Bán Károly

Vélemény és vita

Szebb jövőt, elvtársak!

Giccses esztrádműsorrá kezd válni az ellenzéki előválasztásnak hívott Gyurcsány-show. A jelöltek versenyéről ordít, hogy álverseny

álláspont

Tizenegy körzetben csak egy jelölt van. Majdnem félszázban kettő, de a versenytársról tudható, hogy igazából azért áll rajtkőre, hogy a színjáték versenynek tűnjön. A show-műsorhoz zene is dukál, aláfestésnek. Két kampánydal is verseng egymással. Az egyiket a szocialisták műhelyében forgatták, Döntsük le a falakat címmel, a másikat Élni hívlak címmel az MSZP–SZDSZ-korszak kultúrvilágát megidéző sztárok dalban mondják el.

Ez a nóta az exkommunisták és a neonácik egységbe forrt frigyét, a Szebb jövőt, elvtársak! üzenetét juttatja el a show-ban felcsigázni kívánt választóhoz, aki helyett már választottak, mert a lapok cinkeltek. Utóbbi klipben egyszerre van jelen a Heti Hetes, Hernádi, Gálvölgyi, Kulka és Bródy fájdalma és a transzcendens életvíz-forrás, az Orbán-fóbia. A sztárok 2013-ban egy klipben még arról vallottak, hogy a Jobbikkal sosem szabad összefogni, de a költővel szólva: hol van már a tavalyi hó?

És hova tűnt az emlékezet? Nem is csak a kilőtt szemekről, a földön fekvő, összerugdalt áldozatokról, a forradalom ötvenedik évfordulójának meggyalázásáról. Gyurcsány Ferenc kormánya például két és fél millió nyugdíjastól vette el a tizenharmadik havi nyugdíjat, négy százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke 2006 és 2010 között, a Száz lépés program keretében pedig eltörölték az egy- és kétgyerekes családok adókedvezményét, a háromgyerekeseknél pedig csökkentették a jogosultak körét 2005-ben.

A baloldal 2002-ben még azt ígérte, megtartják a támogatott lakáshiteleket, de végül leépítették azokat, és devizahitel-csapdába terelték a családokat. A Gyurcsány–Bajnai-korszak megszorításainak teljes körű ismertetése meghaladná ennek az írásnak a kereteit.

A show-műsorban Gyurcsány látszólag a feleségét, Dobrev Klárát tolja előre, valójában azonban ez is csak a színjáték része. Az ő embere Karácsony, aki ugyan budapesti főpolgármesterként csetlik-botlik, de ez nem baj, mivel nincs mögötte politikai erő, párt. Így bábuként mozgatható. Ahogyan a fővárosban is. A baj csak az, hogy ő alkalmatlan. A fővárost ellepték a hajléktalanok, a bűnözők, drogosok. Ő pedig fészbúkozik.

A Corvin negyednél, a Blaha Lujza téren, a Keleti pályaudvarnál, a Nyugati pályaudvarnál, a Kelenföldi pályaudvarnál és az Örs vezér terén a járókelők földön fekvő, bódult emberekbe botlanak. A volt SZDSZ-es Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesületénél az éjjeli menedékhelyen a hajléktalanok sírva panaszkodnak a szociális munkásoknak, hogy mindenütt csípik őket az ágyi poloskák.

A hatalmas dugók szinte elviselhetetlenné teszik a fővárosi közlekedést százezrek számára. Karácsony azzal mentegetőzik, hogy az elmúlt tíz évben háromszázezerrel nőtt a gépkocsik száma a fővárosban. Ha így van, városvezetőként miért nem számolt ezzel, amikor például a felújítások összehangolásáról döntött? Ha így van, miért hazudta és hazudja azt a választóknak nap mint nap kedvenc terepén, a virtuá­lis térben, hogy a jelenlegi kormány tönkretette az országot? Miért állította azt ő és főnöke, Gyurcsány Ferenc is, hogy a bevándorlás csupán álprobléma?

Nyilván azért, amit Gyurcsány őszödi beszédében beismert: hazudtak reggel, éjjel meg este. Gyurcsány tegnap egy bejegyzésében tovább füllentett, azt írta, ő el lett számoltatva. Mint írta: „Hölgyeim és uraim, nem kell lopni, bűnözni, és lehet bármilyen kormány, lehet ígérni bármilyen elszámoltatást, nem fog bajod történni.”

Szégyenérzete sosem volt.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Boldogasszony Kárpátalján

ĀSzeptember 8-a, talán újra megszokjuk egyszer, Kisasszony (Kisboldogasszony) napja. Azt írja róla a mindentudó lexikon, ez az augusztus 15-ei Nagyboldogasszonyt követő periódus zárónapja, Magyarországon kedvelt búcsúnap

Bogár László

Bogár László

Világok háborúja: Amerika–Kína

ĀEgyre nyilvánvalóbb, hogy a 21. század, de az is lehet, hogy az egész emberi történelem legsúlyosabb konfliktusa Kína és az Amerikai Egyesült Államok között van kialakulóban