Galsai Dániel

Vélemény és vita

Túl a határon

Fricska. Von der Leyen: „A lengyel alkotmánybíróság döntése megkérdőjelezi az EU alapjait.” Ezt tudta mondani az Európai Bizottság „teljhatalmú” elnöke, miközben az európai közösség alapító atyái bőszen piruetteznek a sírjukban

A harcias hölgy meg is magyarázta. „A lengyel alkotmánybíróság október elején hozott döntése, amelyben a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg, megkérdőjelezi az Európai Unió alapjait.” Mi folyik itt? Az eredendően a nemzetek Európájának álmodott szervezetet zavarják a nemzetek?

Egy negyvenmilliós ország szilárd kormányának döntése, alkotmánybírósági megerősítéssel az semmi? A brüsszeli bürokraták még mi a fészkes fenében akarnának dönteni? A krumplifőzeléket még lehet tejfölösen csinálni, vagy esetleg az is tilos? Hol van az elvárt, kikövetelt szervilizmus határa? Bár aki még emlékszik a Medgyessy–Gyurcsány-éra kül- és Európa-politikájára, az tudhatja, hogy a nyalás határa a csillagos ég!

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Pulóverek aranykora

ĀTény, hogy az Európai Unió jeles szakértői jó ideje már, hogy gőzerővel igyekeznek az orosz gázfüggőséget csökkenteni (nem sok sikerrel), így aztán a pulóverek mint fűtéspótló tárgyak minden valószínűség szerint új karrier előtt állnak.

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Nemzetek Európája

ĀA nemzetek Európája nem új gondolat, leginkább Charles de Gaulle nevéhez fűződik akinek kezdeményezésére Christian Fouchet, Franciaország dániai nagykövete, ki is dolgozott egy elképzelést az európai nemzetek együttműködéséről