt téged, pedig egy nő.” Vajon ki ironizálhatott eképpen?