Őry Mariann

Vélemény és vita

Bűnösből áldozat

A legrosszabb viccek elevenednek meg, a disztópiát pedig egyre kevésbé lehet megkülönböztetni a valóságtól. Üdv 2021-ben!

álláspont

A német Deutsche Welle – amely nemrég magyar adással jelentkezett, miután maga is elhitte a hazugságot, hogy hazánkban a sajtószabadság utolsó bástyái is ledőltek, sokadjára – drámai riportban leplezte le a fiatal jobboldali aktivisták és influencerek „alattomos” praktikáit. Tudniillik, a rendkívül veszélyes szélsőjobboldaliak nem rendkívül veszélyes szélsőjobboldali üzenetekkel csábítják át a sötét oldalra a fiatalokat, hanem a természet szeretetét, a család és a hagyományok fontosságát hirdetik.

Egy kiugrott aktivista olyan rémisztő tendenciákra is felhívta a figyelmet, mint hogy a rendkívül veszélyes szélsőjobboldaliak már nem feltétlenül baseballütővel felszerelt kopaszok, hanem jólfésültek, galléros pólót hordanak, és – figyelem! – nem isznak. A riportban megszólalt egy szakértő is, aki azon sajnálkozott, hogy nem lehet kiirtani az internetről az ilyen bejegyzéseket, mert közvetlenül semmi szélsőjobboldali nincs bennük. Hiába, egy jó rettegésért nem kell a szomszédba mennie a Deutsche Wellének.

Magyarországról is csalhatatlanul meghallják a bakancscsattogást Berlinben, akkor is, ha nincs mit meghallani. A múlt hónapban afgán migránsok bedrogoztak, megerőszakoltak és megöltek egy 13 éves kislányt, Leonie-t. Az egész országot megrázó ügy leglényegesebb üzenetét ezúttal is a progresszívek vélték meghallani. Az OE24 szerkesztőségébe arcukat eltakaró feministák hatoltak be, és több dolgozót meg is támadtak, szerintük ugyanis az online bulvárlap érzéketlenül, rasszista módon tudósított. Megkísérelték elfoglalni a szerkesztőséget, de ez nem sikerült, a rendőrség hamar kiért.

A hozzáállás nem új, már a 2015-ös migrációs válságot követő terrortámadások kapcsán sem maradt visszhang nélkül, hogy nyugati balliberális és zöld politikusok azon sápítoztak, hogy ez is csak a szélsőjobboldalt fogja erősíteni.

Na de vissza 2021-be! A brit The Conversation oldalon egy kutató a vidéki pubok, könyvtárak, művelődési házak és más közösségi terek bezárásáról írt, a fehér munkásosztály félelméről, hogy végképp hátrahagyja őket a változó társadalom, hogy veszélyben forog a társadalmi, kulturális örökség, amiben élnek. Mondanunk sem kell, ezzel is csak azért foglalkozott a szerző, mert ez erősítheti a szélsőjobboldalt. Ezt egyébként egy olyan képpel illusztrálták, ahol Nigel Farage, a Brexit-párti UKIP korábbi elnöke sörözik helyi támogatóival egy pubban.

Az utolsó példánk a legbizarrabb. Egy amerikai internetes személyiséget, a szubkultúráján kívül nehezen értelmezhető Chris Chant a napokban letartóztatták, ettől hangos a Twitter. A magát már nőként meghatározó, 39 éves Chan ugyanis egy kiszivárgott beszélgetés tanúsága szerint molesztálta idős, demens édesanyját.

Az általános döbbenet peremén hangosan panaszkodnak azok, akiknek a legnagyobb baja, hogy a közösségi oldalon sokan férfiként hivatkoznak Chanre. A vérfertőzés és az erőszak tehát rossz, de a misgendering, azaz a nemi identitásra való téves hivatkozás súlyos bűnére ez sem jogosíthatja fel az egyszeri internetezőt.

Itt tartunk most. A liberális imperialisták szerint a bűnös tulajdonképpen az áldozat, a békét pedig nem azok veszélyeztetik, akik szétrohasztják a társadalmat, hanem azok, akiket ez zavar.

Ez épp annyira a mi gondunk, mint az egykor távolinak tetsző bevándorlás. A liberálisok hagyományt, tisztességet és normalitást eltipró agresszív nihilizmusa már betette a lábát.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Csi Ta-jü

Csi Ta-jü

Találkozzunk Pekingben!

ĀAz olimpiai szellem az egész emberiség közös – nemzeti határokon átívelő – szellemi és kulturális kincse, amely a világ minden táján ismert és elfogadott

Kiss Antal

Kiss Antal

Gyengeségben az erő

ĀEgy korábbi háromszoros olimpiai bajnok kétszeri hetedik és egy huszadik helye és az azok utáni viselt dolgai a mostani ötkarikás játékokon nagy vitákat váltott ki a közvéleményben