Bán Károly

Vélemény és vita

Őszöd nem ment el

álláspont

Elment az öszöd címmel Dézsy Zoltán készített filmet 2013-ban, amelyben Gyurcsány Ferencet börtöntöltelékként ábrázolta, aki emiatt bíróságra ment, ám a Kúria elutasította panaszát. Tegnap éppen tizenöt éve volt, hogy Balatonőszödön elhangzott Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hírhedt beszéde, amelyben beismerte, hazugságokra épült az MSZP–SZDSZ-koalíció kormányzása.

Őszöd azonban nem ment el. Őszöd ma, tizenöt év után is velünk él, nem történelem. Napjaink szomorú valósága. Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök ugyanis nem lett börtöntöltelék. Holott a 2010-es választásokat követően felálló Balsai-bizottság, amelynek büntetőjogi szakértője, Völgyesi Miklós nyugalmazott Legfelsőbb Bírósági tanácselnök bíró volt, a jelentésében megállapított tények alapján maga tett feljelentést Gyurcsánnyal szemben, amelyet az Országgyűlés határozati javaslatban is elfogadott.

A volt büntetőbíró úgy fogalmazott, Budapest utcáin az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján embervadászat folyt, és hivatalos személy által elkövetett emberölés kísérletét valósította meg az akkori miniszterelnök. A Balsai-jelentés azt is megállapította, a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasításra és jóváhagyásra adhattak parancsot, illetve tűrhették el a magukat és a rendőrség tekintélyét is kompromittáló cselekményeket.

Például földön fekvő, magatehetetlen emberek összerugdosását, illetve a rendőrségnél nem rendszeresített, vaddisznókra fejlesztett gumilövedékek bevetését. Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné tette volna a bukott kormányfő politikai és jogi felelősségének vizsgálatát. Sőt, Völgyesi szerint a terrorcselekmény gyanúját is megalapozhatta volna, ám ennek vizsgálatára sor sem került.

A jelentés felvetette azt is, hogy a katonai bűncselekményeket tettesként kizárólag katonának minősülő személy követhet el, nincs azonban akadálya annak, hogy felbujtóként vagy bűnsegédként katonának nem minősülő személyt is büntetőjogi felelősség terheljen. Jelen esetben azért, mivel esetlegesen a jogsértő tömegoszlatásra polgári személy, Gyurcsány adott felbujtóként utasítást, avagy azt pszichikai bűnsegédként támogatta.

A történelem majd eldönti, hogy az országgyűlési javaslat ellenére mindezekre miért nem került sor, bár a feljelentést a mai napig nem utasították el. Ma ott tartunk, hogy a bukott miniszterelnök, az ország legelutasítottabb politikusa, ahogyan trükkök százai­val a 2006-os választást is elcsalta, az ellenzék vezető­jeként börtönnel fenyegetőzhet.

No meg azzal, hogy földönfutóvá tenné mindazon értelmiségieket, akik kiállnak a mai kormány mellett. Emberei, akik a balatonőszödi kormányüdülőben végighallgatták gyalázatos beismerését kormányzati teljesítményéről, az ország tönkretételéről, illetve arról, miként csapták be a választókat, ma ott pöffeszkednek a budapesti városházán.

Sőt, Gyurcsány egykori tanácsadója, Karácsony Gergely az őszödi böszme igazi jelöltje a baloldali szörnykoalíció miniszterelnök-jelölti posztjára. Fele­sége, az ötvenhatos forradalom miniszterelnökét, Nagy Imrét halálba küldő kommunista gyilkos unokája. Gyurcsányné milliárdos brüsszeli hátszéllel, az Európai Parlament alelnökeként azzal mentegeti férjét, hogy a 2006-os rendőri brutalitás idején több rendőr sérült meg, mint tüntető.

Rendőri túlkapások, békés polgárokba gázoló lovasroham, kilőtt szemek, jogtalan előállítások és letartóztatások szegélyezték az utat, ami Gyurcsány hatalmát néhány évvel meghosszabbította. Az elmaradt felelősségre vonás pedig lehetővé tette, hogy újra a nyakunkra küldjék.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

A férfiak is tudnak szülni!

ĀAki azt állítja, hogy a férfiak nem tudnak szülni, az meglehetősen szűk látókörű, nem eléggé felvilágosult, azt is megérdemli, hogy letiltsák a közösségi oldalakról

Bogár László

Bogár László

Földön kívül (belül)

ĀAz egész ufókérdéshez kapcsolódó valamennyi narratíva nem a földönkívüliségről szól, hanem sokkal inkább a földönbelüliségről