Bán Károly

Vélemény és vita

A pásztor strómanja

álláspont

„A kormányfőnek párttitkár mentalitása van” – mondta a mai miniszterelnökről Gyurcsány Ferenc, a KISZ Központi Bizottságának egykori titkára a parlamentben, tizenöt évvel elhíresült őszödi beszéde és lovasrohama után, amelyen a forradalmat ünneplő magyar emberek szemét lövette ki, s pribékjeivel – akinek parancsnokait ki is tüntette – földön fekvő embereket rugdaltatott össze. Mondja ezt egy bukott miniszterelnök, aki választók millióit verte át, s egy országot juttatott a csőd szélére. Mondja egy kommunista gyilkos házából felkerekedve, betérve az Országházba. A féktelen hataloméhség nem ismer erkölcsi korlátokat.

„Orbán Viktor nem egy jobb világot, hanem alvilágot épített” – jelenti ki ugyancsak a parlamentben Kabul rózsája, Szabó Tímea, a világ legkisebb törpepártjának társelnöke, akinek meg sem száradt a tinta a diplomáján, amikor egy afgán menekülttáborban találta magát Amerika önkénteseként (küldötteként?), fene sem tudja, melyik az igaz.

És persze itt van az „orbánviktóriázó”, a T. Ház szent falai között a szexuális erőszakkal viccelődő hatmilliós Jakab Péter, a baloldali szörnykoalíció bohóca, az egykori Lenin-fiúk modern kori figurája, akire a tömeglélektan formálásában fontos szerepet osztottak a Gyurcsány-show műsorában.

Említett szereplők valamennyien a történelemben híressé lett Gustave Le Bon francia szociálpszichológus köpönyegéből bújtak elő. Le Bon A tömegek lélektana című művében ábrázolta azt a világot, amely alkalmas arra, hogy az egyén – ha magasan képzett is – tömegben elveszítse kritikai érzékét, és képessé váljon primitív, barbár ember módjára viselkedni. A tömeg nem győzhető meg logikus érveléssel, csak érzelmivel. A szerző kifejti, a tömeg nem gondolkodik logikusan, csupán képekben, amelyeket gyakran egyszerű jelképekből hív elő. A tömeg könnyen izgatható, befolyásolható és kötetlen. Nem győzhető meg logikus érveléssel, csak érzelmekkel. Vezető nélkül viszont olyanná válik, mint a nyáj pásztor nélkül.

Ez a diagnózis a magyar ellenzékre végképp igaz. A pásztort úgy hívják, hogy Gyurcsány Ferenc. Szerepét strómanja – aki évekig tanácsadóként szolgálta, és ma is a parancsait lesi – Karácsony Gergely viszi színre. A politikai modellt egyszer, 2019-ben, az önkormányzati választáson már lepróbálták. És lám, működött. Legfőbb hibája, hogy jó önkormányzást ígértek, amiből később több helyütt baj is lett. Mert az ígéret veszélyes, számonkérhető.

A tömeg pedig – fejti ki Le Bon – mozgékony, ingerlékeny, befolyásolható, hiszékeny, megszállottja a gondolatoknak, intoleráns és diktatórikus. Így könnyen irányíthatóvá válik. Ezt látjuk mi is. Blöffölnek. Nagyokat mondanak. „A hatalom emberei helyett jöjjön el az emberek hatalma.” Ijesztgetnek. Akár a kínai kommunistákkal is. Lám, az előválasztás informatikai rendszerét is velük hekkelte meg Orbán. A recept úgy szól: ismételd, ismételd, ismételd, előbb-utóbb elhiszik.

Fontos, hogy a vezető, a pásztor legyen erős. Mint egy bivaly. Aki a hétfejű (kínai) sárkányt is legyőzi.

Vigyázat azonban, csak semmi konstruktivitás. Azzal már próbálkozott a baloldal, háromszor kétharmad lett a vége. Továbbá semmi alternatíva. Akkor nem tudnak visszalőni, hogy ti abban az „elmúlt nyolc évben”, amikor LáriFeri Zalán futását hajtotta végre, s az IMF karjaiba ájult, a Gordon pedig elvette a tizenharmadik havi nyugdíjat, akkor a magyarokat a görög (pénzügyi) sorsdrámától csak a bukásotok, a kormányváltás mentette meg. A jövő évi választás ennél többről szól. A nemzet megmaradásáról, a magyar jövőről.

(A szerző újságíró)   

Kapcsolódó írásaink

Deme Katalin

Deme Katalin

A felélt erkölcsi többlet

ĀA holokauszt-túlélők generációjával az 1980-as évek végén kerültem először személyes kapcsolatba

Bogár László

Bogár László

Gyilkosos játék

ĀA vészjósló helyzet alapvető okai azonban mélyebb rétegekbe nyúlnak, a magyar társadalom két egymással szembefordított része egymással ellentétes valóságokban él