Bán Károly

Vélemény és vita

A Kígyó strómanja

A politikába beleszerelmesedő Gyurcsány Ferenc bukása és az MSZP-ből történt távozása után mert nagyot álmodni: visszatérésről és bosszúról

álláspont

Az MSZP-t bedarálva Ferenc a baloldal vezére lett. Az ellenzéki pártokat 2019 májusában az európai parlamenti választáson legyűrték, Gyurcsány feleségét, a családi hűbérpártként működő DK listavezetőjét, Dobrev Klárát a siker az EP alelnöki székébe röpítette.

Ferenc tovább álmodott. Miért ne lehetne Klára a Soros által szorgalmazott ellenzéki egységpárt miniszterelnök-jelöltje? Klára nem ambicionálta eléggé. A gyűlölet karmestere azonban nem adta fel. Amikor Klára nemrég országjárásra indult, tapintani lehetett a türelmetlenséget. Gyurcsányné, semmibe véve a járványügyi szabályokat, maszk nélküli kampánykörútján maga is megfertőződött. A vírust elkapó párttársa viszont elhunyt, mert hitt a pártközpontnak, elutasította az oltást. Gyászoló felesége beoltatta magát, ő szerencsére életben maradt.

A gyász letelt, tegnap bejelentették, anyák napján zászlót bont a DK miniszterelnök-jelöltje, aki ugyebár, ha lesz, akkor az Gyurcsányné Dobrev Klára lesz, ahogyan a bukott miniszterelnök megjövendölte. Ami a magyarországi jobboldal és a választópolgárok szempontjából jó hír is lehetne, hiszen Gyurcsányné Gyurcsány feleségeként is az egyik legelutasítottabb politikus. A Medián februári mérése szerint az emberek 39 százaléka biztosan nem szavazna rá. A XXI. Század Intézet szerint Dobrev Klárával nemhogy a bizonytalanokról, még a baloldali szavazók jelentős részéről is lemondhatna a szörnykoalíció, Gyurcsányné tehát gyakorlatilag megpecsételné a baloldal sorsát a 2022-es országgyűlési választáson.

Gyurcsányné miniszterelnök-jelöltsége kapcsán három évtizeddel a rendszerváltoztatás után mégis viszolyogni kezd az ember. Gyurcsányné – politikai értelemben sziámi ikerként működő férjével együtt – megtestesíti mindazt, ami miatt a rendszerváltozást oly sokan máig megkérdőjelezik. A jelölt személye, gyökerei, életútja, szellemisége, közéleti és cégvezetői múltja a demokrácia, a piacgazdaság, a jogállam, a társadalmi igazságosság, a jó erkölcs minimumvizsgáján is elbukna.

A Gyurcsány házaspár mai jelenléte időutazás a múltba. Gyurcsányné személye a kommunista restauráció szimbóluma, csak a liberális demokrácia dresszébe bújtatva. Az Apró családba benősülő férje maga volt a kígyózó Kígyó, akinek a bukása a társadalomban felgyülemlett mérget valamelyest semlegesítette. A Kígyót most a Kígyónéval váltanák föl. A Kígyó strómanjaként.

A rózsadombi Apró-villa sorsa – amelyben a bukott miniszterelnök és a leendő miniszterelnök-jelölt él – történelmi tükör a diktatúrákról, a haszonélvezők mentalitásáról – olvasható a helytörténeti tanulmányban. A Szemlőhegy utcai palota elkobzásra kijelölt zsidó vagyon volt, végül a kommunisták lakóhelye lett a pártállami diktatúrában.

Dobrev Klára a zsidó tulajdonosától elzabrált villát huszonhárom évesen vehette meg az önkormányzattól kilencmillió forintért (!), huszonöt éves részletre. Dobrev a tulajdonjog megszerzése után tizenhatmillió forintért eladta az ingatlanhasznosítás jogát saját cégüknek, a Fittelina Kft.-nek, amely megvalósította az uszodaberuházást. A törvény szerint esedékes személyi jövedelemadót elfelejtették megfizetni, az adóhatóság benézte az ügyet.

Kígyóné a napokban például azzal támadott: a Fidesz visz mindent, ami mozdítható. Hiába, a kígyóknak nincs szégyenérzetük.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

Szlogengyártás

ĀMivel május elseje a nyakukon volt, ráálltak, hogy a pártállami idők egykori felvonulási jelszavaiból mérettessenek meg