G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Fedősztori

Első látásra az ember alig hisz a szemének. Talán még azt is mondhatnánk, hogy hihetetlen. Pedig igaz. Úgy látszik, a német politikusok mintha kezdenék átlépni saját árnyékukat, legalábbis az egyikőjük

álláspont

A legkisebb német kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder kijelentette: fel kell gyorsítani a Szputnyik V Covid–19 elleni orosz védőoltás uniós engedélyeztetését, mert nem szabad megengedni, hogy akadozzon az oltásmotor. Érthető az érvelés, mivel tudjuk, hogy míg Magyarországon csupán egy nap alatt, egy SMS küldésével bárki beoltathatja magát, addig Németországban erre hónapokat kell várni. Nagyon lassú az a motor, majdhogynem már most is akadozik.

Mindezzel a tekintélyes bajor politikus még nem mondott sok újat, mivel hónapok óta folyik az EU-ban a vita arról, hogy kapjon-e zöld jelzést az orosz vakcina vagy sem. Ami viszont ezután következett, az már inkább érezhető mellbevágónak. Söder továbbment, mert úgy vélte, a motor nagyobb sebességbe kapcsolása csak a Szputnyik V „kenőanyag” gyors alkalmazásával érhető el, mivel az idő sürget. „Nem szabad pusztán ideológiai okok miatt fecsérelni az időt” – jelentette ki határozottan.

Mi van? Az ilyen helyzetekben mifelénk ezt a rövid kérdést szokták feltenni. Vagyis hogy eddig ideológiai okok miatt nem szerzett be Németország orosz oltóanyagot? Persze, ha csak egy kicsit is jobban belegondolunk, az ideológiára való hivatkozás ebben az esetben is csak egy újabb fedősztori, az elfuserált uniós vakcinabeszerzés kínos magyarázataként.

És ráadásul milyen rossz is. Söder ugyanis a már unalomig ismert balliberális ideológiai szempontoknak – emberi jogok, sajtószabadság, jogállamiság állítótagos hiánya – a vakcinabeszerzésben realizálódott gyakorlatával igyekezett magyarázni a csigalassúságú német oltási programot.

Vagyis hogy a fejlett, erkölcsös és politikailag korrekt Nyugat undorodva fordul el az olyan, tekintélyuralmi rendszerek által kifejlesztett oltóanyagoktól, mint amilyen az orosz vakcina, még akkor is, ha az hatásos.

Még az sem zavarta a német politikát, hogy tavasszal már Brüsszel egyik szócsövének, az Euronewsnak nyilatkozott egy német vakcina-turistacsoport tagja, aki Moszkvába utazott, hogy megkapja a vírus elleni védelmet. „Úgy láttam, hogy Németországban nagyjából öt-tíz hónap lenne, mire megkapnám az oltást, ami nekem túl sok idő, így jött a képbe Oroszország” – mondta Uwe Keim.

Egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy bármennyire is kínos az ideológiai fedősztori előrángatása, még mindig kevesebb politikai kárt okoz Németországnak és az uniónak, mint a közös vakcinabeszerzés lassúsága igazi okának a bevallása, mert az már kész botrány lenne. Annak a beismerése, hogy Sztella Kiriakidisz uniós biztos, aki a nagy nyugati cégekkel megkötötte az EU közös vakcinaszállítási szerződéseit, enyhén szólva is durva hanyagságok sorát követte el. Például az aláírt protokollok nem tartalmaztak kötelmeket a szállítások határidőn túli teljesítése esetére.

A „lazaságot” a nagy vakcinagyártók ki is használtak, annak szállítottak, aki többet fizetett, és előbb adta le a rendelését. Csak a rosszindulat szólhat azokból, akik ezek után a Kiriakidisz bankszámláján megjelent négymillió euró és a szerződések között összefüggést látnak. Egy biztos. Az orosz vakcina – és persze a kínai – kiszorítása az EU-ból a nagy nyugati oltóanyaggyártók konkurenciamentes prédájává tette a közösség majdnem félmilliárd polgárát, akik így csak jóval később juthatnak védelemhez.

Ez már eddig is több tízezer életet követelt.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink