Nagy Dóra

Vélemény és vita

Az előválasztás margójára

Azt hiszem, bőven adtam időt az előválasztást lebonyolító „szakembereknek”, hogy biztosak legyenek abban, kit akarnak kihozni „győztesnek”

Talán most már nyugodt szívvel lehet reagálni az eseményekre, bár félek, hogy megint előkerül a szék lába alól, vagy a kutya szájából egy Excel-tábla, aztán számolhatják újra az egészet. Azért én megadom nekik a bizalmat, és elhiszem, hogy sikerült elvégezniük ezt a valóban embert próbáló feladatot, és tényleg megszületett az eredmény.

Mondjuk, biztosan nagyon nehéz volt összeszámolni kicsit több mint 600 ezer szavazatot. A rendszer is leállt, mert a gaz Orbán kínai és orosz hackereket fogadott fel, mert annyira retteg. Aztán meg bogarászni kellett, hogy melyik szavazat igaz és melyik hamis. Na meg persze az se volt mindegy, hogy ki, milyen arányban kapja a szavazatokat, elvégre a gazdik nem azért fizetnek, hogy akárki nyerjen. Akarom mondani, nagyon oda kellett figyelni arra, hogy minden teljesen szabályos legyen, elvégre a demokrácia ünnepéről volt szó. Érdekes volt látni, hogy a számok se mindig stimmeltek, de ez nyilván az amerikai gyakorlat meghonosítása.

Az se zavarjon senkit, hogy nem volt biztosítva a titkosság elve, az önkéntesek is nyomták közben a kampányszöveget a nekik tetsző induló mellett, és még nyilatkoza­tokat is ki kellett töltetni, hogy 2022-ben tutira az ellenzéki indulóra szavaz majd az adott választópolgár. Mivel a titkosság náluk nem játszik, így gondolom, majd a rendes választáson az általuk delegált szavazóköri biztos megnézi a nem létező listát, és szépen figyelmezteti az emberkét, hogy ő egy éve aláírta, hogy kire fog szavazni, tehát tessék jó helyre tenni a voksot, Mari néni! Az is lehet, hogy bemegy vele a fülkébe, és segít neki a megfelelő helyre húzni az X-et. Persze csak a demokrácia dicsősége és érvényre juttatása végett.

Azért valahogy csak sikerült abszolválni ezt a roppant nehéz feladatot, így jelen állás szerint Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter ölelkezhetett és ugrándozhatott önfeledten, mert nekik sikerült bejutniuk a második fordulóba. Jakab Péter és Fe­kete-Győr András pedig arccal szállt bele a betonba. Szegény Jakab két parizeres meg ficsúrozós poszt között nem vette észre, hogy neki itt nagyon nem osztottak lapot.

Pontosabban de, be kellett mutatnia, mekkora nagy bunkó, hogy még véletlenül se legyen semmi esélye, és azok a jobbikosok is kihátráljanak mögüle, akik valamilyen rejtélyes módon eddig lenyelték a gyurcsányos keserű pirulát. Azért ne sajnáljuk nagyon, hanem inkább mondjuk ki: Jakab simán eladta magát, hogy aztán előadja a nagy szöveget, miszerint a nemzetért hozott áldozatot. Annyira azért már nem volt tökös, hogy a csúfos buktája utána bemenjen a parlamentbe emberkedni egy jót a bőrjakójában. De már nem is számít, hiszen a mór megtette a kötelességét, a mór mehet.

Vele ellentétben Fekete-Győr András viszont csak simán hülye volt, és valóban elhitte, hogy itt igazi verseny zajlott le és teljesen értetlenül áll az eredmény előtt. Nem ártana néha a körúton kívül is szemlélődni, akkor talán 3,39%-nál többet is össze lehetett volna kaparnia, de hát késő bánat. Azért nem kell aggódni, a Momentum ettől még simán tudja folytatni nemzetáruló tevékenységét. Donáth Anna például jól beLIBEgett Magyarországra, hogy függetlenobjektívkedjen egy jót, és ismét elárulja a hazáját. Hiába, egy jól fizetett ügynök sosem pihen és sosem tudja megzavarni a valóság. Elvégre nem az a dolga, hogy az emberekkel foglalkozzon, a gazdit kell szolgálnia, így nem is érdekli, hogy még a sajátjai is elküldik őt a sunyiba.

Na de beszéljünk egy kicsit a „győztesekről”. Nyilván most nagyon kellene izgulni, hogy Karácsony vagy Márki-Zay lép vissza a másik javára. Meg azt is remegve kellene várnunk, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Merthogy a demokrácia fényes bajnoka majd jól eldádázza az Orbánt, mindenkit becsukat, meg vagyont is elkoboz, ahogyan azt egy jó demokratától elvárhatjuk. A magamfajtát meg majd jól elhallgattatják a szólásszabadság nevében, így kezdhetünk rettegni. Elvégre most akkora tömeg sorakozott fel mögöttük, hogy arra szavak sincsenek.

Ők aztán annyira erősek, hogy mindennek is vége lesz 2022-ben. Nem győzik írni a függetlenül objektív sajtóoldalak, hogy micsoda tömeg jelent meg az előválasztáson, még sose voltak ilyen sokan. Ez is mutatja, hogy kormányváltó hangulat van. Az persze megint ne zavarjon senkit, hogy alapból van több mint egymillió ember, akik tűzön-vízen át a baloldalra szavaznak. 2010-ben is simán szavaztak rájuk ennyien, pedig akkor azért nagyobb volt a morális válság ezen a térfélen. Ehhez pedig, ha hozzávesszük a Jobbik 2018-as eredményét, akkor bizony már korántsem tűnik olyan fényesnek a mozgósítás.

Azonban jól tudjuk, a valóság nem érdekli a haladárokat. Ha egy libernyák azt mondja, hogy égzen­gés volt a részvétel, akkor el kell fogadnunk. Szerintük ez egy reprezentatív választás volt, ami megmutatta, hogy ők többen vannak, mint a kormánypártiak.A haladó matek szerint a 600 ezer több, mint a kétmillió-hatszázezer, és sokkal inkább reprezentatív, mint mondjuk a 2016-os népszavazáson részt vett majd három és félmillió ember.

De a 2021-es nemzeti konzultációt kitöltő majdnem másfél millió embernél is többet ér. Az eredményt és az utána, a pártok között kialakult perpatvart meg csak azért nem értjük, mert megmondták, hogy a Fidesz elszoktatta az embereket a demokráciától. Még szerencse, hogy itt vannak a liberálbolsik, és majd újra megtanítanak minket rá.

Szálljunk le azért a földre, és vegyük észre, hogy bizony sokkal kínosabb dolog került napvilágra, és sokkal többet ártottak maguknak ezzel az előválasztással, mint amennyit használt nekik. Persze a táborukat megmozgatták, de még úgy sem tudták őket elvinni szavazni, hogy online is lehetett voksolni. A híveik meg teljes identitásválságban vannak, nem tudják, kit kellene most támogatni, a jobbikosok meg még vesztesnek is érezhetik magukat. Megint.

Egyáltalán nem olyan fényes ez az összeborulósdi, mint ahogyan mutatni akarják, és ezen semmilyen haladár matek és demokráciafelfogás nem változtat. Mindenesetre kíváncsian várjuk, milyen integető csontvázak hullanak még ki a szekrényből, Karácsony és Márki-Zay mikor veszik észre, hogy az ég világon senkit nem érdekel, melyikük indul, mint ahogyan az előválasztósdi sem több egy kínosan megrendezett bohózatnál. 

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Üstökösre várva

ĀAkár akarja az ember, akár nem, elérik a hírek, a bulvárhírek is. Ez utóbbiak tartalmát, valóságát, igazságát nem könnyű, néha meg egyenesen lehetetlen ellenőrizni

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Nooormális?

ĀFricska. Megkerülhetetlen a baloldali előválasztás hülyeségcunamija. Íme legújabb gyűjteményem, a teljesség igénye nélkül