Nagy Dóra

Vélemény és vita

A Grincs, aki ellopta a Karácsonyt

Egyre jobb az ellenzéki előválasztás műsora. Olyan zavar van azon a térfélen, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja, hogy éppen ki-kivel van és miért

Dobrev Kláráék úgy csinálnak, mintha őket semmi nem lepné meg, Karácsony Gergely lubickol a mártír szerepében, az MSZP látványosan háttérbe vonult és éppen szakadozik, a Jobbik meg a Momentum pedig szépen egymásnak ment. Fordulatokban nincsen hiány.

Nyilván nem tudhatjuk, mi zajlik a háttérben. Nem árt leszögezni és szem előtt tartani, hogy ez az egész vircsaft mindenről szól, csak a választóikról nem. Amit a kirakatba tesznek ki, annak semmi köze nincsen a valósághoz. Itt bizony kemény könyöklések vannak a háttérben, és nem igazán lehet tudni, hogy ki fogja lenyomni a másikat. A Gyurcsány házaspárnak persze helyzeti előnye van, hiszen bőven megvan a tapasztalatuk és rafináltságuk ahhoz, hogy bedarálják a többit. Ám láttunk már olyat, hogy törpepártok vették át az irányítást, mint ahogyan arra is vannak példák világszinten is, hogyan szúrják egymást hátba a szövetségesek és rúgják fel a koalíciós megállapodásokat. Most is ez történt.

Karácsony Gergely talált magának egy Grincset, akivel elvitetheti a balhét. A főpolgármester időközben rájöhetett arra, hogy neki nem éri meg ez az egész cirkusz. Nyilván az őt pénzelők is felhívták rá a figyelmét, hogy nem túl jó üzlet otthagyni a kényelmes székét a bizonytalanért. Ráadásul sehogy se jött volna neki ki a lépés: ha elbukik, akkor vele vitetik el a balhét, ha meg nyer, akkor Gyurcsány megeszi reggelire. Így tehát kapva kapott az alkalmon, hogy befutott harmadiknak a Ceaușescu-utánzat, és gyorsan kiszállt.

Elvégre még három évig nyugiban szétverheti jó pénzért Budapestet, sőt egy újraválasztás is benne van a pakliban, kell a fenének ez a feszkó. Mondjuk, erre rájöhetett volna előbb is, és akkor nem kellett volna ennyi pénzt kiszórnia az ablakon egy olyan kampányra, aminek semmi értelme sem volt. Látva a kommenteket, a támogatói se repesnek a boldogságtól, hiszen ők időt és energiát nem kímélve kampányoltak egy olyan embernek, akinek esze ágában sem volt komolyan részt venni ebben az egészben.

Bezzeg szegény Jakab Petya meg Fekete-Győr Bandi! Ők aztán mindent beleadtak, és tessék, mire mentek vele? Az egyik azóta is hallgat, és jobb híján a Momentumba köt bele, mert azok még nála is gyengébbek, így legalább lehet valami sikerélménye a bőrjakósnak. A Momentum eközben teljesen szétzuhant, Bandi felakasztotta a vállára a #leváltáskát, és most bambán mered maga elé.

Szegény srácnak biztos eszébe jutott megint közben valami, amit aztán elfelejtett. Mindenesetre megígérte, hogy nem fog eltűnni, és az eddig megszerzett tudását és tapasztalatát Magyarország javára fogja fordítani. Javasolnám, hogy ha ezt tényleg komolyan gondolja, akkor most már menjen el végre dolgozni. Azzal tényleg tudna segíteni az országon, és minket se fárasztana többet. Elvégre itt van nekünk Márki-Zay Péter, aki bőven kitesz két Jakabot és három FeGyőrt egymaga.

Erre az emberre egyszerűen szavak nincsenek. Nem elég, hogy olyan végeláthatatlan monológokat ad elő, amiket egy utazó ügynök vagy hittérítő szektás is megirigyelhetne, de ráadásul még egy elmebajos is. Az viszont igaz, hogy tökéletes példája annak, mennyire álságos ez az egész összefogósdi. Vegyük csak azt, hogy Márki-Zay például rendszeresen homofób nyilatkozatokat tesz.

Persze neki lehet, ilyenkor nem ordítoznak miatta a nagy LMBTQIA-forradalmárok! Mint ahogyan az is rendben van, hogy akasztani akar, vagy éppen megveri a gyerekét, amit be is vall. Egy demagóg, kirekesztő, homofób, rasszista álprédikátor, aki hol legitimálja a Gyurcsánnyal való paktumot, hol meg beleköt, és hazaárulózik attól függően, hogy épp milyen közönség előtt beszél. Nettó liberálbolsi tempót diktál és narratívát folytat. Nem más, mint egy hamis prédikátor, akit azért engedtek közel a mézes bödönhöz, hogy elcsábítsa a „kiábrándult” jobboldaliakat.

Megjegyzem, aki erre az emberre jobboldaliként leszavaz, annak köze nincsen a nemzeti–konzervatív oldalhoz. Márki-Zay nem más, mint egy Wishről rendelt konzervatív, akiben ennek az eszmének az írmagját se lehet felfedezni. Mindenesetre a trutyikeveréshez nagyon jól ért, és fel is borzolta a kedélyeket az ellenzéki oldalon.

Dobrev Klára először rezzenéstelen arccal vette tudomásul, hogy változott az általuk kitalált felállás. Pedig már éppen örültek, hogy szépen leszalámizták az ellenfeleiket, akarom mondani, szövetségeseiket. Ez a nyugalom kitartott pár napig, majd szépen egymásnak feszültek a zajos márkival. Viszont megtalálta az új szerepét: ő lesz a jóságos anyuka, aki összetartja ezt a szövetséget bármi áron és bárkivel szemben.

Lehet, hogy Márki-Zaynak sikerült elkapnia Karácsonyt, de azt azért jegyezzük meg, hogy az Apró-villa sötét nagyuraival már nem lesz ilyen egyszerű dolga. Mindenesetre az már biztos, hogy nagy átrendeződések lesznek, jó nagy ajtócsapkodások közepette. Kár, hogy nem láthatjuk és hallhatjuk, mik történnek a zárt ajtók mögött, ahol valódi döntések születnek. A választóiknál érezhető a zavar, sokan becsapva érzik magukat, és nem értik, mi történik. Az előválasztás tökéletesen megmutatta, hogy ez az összeborulósdi bizony korántsem nyugszik szilárd alapokon.

Lesznek még itt véres harcok, hogy aztán majd előadják, hogy az nem is úgy volt, és megetetik a választóikkal, hogy minden értük történt. Olyan ez, mint a Gyalog galoppban, amikor Lancelot ráront a násznépre, és levág mindenkit. Repülnek a végtagok, folyik a vér, miközben változnak a kapcsolatok, a nép viszont háborog, így a királynak kell megoldania a helyzetet. A király pedig ezt mondja: „Csendet, csendet! Nem siratóünnep ez, hanem vidám lakodalom. Kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit.”

Valahogy majd így lesz ezzel az ellenzéki alakulattal is. Gyilkolni fogják egymást rendesen, elvégre komoly pozíciókról és a hatalomhoz jutásról van szó, arról nem is beszélve, hogy a gazdik türelme is véges, tehát muszáj most már eredményt felmutatni. Az egyszer biztos, hogy lesznek itt még meglepetések. 2022 nagyon messze van, a harc meg még csak most vette kezdetét azon az oldalon. Nincs más dolgunk, mint figyelni, mert lesz még itt ebben a színjátékban pár Grincs-jellem, akiben az összeborulást és az előválasztás eredményét látva nem lesz nagy demokrata ünnepi szellem. 

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Hazug bátrak, avagy bátor hazugok

ĀA gyávaság ráült a világra. Diktált bátorságok vannak. Térdelj le! Tedd ki az ilyen-olyan zászlót! Dicsekedj azzal, hogy a barátod a barátnőd, a barátnőd meg a barátod! Ha mindezt megteszed, hős leszel

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Kísérlet

ĀFricska. A politikával átitatott hülyeség olyan mély rétegeibe tud leszállni néha a 24.hu, hogy onnan felemelkedve keszonbetegséggel küzdhet az emberfia!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom