Bán Károly

Vélemény és vita

A Puccsista

Gyurcsány Ferencet az MSZP-ben az idő tájt, amikor még a párt elnöke volt, Puccsistának becézték – persze a háta mögött. Egy későbbi szocialista párti elnököt pedig Whiskysnek szólítottak

álláspont

A becenevekben az a jó, hogy általában őszinték és találóak. Gyurcsányé például szinte telitalálat. Maga Medgyessy Péter megpuccsolásával lett ugyebár miniszterelnök. Na jó, kicsit az Apró-klán is besegített. Kormányfővé választása, miután sportminiszterként lemondott, és nem volt már a kormány tagja, puccsnak tekinthető alkotmányjogi szempontból.

Hatalmon maradása az őszödi beszéd – egyébként minden bizonnyal általa történt – kiszivárogtatása után igazi puccs volt Magyarországgal szemben, hiszen a lakosság megfélemlítésével, a rendőrségi törvény sárba tiprásával, a büntető törvénykönyvbe ütköző terrorcselekménnyel történt. Gyurcsány Ferenc tizenhárom év után strómanként próbál visszatérni a hatalomba. Strómanját előválasztásnak hazudott komédiában állítják ki.

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök egyébként nem csekély brüsszeli hátszéllel, trükkök százaival gyűrte maga alá a végelgyengülésben szenvedő ellenzéket, aminek – most már nem is titkoltan – a vezetője lett, a múlt héten pedig utcai harcokat vizionált 2022-re. Egész pontosan arra az esetre, ha nem menne végbe békésen a kormányváltás. Az, hogy a Gyurcsány-show forgatókönyvében ez ösztönös megérzés a részéről vagy már előre kimunkált terv, még nem tudható. Az viszont igen, hogy anno 2006-ban a tévészékház ostroma, illetve az október 23-i lovasroham és szemkilövetés egyáltalán nem a véletlen műve volt.

Az évszázad legnagyobb hazudozójának sorozatos fenyegetőzését ezért komolyan kell venni – ez 2006 egyik tanulsága is. Néhány, a közvélemény előtt kevéssé ismert tényből, amelyeket a Balsai-jelentés, illetve rendőrségi dokumentumok tartalmaznak, egyértelmű például az, hogy 2006 őszén a tévészékház „megtámadása” megszervezett akció volt. Az ostrom kezdetekor csak In-Kal Security-sek „védték” az épületet. Ugyanakkor rejtély, hogy az emeleti stúdiók előtt álló gépfegyveres rebiszesek mikor és hogyan jutottak oda.

Rejtély, hogy a székházba behatoló „csőcselék” soraiból senkit nem igazoltattak, mindössze egyetlen személy elszállításához kértek gépkocsit. A rendőrség szolgálati rádiójában elhangzottakról szó szerinti jegyzőkönyv készült, hogy a Kossuth téren állomásozó budapesti rendőrfőkapitányt, Gergényi Pétert figyelmeztették: az MTV Nádor utcai kapuja nyitva van, mégsem rendelték el az őrzését.

A Zoltán utca és Nádor utca sarkán álló rendőrségi mikrobuszban őrizetlenül hevert tizenkét géppisztoly és az éles lőszerek. Mindezt a műveletirányító tiszt a parlamenti vizsgálóbizottság ülésén tanúként is megerősítette. Gyurcsány egyébként azt állította, hogy ő Gergényit minden törvényes eszközzel utasította a védelemre. Ám a Vas-prefektus a jelentős rendőri túlerő ellenére sem adott parancsokat.

Valaki tehát nem mond igazat. Ha Gyurcsány véletlenül ezt tenné, amit persze nehéz elképzelni is, akkor Gergényi nem tett eleget az utasításának. Rejtély az is, hogy a budapesti rendőrfőkapitány hogyan rendelkezett a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat kommandósainak helyszínre vezényléséről, ha ehhez joga sem volt az erőszakszervezet rendje szerint.

A Gyurcsány-show ma a Fővárosi Közgyűlésben folytatódik az atlétikai vb megfúrásának tervével. A baloldal vezetőjének bábja, Karácsony Gergely újabb szélmalomharcba kezd majd. Az eredményt előre borítékolhatjuk, és azt is, utóbb mit fog majd mondani Gyurcsány. Úgy tűnik, Gergő mögül megint kiment az erő.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Bogár László

Bogár László

Csinált vírus?

ĀFontos hangsúlyozni, hogy ezek most már nem feltételezések, hanem a globális média meghatározó orgánumai által nyilvánosság elé bocsátott tények, amelyeket a Washington Posttól a BBC-n át a Guardianig mindenki lehozott

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Gyurcsányné megmondta

ĀFricska. Múlt heti „szűzbeszéde” után – amelynek jó részét amúgy a férj ura mondta el – Dobrev asszony is belecsapott a lecsóba