G. Fehér Péter

Vélemény és vita

A büntetés

A szellem még csak éppen hogy kidugta a fejét a palackból, de már ez is elég volt ahhoz, hogy megkongassák a lélekharangot a jövőre esedékes pekingi téli olimpia fölött

álláspont

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ugyanis megemlítette, hogy Kína megregulázása érdekében szóba jöhet a 2022-es pekingi téli játékok bojkottja.

Kína megbüntetése azért került napirendre, mert civil szervezetek több olyan jelentést is közzétettek az utóbbi időben, amik szerint a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen az ott élő muszlim vallású ujgurokat sorozatos atrocitások érik. És mivel is indokolta az amerikai fődiplomata a Kína elleni lépéseket? Éppen a már említett civil szervezetek nyomásával, amelyek úgy látják, hogy az ujgurok többek között nem gyakorolhatják iszlám hitüket sem.

Érdekes módon sem az amerikai adminisztráció, sem pedig az emberi jogokra oly kényes, dollármilliókkal kitömött civil szervezetek nem vitték túlzásba a tiltakozást, csak szavakban háborodtak fel – a mianmari (burmai) miniszterelnököt,  Aun Szan Szu Kjit megfosztották ugyan néhány nemzetközi elismeréstől, más nemigen történt, még a Nobel-békedíjat is megtarthatta –,  amikor hazájában a  rohingja nemzeti kisebbség jelentős része nem gyakorolhatta muszlim hitét.

Történetesen azért, mert éppen megölték őket. A dél-ázsiai ország polgári kormánya, amely Washington ünneplése közepette egy évtizede vette át a hatalmat a hosszú ideje regnáló katonai juntától, népirtást hajtott végre a rohingják körében. Amerika akkor nem akarta megbüntetni Mianmart, amelyben potenciális szövetségest látott, ahogy ezt az országba látogató Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter előzőleg ki is fejtette.

Az események jobb megértéséhez közelebb visz, ha tudjuk: George Soros magyar származású tőzsdespekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa, a mianmari polgári kormány hatalomra kerülésekor nyitotta meg irodáját Rangunban. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mert idén februárban a hadsereg megelégelte Sorosék társadalomátalakítási bűvészmutatványait, és ismét átvette a hatalmat, azzal vádolva Aun Szan Szu Kjit, hogy a dollármilliárdos révén külföldi hatalmak szolgálatába állt, és jelentős összegeket sikkasztott el.

A hadsereget nem lehet holmi téblábolással vádolni, mert bezárta Soros irodáját, annak pénzügyi vezetőjét rács mögé dugta, kilenc munkatársát pedig kihallgatta. A Soros-emberek azzal védekeztek, hogy ők csak a demokratikus fejlődést kívánták segíteni. Soros demokráciafelfogásáról pontos képet kaphatunk manapság a koronavírus-járvány idején, például Magyarországon is, amikor az általa túlfizetett szervezetei éppen halálkampányt folytatnak az oltási program ellen.

A pekingi téli olimpiával való fenyegetőzés játék a tűzzel. Politikai büntetés céljából 1976-ban az afrikai országok a montreali, 1980-ban a nyugatiak a moszkvai és 1984-ben a kommunista államok a Los Angeles-i nyári játékokat bojkottálták. Ezt követte az 1988-as dél-koreai szöuli olimpia, ekkor Észak-Korea követelte szövetségeseitől a távolmaradást. Ha a keleti táboron belül akkor nem fújtak volna más szelek, és teljesül Phenjan akarata, súlyos veszélybe kerül az olimpiai mozgalom.

A helyzet úgy néz ki, hogy a „korrekt” politika azt az országot tekinti bűnösnek, amelyik nem áll bele uszályába, meg is bünteti, akár a világ legrangosabb sporteseményének bojkottjával is. Az az állam, amelyik viszont ott sertepertél a globális új társadalom megteremtésének „atyamestere” körül, elfogadja tanácsait, na meg a pénzét is persze, annak mindent szabad, még egy népirtás is belefér.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Konrad Wysocki

Konrad Wysocki

Erős szövetség nehéz időkre

ĀVisszajátszás. A Visegrádi Csoporton belül jelenleg minden területen, gazdasági, politikai, kereskedelmi és társadalmi téren is jól alakul az együttműködés