G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Írott malaszt

Ha az embernek kedve lenne nevetni, szórakozna azon, hogy Románia és Ukrajna a területükön élő kisebbségek jogairól átfogó kölcsönös megállapodás megkötésének előkészületeiről írt alá szerződést

álláspont

Vagyis a Romániában élő ukránok jogait Bukarest fogja garantálni, míg ugyanezt teszi Ukrajna is a területén élő román lakossággal.

A világ vicce, hogy két olyan ország köt majd ilyen megállapodást, amelyek ez idáig mostohán bántak kisebbségeikkel. Ukrajnában olyan törvényt fogadtak el, amely gyakorlatilag kipusztulásra ítéli azokat a kisebbségi nyelveket, amelyeknek van „anyaországuk”, többek között a magyart is. Az egységes nemzetállamban, Romániában sem számíthat sok jóra az ott élő ukrán közösség.

A két nemzeti kisebbség – mármint az ukrán és  a román – eddig sem zavart sok vizet. Akkor tehát mi végre kell ez a dokumentum, amely minden bizonnyal írott malaszt marad? Mindkét ország közös vonása, hogy képes a stréber, uniókonform viselkedésre. Az ilyen magatartást Brüsszelben az EU alapelveinek tiszteletben tartásaként értékelik, nagyon jogállaminak tekintik, egy vakcinabeszerzési botrány és egy migránsok okozta krízishelyzet között két kanállal zabálják. Bukarest és Kijev mást sem akar, mint hogy a brüsszeli buborékban meglobogtassa a leendő szerződést, és megkapja a buksi­simogatást. Ennyi pont elég mindkét államnak, elhitetni magukról, hogy civilizált európaiak. És ha a fejlett Nyugat érdekei úgy kívánják, mindezt el is hiszi.

A dákoromán elmélet, messze áll a történelmi hűségtől. Vagyis az erre való hivatkozás egyszerűen hazugság, viszont a román identitás egyik tartóoszlopává vált. Ezek után nemigen csodálkozhatunk azon, hogy a származáselmélet, erős nacionalizmussal keveredve a mindenkori politikai elit sorvezetőjeként funkcionál.

Ennek enyhén szólva is röhejes következményei voltak, mint például a kommunizmus idején, amikor Nicolae Ceausescu, a hamis eredetelméletre támaszkodva olyan diktatúrát hozott létre, amelyben a társadalom és a külvilág kész tényként kezelte, hogy felesége akadémikus. Pedig Elena az elemi iskolában pocsék tanuló volt, egyik évben például mindenből megbuktatták, négy osztályt végzett, félanalfabéta maradt. Ennek ellenére több nyugati egyetem mint kémikust díszdoktorrá avatta. A Nyugat politikai érdekei, vagyis hogy Románia minél távolabb sodródjon a Szovjetuniótól, felülírták az írástudatlanságot.

A szomszédvárban is értenek a Nyugat orránál fogva való vezetéséhez. Julija Timosenko volt miniszterelnök, amikor börtönből szabadult, ahová az Oroszországgal való előnytelen gázszerződés miatt került, kerekesszékben jelent meg a nyilvánosság előtt.

Porckorongsérve okozta hátfájdalmaira panaszkodott, a börtönből való látványos kigurulásának felvételei bejárták a világot, ellenszenvet kiváltva az akkor a Nyugat által éppen megbuktatni kívánt Viktor Janukovics elnökkel szemben. Két újságíró azonban becsöngetett Timosenko Dnyeper-parton álló villájába, ahol a politikusnő tűsarkú cipőben nyitott ajtót. Így mulat egy porckorongsérvvel küszködő beteg.

Az Európai Unió mintegy ötvenmillió, kisebbségben élő polgárának a megoldás az lenne, ha az Európai Parlament a Minority SafePack alapján törvényt alkotna a kérdésben, ez javíthatná a külhoni magyarok helyzetét is. A magyar Országgyűlés éppen tegnap szavazta meg az európai polgári kezdeményezés támogatását. A Magyarországot folyamatosan kioktató Vera Jourová bizottsági elnökhelyettes viszont már előzőleg tag-állami jogkörbe utalta az ügyet. A tagállam Románia és a Brüsszelbe igyekvő Ukrajna éppen most tesz eleget az álságos uniós elvárásnak.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

A süvöltők hada

ĀŐszintén megmondom, egyre nehezebb nézni a parlamenti közvetítéseket, mert akárhányszor felszólal egy ellenzéki politikus, nem lehet mást érezni, mint szégyent

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Nincs itt semmiféle Európa-ellenesség!

ĀAz Orbán-kormánynak nincs vitája Európával. Vitája van a baloldali csoportokkal, vitája van a föderalista intézményekkel, ami a politikai szembenállás természetéből ered