Nagy Dóra

Vélemény és vita

A Kultúrember, a Melós és a Humorzsák

Folytatódik az ellenzéki előválasztósdi nevű tragikomédia. Országot és világot járnak a szereplők, miközben megpróbálják megmutatni, hogy mennyire komoly, amit csinálnak

A felszínen ezt egy drámai és hősies küzdelemnek akarják beállítani a gaz elnyomó Orbán-bagázs ellen. Ám néha inkább véres horror, amelyben úgy nyírják egymást a zárt ajtók mögött, ahogyan nem szégyellik. Az egész nem szolgál többre – a saját szavazóik mobilizálásán túl –, hogy kezdjenek magukkal valamit addig, amíg szünetel az ülés a parlamentben.

Gondoljunk csak bele: most nincsen lehetőségük arra, hogy a precízen megrendezett előadásaikat bemutassák. Az emberekkel már jó régen nem foglalkoznak, arra végképp nem képesek, hogy megértsék, hogyan kell ebben a választási rendszerben kampányolni (ezt most nem fogom leírni, volt idejük bőven arra, hogy rájöjjenek), a létük pedig a hergelésre épül, így kellenek a közösségi médiában előadott haknik.

Amíg a Momentum épp külföldön árulja a hazáját, és biztosítja a gazdikat, hogy bukni fog az Orbán, Dobrev meg belezavarodik a gender ködös útvesztőibe, új alkotmányért sipákol, addig a cimbik itthon dolgoznak a szebb jövőjükön.
Karácsony Gergely hivatalba lépése óta nem csinál mást, csak erre a kampányra készül, így szinte minden napra jut tőle egy hangzatos program. Megtudtuk, hogy a köztéri gaztenger neve méhlegelő, és a zöldpolitikát és tisztább levegőt meg az szolgálja, ha több órát ülnek az autósok a dugóban.

Gergely el is fáradt, álmos, meg születésnapja is volt, amit a barátaival ünnepelt meg, de azért arra csak jutott ideje, hogy a programismertetőjét összerakja. Igazi mindenki fia ez a Gergő, ugye? Aztán persze meghirdet olyan dolgokat, amik amúgy vannak, majd jöhetnek a szokásos frázisok, belengeti, hogyan fognak progresszív adóztatás címén pénzeket beszedni az emberektől, és a jóvátétel szócskát ismételgeti kétpercenként. Na meg lesz igazság, emberség és szolidaritás. Egyenlőség nyilván nem, mert jól tudjuk, hogy minden bolsinál, így a mostani liberálszuperzöldeknél is ez azt jelenti, hogy „mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek a többieknél”.

Gergő persze nem marad egyedül a harcban, beveti a celebhadsereget is a 99 luftballon zászlaja alatt, mert az már Bidennek is bevált. Exmodellek és színésznők adják elő, micsoda nagyszerű jellem a Gergő.

Ő a Kultúrember, szemben a mucsai Orbánnal. Legközelebb javaslom, hogy miközben méltatják magasra nőtt bábjuk érdemeit, csicseregjenek a madarak, legyen halk méhzümmögés a háttérben, és az égen meg mosolyogjon rá a napocska is, ezzel mutatva, hogy Gergő igazi jóember.


Jakab Péter ezzel szemben sosem kedvelte a szivárványos tündérmeséket, ő inkább a furkósbotért van oda, mert ő a Melós. Legalábbis a szépen begyakorolt felszólalásai szerint, amiket dagadó erekkel a nyakán szokott előadni a parlamentben. Igen ám, de mi van akkor, ha tényleg összefut egy melóssal? Aki nyugodtan szeretné végezni a dolgát, de nem tudja, mert éppen bősz mészárosozások közepette elállják az útját. N

em is nagyon tud mit kezdeni a helyzettel Péter, hiá­ba próbálja eljátszani a hős lovagot, aki a még bőszebben ordító asszonyság segítségére siet. Persze nem kell aggódni, hogy majd a valóság nyer, hiszen jól tudjuk, hogy náluk kreált világok vannak, így egyből jöhettek a videók arról, hogy az életükre törtek, és a gonosz Orbán küldte oda a munkagéppel az embert. Persze ők nem állítanak, csak felvetnek. Mondjuk nem látom be, miért kellene ilyen eszközökhöz folyamodni, hiszen a miniszterelnöknek nincs szüksége semmilyen munkagépre ahhoz, hogy Jakabot a földbe döngölje. Megteszi minden alkalommal a parlamentben.

Az viszont igaz, hogy a Ballik elnöke legalább azt elérte, hogy ne arról szóljanak a hírek, hogy a kutyát nem érdekli az országjárása, hanem arról, hogy a valódi melós végre megkérdezte, ami mindannyiunkban felmerül a ténykedését látva. Kíváncsian várom, hogy legközelebb mivel mennek majd oda a nép bőrjakós gyermekéhez az utcán.

Ha pedig már kreált valóságnál tartunk, az objektíven független heccsajtó is alakított. Tudniillik Jennifer Lopez először „jön” a Mészáros–Várkonyi-esküvőre fellépni, amiből később „nem jön” lett, hogy aztán „jöhetett volná”-ra módosuljon a tamtam. Még jó, hogy nálunk nincs annyi igeidő, mint az angol nyelvben, mert akkor még tovább tartott volna ezeknek a cikkeknek a variálása.

Maradjunk a lényegnél, J-Lo Biden beiktatása után nem nálunk fog privátban haknizni, de arra jó volt, hogy Szabó Tímea megvillantsa legendás humorát. Azt legalább megtudtuk, hogy a „lop ez” elsütése miatt lett kiválasztva az álhír főszereplőjének az énekesnő. Tímea igazi Humorzsák! A posztot persze nem szedte le az álhír cáfolata után, de nézzük el neki, hiszen sosem az a célja, hogy igazat mondjon, hanem hogy hergeljen. Erre pedig pont alkalmas volt ez a tök kretén bulvárhír.

Amúgy a képviselő asszony mostanában szokatlanul vicces kedvében van, a szivárvánnyal kapcsolatban is megosztotta magvas gondola­tait. Örülünk, hogy nem veszítette el a jókedvét azok után sem, hogy kapott egy kilenc és fél mil­liós büntetést. Aggódnia persze nem kell, mert majd összedobják helyette mások az összeget, amiért már meg is indult a tarhálás a közösségi oldalakon.

Nyilván kellő derültséggel nézzük ezeket a megmozdulásokat és kíváncsian várjuk a következő felvonást, de nem árt szem előtt tartani a lényeget velük kapcsolatban: felelősséget sosem fognak vállalni semmiért, és ennek szellemében fogják végighazudni és hergelni a következő majd egy évet. Mert a hatalomért bármire képesek, és teljesen mindegy, milyen áron jutnak majd hozzá, hiszen – ahogyan mindig – a számlát úgyis a magyar nemzettel fizettetik ki.

(A szerző politológus, az IKoN elnöke)

Kapcsolódó írásaink

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Himnusz

ĀJó néhány évvel ezelőtt Hágában járva egy szálloda előtt több száz fős tömegre lettem figyelmes

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A homokszem

ĀFricska. Nagyon kérném az olvasót, hogy a címben ne érezzen semmi sanda áthallást, kizárólag arra a bizonyos homokszemre gondolok, amely a mondás szerint bekerül a gépezetbe