Nagy Ervin

Vélemény és vita

A Márki-Zay-faktor

Mire ez a nagy kakaskodás a baloldalon? Összefognak, mégis veszekednek? Valódi versenyt rendeznek? Ugyan, dehogy!

A Márki-Zay–Dobrev (vagy inkább Gyurcsány) -tandem épp most tágítja az ellenzéki tábort: sokat balról, egy kicsit jobbról. És persze, ami még fontosabb lehet az ellenzék számára, az az előválasztásnak nevezett előválogatás, vagy inkább kampányesemény valódi céljának beteljesítése, azaz a mozgósítás maximalizálása. Mert így, a meglévő természetes szembenállást (ál)konfliktussá szélesítve a baloldal gyurcsányista és nem gyurcsá-nyista részét is mozgósítani tudják.

Amint Karácsony Gergely visszalépett a hódmezővásárhelyi polgármester javára, utóbbi két lábbal szállt bele Dobrev Klárába, és durva konfliktust robbantott ki a baloldal azon részével szemben, amely végleg behódolt Gyurcsány Ferenc­nek. Legalábbis látszólag. Márki-Zay ugyanis nem tudja és nem is akarja „gyurcsánytalanítani” az ellenzéket, csak át akarja törni a bukott miniszterelnök felett egy évtizede megszilárdult üvegplafont.

Látszólag rossz állapotban van az ellenzéki összefogás, kettészakadt a baloldal, ám a kialakult képlet idővel sokkal több haszonnal járhat, mint amennyi kárt okoz most. Egyrészről megszólít olyanokat is, akiket Gyurcsány Ferenc sosem lesz képes, másrészről pedig – és ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni – kialakítja a kollektív aggódás állapotát a baloldalon. Megteremti azt a választói félelmet, hogy bárhogy is történjen, most már áprilisig nem eshet szét az összefogás.

Egybe kell tartani a szélsőjobbtól a szélsőbalig létrejött hatalomtechnikai koalíciót – vélekednek most már egyöntetűen
a választópolgárok. Ahogy ezt az ellenzéki pártok mindig is akarták. Ha visszaemlékszünk a tíz hónappal ezelőtti totális összefogás bejelentésére, akkor annak még nem volt olyan erős legitimitása, mint most. Ezzel az álversennyel viszont, pontosabban az ebból eredő választói félelem miatt ez is ki van pipálva. Nem kérdés már az, hogy minek összefogni a régi nagy ellenséggel az ellenzéki térfélen.

A természetes konfliktus ez idáig is meg volt a baloldalon – ezt nem lehet cáfolni. Ám a Márki-Zay mögötti csapat és a Karácsonyt ez idáig tuti befutónak tartó társaság (99 Mozgalom) a meglévő szembenállásból valódi konfliktust akar most létre hozni és tudatosan elmélyíteni. Mert így be lehet csapni a Gyurcsányt gyűlölő baloldali szavazót, meg lehet téveszteni az önmagukat jobboldalinak definiáló, de a Fideszt vagy a NER-t, de leginkább Orbán Viktort elutasító állampolgárokat is.

Azt tudjuk, hogy a gyurcsánytalan baloldal ideájának hatalmas támogatottsága van az ellenzéki oldalon, ám az utóbbiról, azaz azokról a bizonytalan, önmagukat jobboldalinak (talán ponto­sabb kifejezés a nem baloldalinak) tartó, de Orbánra legfeljebb a „legkisebb rossz”-ként szavazó állampolgárok számáról nem sok ismeretünk van. Annyit tudunk, hogy létezik ilyen társadalmi csoport, és azt is, hogy döntő lehet a megszólítása, velük is számolni kell.

Márki-Zay Péter konfliktuskereső szerepe alkalmas arra, hogy mozgósítsa a baloldal Gyurcsányt elutasító részét, illetve megszólítsa az Orbán Viktort, mint a „legkisebb rossz” alternatíváját választókat is – így komolyan kell venni
a kialakult álvitát!

Nem szabad lebecsülni az össze­fogásban rejlő álkonfliktusokat, nem lehet hátradőlni, kérni egy kávét és kacagni azon, hogy a baloldal látszólag kettészakadt. A Fidesz a legnagyobb hibát akkor követi el, ha biztonságban érzi magát azért, mert Márki-Zay Péter nekifeszül Dobrev Klárának, azaz Gyurcsány Ferencnek.

A látszat csetepaténak van még egy, nem elhanyagoltható haszna a baloldal számára. Ha Karácsony Gergely és Dobrev Klára versenyezne a miniszterelnökjelölti pozícióért, akkor borítékolhatni lehetne azt, hogy sokkal kevesebben fognak részt venni az ellenzéki előválogatás második fordulójában. Ez pedig súlyos következményekkel járna. Így azonban, az új képletből kiindulva, Márki-Zay és Dobrev álversenyét figyelembe véve nagyobb esély lesz arra, hogy még többen menjenek el előszavazni.

Márki-Zay Péterről azonban látni kell azt, hogy az elmúlt években többször is kiállt Gyurcsány Ferenc mellett. Fel is merül a kérdés, hogy miképp lehet az a politikus Magyarországon jobboldali, aki az őszödi beszédet relativizálja, vagy a Fidesz szavazókat lenézi. Nem oly régen még úgy fogalmazott, hogy egy vidéki városban, ha összecsődítjük a Fidesz embe-
reit, akkor azok egy keresztrejtvény sem tudnának megfejteni. Tehát Márki-Zay szerint a Fidesz szavazók buták.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Ellenzéki nemzeti minimum

ĀKarácsony nemcsak választóit, hanem az őt jelölő pártokat is cserbenhagyta valamilyen, egyszer majd kiderülő alkuért cserébe

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Választék

ĀFricska. Két hír, szorosan egymás alatt a 24.hu címoldalán. „Márki-Zay: Zsarolással próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev támogatására.” És „Napi rekord az előválasztáson: közel 97 ezren szavaztak kedden”