Deme Dániel

Vélemény és vita

Zeusz

Reneszánszát éli a görög mitológia a nemzetközi baloldalnál: a Pegazus műbotrány után épp hogy csak leülepedett a por, máris itt van Pandóra

álláspont

Az elsőnél nem tudni, ki és miért, állítólag kémszoftvert telepített baloldali újságírók telefonjára. Amint mondtam, nem tudni, ki és miért tette, de a történet szemléltetésére a világsajtó szinte egységesen Orbán Viktor fényképét használta fel. Nem baj, hogy nincs semmi bizonyíték, összefüggés, tény, ha törvénysértésekről beszélünk, feltétlenül említsük meg Orbánt, félkegyelmű választási ellenfelének úgyis elkel a nyugati sajtótól minden segítség, ha már a magyar választók között nem elég népszerű.

A bátor tényfeltárást maga Zeusz támogatta anyagilag, akinek Nyílt Társadalom Alapítvány logója megtalálható mind a Pegazus médiabotrányt kirobbantó Forbidden Stories újságírói szindikátus oldalán, mind az ezekkel együttműködő Amnesty International honlapján.

A napokban ezúttal Hésziodosz művének egyik szereplőjével találkoztunk, a balsorsú Pandórával, aki egy edény tetejét megemelve engedte ki önkéntelenül a világba a rosszat és a szerencsétlenséget. Róla nevezte el egy tényfeltáró újságírói szindikátus az új politikai botrányt, a Pandóra-dokumentumokat, amelyben, kissé szelektíven, de ismert politikusok és üzletemberek nevét említik, akik a kiszivárogtatott iratok szerint adóparadicsomokban rejtették el milliárdjaikat.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a csúnyán megszégyenült politikusok nevei közt nem találhatunk egyetlen jelenlegi baloldali vezetőt sem, az amerikai vagy nyugat-európai politikai élet hatalmasai ezek szerint tisztábbak, mint a patyolat, mindegyikük fize­ti adóit, mint a köles. Persze a hitelesség kedvéért azért a vonat alá löktek néhány nyugdíjazott, amúgy is diszkreditálódott baloldali személyiséget, mint a napokban Európa iszlamizációját kritizálni merészelő volt brit munkáspárti miniszterelnököt, Tony Blairt vagy a szexbotrányokba belebukott francia szocialista Dominique Strauss-Kahnt.

A horogra akadt igazi nagy hal viszont kétségtelenül a konzervatív cseh kormányfő, Andrej Babis, aki egy véletlen egybeesés folytán épp választásokra készül. Pontosan egy héttel a cseh választások előtt egy újabb, Zeuszunk által finanszírozott amerikai újságírói konzorcium előhúz egy tizenkét évvel ezelőtti aktát, amelyből kiderül, a milliárdos cseh üzletember, évekkel azelőtt, hogy a politikába lépett volna, joghézagokat kihasználva külföldre vitte a pénzét, ahol ezt ingatlanokba fektette.

A megrázó tényeket leközlő, ugyancsak Zeusz logóját viselő cseh hírportál ugyan azt állította, hogy a tizenkét évvel ezelőtti akták leközlésének időzítése abszolúte nincs összefüggésben azzal, hogy Csehországban napokon belül választásokat tartanak, ahol a tömeges migrációt és a genderpropagandát elutasító politikus vezet a közvélemény-kutatásokban, de az ilyen kijelentések már tényleg kétségbe vonják az emberi intelligenciát.

Szinte lehetetlen nem meghúzni a szomorú párhuzamot a progresszív aktivista újságírói csoportok tevékenysége és Pandóra tette közt. Ahogy viszont Pandóra történetében Hésziodosz írja: „Így amit elgondolt Zeusz, nem lehet azt kikerülni.” Én bízom benne, hogy a nemzetközi újságíró-közösség egyszer végül képes lesz kitörni babiloni fogságából, és tagjai tudatosítják, milyen isteni komédia öntudatlan részvevői voltak néhány odavetett morzsa és értelmetlen kitüntetés ellenében. Gyanítom, teszik ezt majd olyan kiábrándultsággal, mint amilyennel Léda nézhetett bambán maga elé, amikor végre leszállt róla a hattyú formába bújt Zeusz.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A botokról

ĀVan nap, amikor egyszerre csak szemembe ötlik egy tárgy, ami ugyan évek óta a sarokban áll, de amit valójában sohasem láttam meg

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Elmaradozó partok

ĀA gyermekkel sokasodik az Isten, és földöntúli értelemmel csillog a természet. Minden gyermek halálával csonkább lesz a természet, és meghal egy kicsit az Isten