Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Sajtó a palackban

Hercig láthatósági mellényben és munkavédelmi sisakban jelentkezett be valamelyik reggel a Facebookon a főpolgármester a Blaha Lujza térről, elmondta, valakik inzultálták és palackokkal dobálták meg a tér felújításán dolgozó munkásokat

álláspont

És hogy ez szerinte az általa rendszeresen lakájmédiának nevezett jobboldali sajtó uszítása miatt történt.

Tisztázzunk valamit: bárkinek az inzultálása, megdobálása mélységesen elítélendő cselekedet, nem adhatnak rá felmentést a Budapestet jellemző, a városlakók türelmét és önuralmát sokszor próbára tevő állapotok, de bármiféle politikai meggyőződés sem.

A jobboldali sajtó – ez a lap is – sokat foglalkozik a főpolgármesterrel, napra nap bírálja, aminek az az egyszerű oka, hogy Karácsony Gergely városvezetőként – fogalmazzunk finoman – nem teljesít túl fényesen: halogatott, összecsúszó beruházások, a budapestiek életéből naponta órákat elvevő közlekedési káosz etc. Helyette ha kell, ha nem, vív a kormánnyal, szinte mindegynek is látszik miért, a lényeg, hogy beleálljon a kabinetbe, mintha csak így tudna jelen lenni.

Érteni vélem, hogy bizonyos szempontból egy jól, megbízhatóan, ad absurdum nagyobb napi szerencsétlenkedésektől mentesen működő város nem nagyon érdekes, akár unalmasnak is mondható, mint egy svájci óra, kevés vagy más jellegű szereplési lehetőségre ad módot a vezetőjének, mint ami a jelenlegi ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölti társasjátékban a baloldali szavazók feltüzeléséhez szükségesnek látszik, de Magyarország fővárosa biztosan többet érdemel, minthogy ugródeszka legyen Karácsony Gergely talpa alatt.

De térjünk a sajtóra, mert úgy tűnik, ez lett a mi korunk nagy (európai) elbeszélése, azaz hogy szabad-e Magyarországon a sajtó, illetve minek nevezhető annak a két oldala. Hallgatom, olvasom a baloldali politikusokat, ahogy teleszájjal lakájozzák a sajtó őket bíráló részét, néha bosszant, néha szórakoztat, közben azt gondolom, szükség lenne rá, hogy a közbeszéd tárgyává váljon a magyar sajtó.

De nemcsak a mostani állapota, hanem az elmúlt harminc éve is, egészen onnan, amikor a KISZ aktuális első titkára által egy személyben tulajdonolt kft. eladta a teljes megyei sajtót. Beszélni kellene a megszűnt és gyászolt Népszabadságról, amelyikben effektív párttulajdonos is volt 2015-ig, a szocialisták Szabadsajtó Alapítványáról vagy arról a furcsa jelenségről, miként lehet, hogy alig-alig láttunk vezető baloldali újságírót, aki bármilyen blődségbe belebukott volna.

Sváby András 2006-os Orbán-interjúja vélhetően sajtótörténeti skandallum, ma hasonló néven futó műsort vezet, vagy Gavra Gábor, aki a nevezetes videó leadása után vezető munkatárs egy másik helyen, vagy Eötvös Pál, aki a hamisított Teller-levél megjelenését követően a szakmai szervezet, a MÚOSZ elnökévé lényegült.

Vagy arról, hogy a 444 rendszeresen összeszámolta 2019 előtt a kerületi lapokban a polgármesterfotókat bizonyítani akarva propagandamivoltukat, azóta elvesztette az érdelődését e kiadványok iránt, pedig… És hát kihagyhatatlan a magukat nem lakájnak, függetlennek tartókról szóló örökbecsű idézetet: „Fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba.”

A főpolgármester uszításról beszél. Javasolnám, nézze vissza a Fidesz-székház előtti Pegasus-tüntetésen Hajnal Miklós fellépését, mert amit a momentumos ifjú titán tesz a Hír TV tudósítóival szemben, na az a tőről metszett uszítás. Azt már inkább meg se kérdezem, kikre gondolt Karácsony, amikor azt mondta, Magyarország akkor lesz jobb hely, ha megbecsüljük egymást.

(A szerző lapszerkesztő) 

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Rafinált csalás

ĀA renoválás során rátetette Raffaello testére a 18. században élt Mihail Vasziljevics Lomonoszov orosz polihisztor fejét

Bogár László

Bogár László

9. 11.

ĀHa a világrend fenntartására már alkalmatlanná válik egy birodalom, akkor maga kénytelen előállítani a káoszt, hogy rendteremtő képességének mitológiája egy darabig még fenntartható legyen…