Őry Mariann

Vélemény és vita

Alternatív valóság

Szürreális élmény volt egymás után meghallgatni azokat a nyilatkozatokat, amelyeket az elmúlt napokban tettek az Európai Parlament híres-hírhedt LIBE-bizottságának delegációjával Budapestre érkező politikusok

álláspont

A küldöttség vezetője, az EP „magyar dossziéjának” felelőse, a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield múlt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján tréfásan megjegyezte, hogy láthatóan Magyarországra kell jönnie, hogy figyelmet kapjon, normális esetben ugyanis legfeljebb egy-két újságírónak szokott nyilatkozni.

Értékelendő az önreflexió: az Európai Parlamentben évek óta a magyar témát tekintik a slágernek, erre lehet politikai karriert építeni vagy legalábbis megpróbálkozni vele, ahogy a szintén zöldpárti Judith Sargentini is tette. Persze akármennyire is szeretik ezt a témát előhúzni a balliberálisok újra és újra, a plenáris és bizottsági ülések magyar vitáin egyre kisebb az érdeklődés, általában ugyanazok a politikusok mondják el teljesen ugyanazt.

Ahogy csökken az érdeklődés, úgy nő a frusztráció: a balliberális EP-képviselők irtó dühösek, hogy minden nyomásgyakorlásuk és zsarolásuk ellenére továbbra sem táncol úgy a tanács, ahogy ők fütyülnek.

A mostani útról – ahogyan azt Delbos-Corfield többször is elmondta – még 2019-ben határoztak, csak aztán közbejött a járvány. Ezt azért mondta el sokszor, nehogy valaki azt gondolja, a választási kampányra időzítették az útjukat, aminek külön pikantériát adott, hogy a momentumos Donáth Anna is a delegáció tagja volt, így saját párttársát is kérdezhette az objektív tényfeltárás jegyében. Egyik Twitter-üzeneté-ben Varga Judit igazságügyi minisztert vádolta hazugsággal, a másikban pedig az előválasztás momentumos sikerein örvendezett – na nem Fekete-Győr András lebőgésén persze.

Azért így is elég sokan gondolták, hogy nem véletlenül most jöttek. Már csak azért is, mert a hetes cikkelyes eljárás megrekedése miatti elégedetlenséget Brüsszelben a helyreállítási alap forrásainak visszatartásával – a gyermekvédelmi törvény elfogadása után, micsoda véletlen, ismét –, valamint a kondicio-nalitási rendelet érvényesítésének követelésével ellensúlyozzák. Szemrebbenés nélkül állítanák félre az Európai Unió Bíróságát és úgy általában a sokszor számonkért közös szabályokat és értékeket annak érdekében, hogy megbüntessék a rebellisnek ítélt tagállamokat.

A LIBE-delegáció osztrák tagja, Bettina Vollath a hétfői strasbourgi sajtótájékoztatón és az osztrák sajtóban is ontotta magából a panaszokat, amik aztán agresszív követelőzésbe torkolltak. A szociáldemokrata politikus szerint a magyarországi helyzet egyre csak romlik, gyakorlatilag nincs független sajtó és igazságszolgáltatás, ideje alkalmazni az uniós források megvonásával is járó kondicionalitási rendeletet.

Sőt, nemcsak úgy általában, hanem azonnal és visszamenőlegesen. Vollath asszony azt is nehezen viselte, hogy állítása szerint a kormánypárti beszélgetőpartnerek nem fogadták a küldöttséget kitörő örömmel. Pedig hát, ki ne örülne annak, hogy odacitálják egy találkozóra, majd az általa elmondottak semmilyen befolyással sem lesznek a Magyarországról szóló jelentésre?

Ez nemcsak feltételezés, hanem egyrészt tapasztalat, másrészt pedig a delegáció két jobboldali tagja, Nicolas Bay és Jorge Buxadé is egyetértett abban, hogy a balliberálisok már úgyis megírták a szöveget az utazás előtt. A két képviselőt egyébként mindkét sajtótájékoztatón bírálták balliberális társaik, nyilván nehéz megemészteni, hogy nem értenek velük egyet. Azt találták ugyanis mondani, hogy Magyarországon működik a demokrácia. Hogy mik vannak!

(A szerző főmunkatárs) 

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Vesztesek és vesztesek

ĀNémetország elmúlt hetvenkét éve során egyszer sem fordult még elő, hogy a választásokon győztes párt is csak a szavazatok alig negyedét tudta volna megszerezni, és hogy a két legnagyobb párt ne tett volna ki legalább ötven százalékot