Bán Károly

Vélemény és vita

Szappanopera

Mindaz, ami napjaink politikai valóságshow-jában, a hatpárti előválasztáson, a Gyurcsány-színjátékban napról napra történik, műfaját tekintve inkább hagyományos szappanopera

álláspont

Nem mi jellemeztük így, hanem például Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök, aki köztudomásúlag jobboldali közéleti személyiség, és hasonlóan foglalt állást tegnap Szakonyi Péter baloldali újságíró is, aki televíziós műsorokban évek óta megmondóemberként tevékenykedik.

A műfajt tekintve tehát helyben lennénk. Egyetértünk. A szerzőt illetően még nincs teljes körű, minden kétséget eloszlató bizonyíték a kezünkben, de tipp­jeink – és a tények is – egyértelműen arra utalnak, hogy a forgatókönyvet eredendően Gyurcsány Ferenc írhatta. Vagy hagyhatta jóvá. Igen fifikás, trükkös alkotás ez. Kezdődött azzal, hogy miközben a „demokrácia ünnepe” címet viselő projektben szinte minden a civilek, illetve a társadalom bevonásáról, igazi összefogásról szólt, addig a civileket a jelölti torta közelébe sem engedték.

Az a Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, aki ma este egyedüli állva maradt jelöltként egy televí­ziós vitán megküzd majd a szappanopera női főszerepét alakító Dobrev Klárával, a próbák idején még a stú­dió­ba sem tehette be a lábát. A derék civilek logója még a szavazólapra sem kerülhetett rá. Egy civil csak szavazzon csendben, ne üsse bele az orrát a nagyok dolgába. A körön kívüli jelöltek a rajtvonalhoz is csak akkor állhattak oda, ha hűségesküt tettek egy pártnak, hogy győzelmük esetén a frakciójába ülnek majd be.

Ez aztán az igazi demokrácia! A jogállam visszaállításának garanciajegye. A rezsim lebontásának záloga. A forgatókönyv írója aztán azt találta ki, hogy a demokrácia ünnepén az első fogjon össze a másodikkal (tehát a DK a Jobbikkal) – egymás jelöltjére a sajátjukat ne indítsák rá –, így a körzetek kétharmadát majd begyűjtik. Megtették. A maradék négy párt, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a civilek pedig marakodjanak a megmaradt koncon. No meg a listán néhány befutó helyért. Gyurcsány Ferenc kegyéből. Ügyes, nem?

Ez persze eddig a mi kis magyar baloldali szappanoperánk statisztaszerepeinek összegzése, a közönségcsalogató alakításokat a főszereplőknek kell bemutatniuk, a nézők lelkesítése ugyanis elemi feltétele a sikernek. Klára a darabban kihívót is kap. Ő Gergő, az integratív, a bizonytalanokat megszólítani képes, szelíd forradalmár típus, kicsit teszetosza, de mosolya kedves és szívbemarkoló. KariGeri a luxuslakóparkból óriásplakátokkal kistafírozott titkos fegyver, a remény embere, a közvéleményt kutatók ideálja. Ha nyer, az is jó, mert akár Orbánt is legyőzheti, ha pedig nem, majd helyére lép Klára, a ceremóniamester nyelveket beszélő felesége.

Az igazi győztes így is, úgy is Fletó lesz.

De mi történik itt? Mindenki fittyet hány a rendező utasításaira? Mint a vígjátékban, ahol a vőlegény megszökik, világgá is megy, bár csak szabadságnak mondja. A násznép összeverekszik, agyba-főbe püfölik egymást. A menyegző elmarad. A rokonság lázong. Az interneten kommentháború kezdődik.

Az egyik pártelnök bizalmi szavazást kér maga ellen, majd lemond, a másik, a parizeres, a nép egyszerű gyermekét alakító bohóc a saját közössége elől kezd el bujkálni, a vörösök és a zöldek pedig korábbi kiválasztottjuknak fordítanak hátat – Gyurcsány, a végső győztes kegyét lesve, néhány listás helyre ácsingózva. Óriási színjáték ez!

Ennyit ér a böcsület, a demokrácia ünnepe, az előválasztás ethosza? A szappanopera ugyanis olyan, mint a forradalom, amely így is, úgy is felfalja a gyermekeit.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Szavak

ĀValaki egyszer azt tanácsolta J. Károlynak, hogy ha szeretné megváltoztatni az életét, minden napra keressen magának egy szót

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Európa jövője

ĀJavában tart az Európa jövőjéről folyó vita, amelyben eddig csaknem háromezer konferenciát szerveztek, és több mint nyolcezer ötletet, javaslatot töltöttek fel az unió e vita célját szolgáló platformjára