Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Valóság

Le- vagy megéltem ötvenegynéhány évet, és túl a gyermekkor elképzelt, vágy- és ábrándteremtette világain, mindig azt gondoltam, egy valóság van

álláspont

Lehet azt különféleképpen értelmezni, hovatovább fontosak is az eltérő szempontok és interpretációk, hiszen mások vagyunk, mást látunk meg, mást tartunk fontosnak, és igen, más és más megoldásokat hiszünk üdvözítőnek. De alatta mégis csak ott húzódik a valóság, ami egy ponton gátat szab a túlontúl elrugaszkodó elbeszéléseknek, mert abszurddá, nevetségessé, tarthatatlanná válnak.

Nem hittem, hogy eljöhet az idő, amikor fel kell tennem a kérdést: jól gondoltam-e? A politikai kampányok, a koronavírus-járvány, a közösségi média és a jelenlegi magyar ellenzék politizálása elhozta ezt is. A kommunizmus hazugságokkal teli szürkeségében Cseh Tamás azt énekelte, hogy elutazott tőlünk Valóság nevű nagybátyánk. Most itt van velünk, sőt mára mintha klónozta volna magát.

Néztem nem túl régen az interneten egy riportert, aki egy virológus társaságában arról kérdezte az embereket az utcán, beoltatták-e magukat. Egy középkorú férfi közölte vele, nem, mert nem hisz a vírusban. A szakember győzködte, ő látta mikroszkóp alatt, nagyon is létezik, a férfi ógott-mógott, majd tovább ment. Egy nyugdíjas nő azt mondja, sok ismerősétől hallotta, a vakcina veszélyesebb, mint a betegség.

Magyarázta szegény virológus, hogy azért kapunk életünk során számos védőoltást, hogy megóvjon bennünket potenciálisan életveszélyes betegségektől, ez a vakcina is erre van, nélküle a kór lefolyása súlyos, akár végzetes is lehet. Hiába beszél, mondta a nő, úgysem tudja meg­győzni, az ismerőseiben bízik, mert azok kompetensek. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan illesztik bele a narratívájukba a kórházi osztályokon lélegeztetetteket, a betegségben elhunytakat? Vajon mi vezetné ki őket az egymás által gerjesztett, köréjük feszülő buborékból?

Hasonló kérdéseket fel lehetne tenni a főpolgármesternek is. Mióta napvilágra került a Városháza tervezett eladása, s kiderült egyrészt, hogy komoly cápák úszkálnak az önkormányzat körüli zavaros vizekben (sic!), és felrémlett a korrupció gyanúja is, kevéssé érthető, mit is akar Karácsony Gergely. Megjelenik valami, azt tagadja, aztán tagadja az előző tagadását megcáfoló felvételen elhangzottakat, és így tovább és így tovább…

Aztán beúszik a képbe Bajnai Gordon, akinek a baloldal megsemmisülését hozó 2010-es választási vereséget két (!) évvel követő reaktiválására simán szétrúgta az elméletileg az előző nyolc év politikájával való szakítás céljával alapított LMP-t, és hirtelen az orosz titkosszolgálatot kezdi emlegetni. Az interpretációjában az egész ügy lassan egy harmadvonalbeli thrillerparódiára emlékeztet, amelyben a világ nagy kémszervezetei versengek, hogy lehallgathassák Bajnait, Gans­perger Gyulát és mit tudom én kiket. Ami mellesleg ha igaz lenne, akkor sem tenné el nem hangzottakká az elhangzottakat.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén a Városháza eladását kivizsgáló bizottság felállítását célzó előterjesztés és az azonnali módosításának megszavazása is az alternatív valóság továbbépítését célozza. Nagyjából két hét áll rendelkezésre a vizsgálatra, amely nem térhet ki a hangfelvételen cápákat emlegető Bajnai Gordon szerepére, górcső alá veheti viszont Gansperger Gyula és a Fidesz viszonyát. Már hallom magamban, amint Karácsony Gergely azt mondja, ők bezzeg engedték felállni az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságot és a többi és a többi...

Továbbra makacsul hiszem, hogy egy valóság van, és ugyan el lehet fedni hosszabb-rövidebb ideig, végül mégis megmutatkozik. Igaz ez az oltásellenességgel és az ellenzéki politikával kapcsolatban is.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A dicső liberalizmus

ĀFricska. Két hír, látszólag távol tőlünk, mégis oly közel! Magdalena Andersson alighanem negatív rekordot döntött néhány órás kormányzásával