Bán Károly

Vélemény és vita

Hiperaktív blöffök

Takaros videó futott nagyot tegnap a világhálón. Főhőse, Karácsony Gergely Skype-on keresztül vett részt éppen a Helyi és Regionális Hatóságok online kongresszusán, s azt a jelenetsort mutatta be, amikor Budapest főpolgármestere az ülés levezető elnökének angol nyelven mondott egyszerű felszólítására, hogy egy gomb segítségével fogadja el a felkérést a beszédre, hosszú másodpercekig hozzászagolni sem tudott. Jól láthatóan nem azért, mert valamilyen hanghiba történt, hanem azért, mert egy árva kukkot nem értett az egészből. „Karácsony úr, ott van?” – ismételte meg kérdését a levezető elnök, ami után Karácsony integetni kezdett, mint gyerekek az oviban, ő bizony itt van.

Csak – ezt már mi tesszük hozzá – a hiperpasszív angol nyelvtudása, amivel korábban maga mentegetőzött az ATV álnaiv riporterének, de akkor nem fejtette ki, hogy ez mit is jelent pontosan, éppen cserben hagyta. E kis videógyöngyszemnek köszönhetően már ez sem lehet titok senki előtt: a hiperpasszív Karácsony Gergely esetében egészen pontosan körülhatárolhatóan azt jelenti, hogy egy kukkot sem ért az egészből. Ami miatt Szijjártó Péter külügyminiszternek kellett lefordítania a Hableány-tragédia áldozatainak megemlékezésen a dél-koreai nagykövet szavait a főpolgármesternek.

Szeretnénk azonban előrebocsátani, a történetben nem az a lényeg – ahogyan eddig sem ez volt, amikor a főpolgármester angol nyelvtudása, pontosabban nyelvnemtudása a közéleti diskurzus része lett –, hogy Karácsony nem beszél angolul. Hanem az, hogy azt állította, tud angolul. Tehát hazudott, hogy mást nem mondjunk, sunyiskodott ebben a kérdésben is.

Ahogyan nem mondott igazat Karácsony akkor sem, amikor a nyelvvizsgájáról kérdezték. Hazudott az egyetemi oktatói tevékenysége kapcsán PhD-fokozatáról. Édes titokként őrizte, hogy a Corvinus Egyetemen adjunktusi kinevezése is csak megelőlegezett bizalom volt, amivel nem élt, emiatt 2012-ben el kellett tanácsolni a katedráról. Nem mondott igazat akkor sem, amikor 2018-ban, az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként önéletrajzában hamisan azt közölte, hogy kisdoktorija van.
Blöffök, nagyotmondások, hazugságok, lódítások szövik át zuglói polgármesterségét és főpolgármesteri ténykedését.

A Lánchíd felújításának története is szimbólumává vált Karácsony Gergely főpolgármesteri alkalmatlanságának. A kampány során azt ígérte, gyorsabban és olcsóbban készül majd el a híd, mint ahogyan azt elődje, Tarlós István tervezte. Ehhez képest a projekt csaknem másfél évet csúszott, és ötmilliárd forinttal drágább lett. A főváros busztenderét olyan cég nyerte, amelynek egy fia busza sem volt, most meg, hírlik, hajótendert vitt el egy olyan vállalkozás, amelynek hajója nincs.

Karácsony nem mondott igazat akkor sem, amikor a főváros kivéreztetéséről hadovált, miközben 2019-ben valamennyi polgári vezetésű kerületet komoly pénzügyi tartalékkal vettek át, a kormány pedig harmincmilliárd forinttal több forrást biztosított a fővárosnak és az ellenzéki kerületeknek működési kiadásaikra.

A főpolgármesterrel, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelölt jelöltjével tehát nem az a baj, hogy nem tud angolul, hanem az, hogy folyamatosan hazudozik, sikertelen és hiteltelen városvezető. Ahogyan egy kommentelő írta a tegnapi videó alá: „Jól nézzék meg hölgyeim és uraim, ő Magyarország jövőjének záloga.” Majd Hofi Gézát idézte 1998-ból: „Nem egy ilyen hülye palánta, tehát nem egy ilyen magyar tarka nagy barom. Nem. Jövőnk záloga. (…) Dögöljek meg, ha kiváltom.“

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Extra Hungariam non est vita

ĀA magyarok sohasem vártak hálát azért, hogy a kereszténység védőbástyájaként életük árán védelmezték évszázadokon át Európát

Petrin László

Petrin László

Szent István király és államunk égi születése

ĀA szentek ünnepe a haláluk napjához, egyházi megfogalmazással élve égi születésük napjához kapcsolódik. Szent István királyunk ezen a téren is különleges helyet foglal el a történelemben