Bán Károly

Vélemény és vita

Cápák a tóban

Az alábbi történet 1968-ban a magyar labdarúgó- válogatott edzőtáborában esett meg

álláspont

A szereplők: Sós Károly szövetségi kapitány, Fazék, vagyis Fazekas László, a legendás újpesti jobbszélső, Fazekas (jelen nem lévő) édesapja és Fatér Károly, a nemzeti tizenegy tartalékkapusa. Íme, a dialógus. Sós: Fazék, hol a Fater? Fazekas: Hol lenne, Karcsi bácsi? Otthon. Sós (megdöbbenve): Otthon!? Ki fog akkor védeni? Faze­kas (mit sem értve): Hát, a Fater még a Karcsi bácsi kedvéért sem állna be a kapuba, életében nem védett még…

A groteszk helyzetet az okozta, hogy a kapitány akkor tért haza az NDK-ból, ahol évekig edzősködött, még ismerkedett a játékosokkal, így Fatér kapus nevével is, Fazekas édesapjának pedig az MLSZ engedélyezte, hogy olykor bemehessen az edzőtáborba. A történet vége 1969-ben Marseille, a magyar labdarúgás Mohácsa lett. A magyar csapat 4–1-es vereséget szenvedett Csehszlovákiától, és először fordult elő, hogy nem kvalifikálta magát a világbajnokságra.

Ez a sztori a Városháza-eladás kapcsán ötlött fel bennem, hiszen a helyzet itt is hasonló, mint a tatai edzőtáborban volt. A „kapitány” nem tud semmit. A főpolgármester „nem lát, nem hall semmit”. Vagy ami még ennél is rosszabb ilyen magas közjogi méltóság esetében, csupán egy bábu a „demokratikus és tiszta” baloldal kirakatában. Akit még a lopásból is kihagynak. A korrupciós modellt is a háta mögött működtetik, őt magát pedig díszpintyként a hazugságok leplezésére használják.

Lényegében erről beszélt Bajnai Gordon egykori miniszterelnök a legújabb kiszivárogtatott hangfelvételen, amikor a hatpárti koalíciót egy „menedzsmentproblémaként” jellemezte. Ha valaki kiszagol egy üzletet vagy dealt közülük, akkor be akar ékelődni a folyamatba, hogy a maga jutalékát megszerezze – fejtegette leplezetlenül. Bajnai hozzátette, sok cápa kering a tóban. Mire a beszélgetőpartner megjegyezte, nem akar „hatfelé beszélgetni” (értsd: hat cápának tejelni), de a volt miniszterelnök megnyugtatta, ezt majd Tordai elrendezi. Tordai Csaba amúgy Bajnai Karácsony nyakára ültetett bizalmi embere, a külföldi üzleti köröknek jutalékért (értsd: kenőpénzért) kijátszott ingatlanok belső ellenőre.

Másfél évtizede egy kisvállalkozó pakolt ki lapunkban, egy másik korrupciós üzletág, a fővárosi közbeszerzések városházi gyakorlatáról a Demszky-­korszakban. Kis hal volt, de bevették a buliba. Előre megmondták, melyik pályázatot fogja megnyerni. A feltétel az volt, hogy többedmagával, más kishalakkal többtucatnyi közbeszerzésen kellett ajánlatot adniuk, és azt is megmondták, milyen összegben. Ez volt a verseny, a piacgazdaság álcája. A féktelen mohóságnak azonban áldozatai is akadtak. Némely esetben a pilótajáték összeomlott, nem fizették ki az alvállalkozókat. Aztán a hivatalos tarifa töredékét adták csak oda, ha aláírták, hogy nincs további követelésük.

Az SZDSZ és Demszky Gábor azóta eltűnt, a baloldali korrupcióban viszont semmi sem változott a kétezres évtized óta. Persze nem volt ez másként a legendás kilencvenes években, az önkormányzati ingatlanpanamák hőskorában sem. A baloldalon ekkoriban csak két dolgot nem loptak: parazsat és malomkövet. Az előzőt azért, mert megégeti az ember kezét, az utóbbit pedig azért, mert rohadtul nehéz. Toldi Miklósoknak való feladat, nem kifinomult fehérgalléros bűnözőknek. Az akkori baloldal leköszönése után, 2010-ben már-már azt hittük, a gyalázatosan elherdált nemzeti vagyon és a 4-es metró Guinness-méretű lopássorozata után eljön a tolvajbanda Mohácsa. A baloldal Marseille-e.

Tévedtünk. Nem is kicsit. Nagyot és nagyon.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

LMBTQ-gyermekkísérlet

ĀRagaszkodunk-e ahhoz, hogy a gyermekek nevelése a szülők elidegeníthetetlen joga, kötelessége és felelőssége, vagy megengedjük-e azt, hogy a gyermekek egészséges testi, lelki és erkölcsi fejlődését megbolygassa a genderideológia globális kísérlete?

Bogár László

Bogár László

Mindhalálig covid

ĀAz elmúlt 666 nap során több mint kétszázötvenmillió ember kapott igazoltan covidfertőzést, és több mint ötmillióan bele is haltak a betegségbe