Őry Mariann

Vélemény és vita

Egy százalék

Egyre kevesebb gyerek születik Európában, ebből baj lesz, emellett már nem lehet elmenni – kesergett vasárnap szerkesztőségi álláspontjában a The Guardian

álláspont

Idézték Mario Draghit, Ferenc pápát, bölcsen megállapították, hogy sok fiatal számára a családalapítás anyagi okokból tolódik ki, az európai kormányoknak pedig ezen segíteniük kell. Hiába keresem a cikkben Magyarországot, az eredményes magyar családtámogatási rendszert, amelyre Tokiótól Washingtonig odafigyelnek, nem sikerült észrevenniük. Összezavarta volna a sopánkodásukat, amelynek az a konklúziója, hogy a bevándorlás elkerülhetetlen.

Az európai balliberálisok haszontalanságáról, szemellenzős butaságáról a fenti példa is elég lenne, de van még, ahonnan ez jött. Sebastian Kurz osztrák kancellár a hétvégén a Kronen Zeitungnak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az első kormánya bukását hozó Ibiza-botrány kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottságban az ellenzék szerint hazudott, ezért pedig ügyészségi vizsgálat indul ellene. Függetlenül attól, kinek és miben van pontosan igaza, nagyon tanulságos, amit Kurz mondott az ellenzékéről.

Szerinte nem ő tanúzott hamisan, hanem a parlamenti bizottság utazott arra, hogy mindenáron kiforgassa a szavait, trükkösen feltett kérdésekkel, sejtetésekkel, folyamatos támadással. Az ügyében eljáró bírónő megfogalmazása szerint a bíróságokon a gyilkossággal vádoltak is nagyobb tiszteletet kapnak, mint azok, akiket a bizottság hallgat meg. Kurz úgy látja, amíg kormánya azért küzd, hogy legyőzze a járványt és a gazdasági válságot, az ellenzéknek egyetlen célja van: őt megbuktatni. Megjegyezte, ideje lenne elfogadniuk, hogy a Néppárt két demokratikus választást is megnyert, az pedig nem természeti törvény, hogy Ausztria kancellárja csak szociáldemokrata lehet.

Nem ismerős ez valahonnan? A balliberális oldal, amely csak a saját hatalmáért küzd, mert azt hiszi, az neki jár?

A haszontalanság és a hatalomvágy terméke Karácsony Gergely, akinek a főváros vezetése nem küldetés, hanem maximum ugródeszka. A brit Economist már az előtt Orbán kihívójának nevezte, hogy hivatalosan elindult volna. Onnan nézve pont azzal a logikával akarják felépíteni Karácsonyt, mint általában a színes forradalmak élére állított, nyugatosnak mondott kelet-európai ellenzékieket szokták.

A fehérorosz Szvjatlana Cihanovszkaja például körbeturnézza Európát, Minszkből való távozása óta sikkesebb frizurával és divatosabb ruhákban. Mondjuk, mivel ő eredetileg angoltanár, ezen a téren jobban boldogul, mint Karácsony tenné.

Annyira semmi új nincs Karácsony úgynevezett mozgalmában, hogy a 99 százalék az egy százalék ellen mottót már tíz éve kitalálták az Occupy Wall Street aktivistái az Egyesült Államokban. Az általa ígért bázis­demokrácia annyira lehet hiteles, mint a Pikó-féle hamisítatlan SZDSZ-es tempó, amit megismerhettek a jobb sorsra érdemes józsefvárosiak.

Karácsony Gergely személyében előállt az a politikus, aki csak kommunikál, aki nem ér el a világon semmit, de ezért mindig másokat hibáztat, a gyengeséget és alkalmatlanságot pedig rokonszenves vagy legalább szánalmat keltő csetlés-botlásként igyekeznek eladni.

Amibe egy normális politikus belebukna, az nála egyenesen erény. A programjára egy százalék nyugati liberális mázat öntöttek, de a 99 százalékát Gyurcsány Ferenc találta ki, aki erre figyelmesen emlékeztette is a friss jelöltet. A végtermék a demagóg semmi, 99 lufi, ahogy Nena énekelte, csak a zsinórjukat Gyurcsány fogja össze.

Ezt a műsort már láttuk, és nem kérünk az ismétlésből.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Pósa tanár úr leckéje

ĀPósa tanár úr docensként világirodalmat adott elő a bölcsészkaron, és Shakespeare volt a mindene

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Bezzeg maguknál!

ĀNem feltétlenül haszontalan régi írásokat – esetemben régi rádiós riportokat – megőrizni egy-egy porosodó fiók mélyén