Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Citátumok

álláspont

Két idézettel kezdeném. Mindkettő Karácsony Gergelytől ered. (Zsúfolt napjai voltak a főpolgármesternek, ezt a sajtó magát csöppet sem részrehajlónak tartó felének orgánumaiban megjelent interjúiból tudhatjuk, azt meg tapasztalatból, hogy a lázas tevékenység célja kevéssé a budapestiek helyzetének javítása, sokkal inkább saját politikai karrierjének előbbre vitele volt.)

Szóval a két idézet: 1. „Holnaptól fölszabadítjuk Magyarországot Orbán Viktor uralma alól. Tizenegy évvel azután, hogy Magyarországon megszűnt a jogállam, tizenegy évvel azután, hogy az alkotmányunkból és az életünkből is törölték a köztársaságot, és tizennégy (!) évvel azután, hogy elvették tőlünk a szabad választás lehetőségét a Fidesznek lejtő választási rendszerrel, most végre egy olyan választás jön, ami valóban a demokrácia ünnepe és nem a demokrácia megcsúfolása” – mondta a főpolgármester az előválasztásnak nevezett show-műsor előtti kampányrendezvényen.

2. „Nem lehet olyan politikával megfogni, ami nem reagál arra, hogy Orbán Viktor borzasztó rendszere nem a Holdról esett ide, és nem egy politikai véletlenen múlott, nem egy kalapból húzták ki. Mire Orbán Viktor elérkezett odáig, hogy megnyerje a választást, addigra a harmadik köztársaság elvesztette az erejét és a társadalmi legitimitását” – ez pedig Karácsony Gergely 444-nek adott interjújában szerepel.

Ha egy kicsit elgondolkodunk a két citátumon – lépjünk most túl a számszaki értelmetlenségen, azon, hogy huszonegyből tizennégy az hét, s vajon miképpen alakult volna ki a Fidesznek lejtő választási rendszer 2007-ben, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt –, mindenre ráismerhetünk, ami a jelenlegi, éppen összeforrni látszó ellenzék országhoz, politikához, választókhoz és a valósághoz való viszonyát jellemzi, de megízlelhetjük újra azt a kommunikációs metódust is, amelyet ez a csapat gyökeresített meg Magyarországon 2002-ben, fejlesztett tovább, hogy aztán az őszödi tényfeltáráskor a köz is a mélyére lásson: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Feltehetnénk a kérdést, vajon a főpolgármester most éppen melyik véleményét gondolja komolyan, azt, hogy száműzetett a magyar alkotmányból és földről a köztársaság, vagy azt, hogy már a 2010-es választás előtt elvesztette erejét és társadalmi legitimitását? Melyik megszólaló énje az igazi, az újságban nyilatkozó vagy a kampányszónok? Lehet, hogy egyik se, és ő pontosan ugyanannyira tisztába van vele, mint bárki ebben az országban, hogy nem a köztársaság veszítette el társadalmi támogatását (Magyarország Alaptörvénye B cikk (2)), hanem az a kormányzati politika, amelyikben ő maga is részt vett tanácsadóként.

Érteni vélem, nehéz helyzetben van az, aki közös nevezőnek gondolja, hiszi, reméli magát, mert tizenegy év is kevés volt az őszinte szembenézésre, a hajdani hibáknak legalább a beismerésére, egy csöndes bocsánatkérésre, ehelyett jött a valóság meghajlítása, a különféle formációk­ban és különféle leszerepelt emberekkel közösködve folytatott permanens háború a kormánnyal jószerivel a megalakulásától (javaslom olvasni a 2010. tavasz végi, nyári baloldali lapokat), végül az elveket, elképzeléseket, világról való véleményt feladó összebútorozás.

És az sem egyszerű képlet, mi lenne egy esetleges győzelem után. Mi történne azokkal, akiket ez a társaság évek óta elmond mindenféle tájékozódási képesség nélküli, alulművelt etc. tömegnek. Karácsony Gergely és a mögötte álló kampánystáb erre találta ki a 99 mozgalmat, mint a nem kivételezett helyzetben lévő tömegeket összefogó szervezetet. Nos, néztem a megszólalókat, s míg húszéves, degradáló és gyűlöletkeltő jelzők röpködtek (pökhendi etc.) az ellenfélről, jöttek a csöppet sem kivételezett helyzetűek, s arra gondoltam, tényleg hiheti-e bárki, hogy békességet hoznak?

(A szerző lapszerkesztő)   

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Sopron, Várad, Kassa

ĀHárom város, három sorsváltozat, három históriaszelet. Mintha három világrészen járt volna az ember. És mégis…