Őry Mariann

Vélemény és vita

Brüsszeli balfácánok

A migrációs válság óta nem volt ilyen erős az euroszkepticizmus – állapította meg minap a Telegraph

álláspont

A brit konzervatív lap súlyos tényekkel szembesítette az unió vezetőit: Magyarország, Ausztria, Dánia, Csehország, Lengyelország és Szlovákia is szakított az unió egységes stratégiájával, Németországban keményen bírálják Brüsszelt a vakcinabeszerzés kudarca miatt, Ausztria és Dánia – a cikk megjelenése óta pedig Magyarország és Csehország is – Izraellel tárgyal, számos kelet-közép-európai ország Kínához és Oroszországhoz fordul vakcinákért. A szerző szerint mindez azt mutatja, Európa geopolitikailag kezd irrelevánssá válni.

A lesújtó kritika persze aligha független az AstraZenecával kapcsolatos vitáktól, de a lényegen nem változtat: a közös uniós vakcinabeszerzés nem sikertörténet. Lehet persze azt mondani, hogy ha a tagállamok külön-külön kezdenek versengeni a vakcinákért, akkor még rosszabb lenne a helyzet, de a hiba ettől még nem lesz kisebb.

Brüsszelre valóban egyre több tagállam dühös. Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban a cseh, a szlovén és a bolgár kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatót. Korrekciós mechanizmust sürgetett az elosztásbeli aránytalanságok orvosolására, számonkérte az Európai Bizottságon a sokszor emlegetett szolidaritás érvényesülését.

A rendszer lassú, a szerződések pedig nyilvánvalóan rosszak, hiszen az unió nem igazán tud mit tenni, ha a gyártók nem szállítanak időben, vagy nem annyit, mint ígérték. A bizottság természetesen a gyártókra mutogat, néha meg a tagállamokra, a felelősségvállalással viszont komoly gondjai vannak.

Ahogyan Orbán Viktor kormányfő fogalmazott nemrég: „Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor az ország most nagyon nagy bajban lenne.” Ahogy a migrációs válság esetében, a magyar miniszterelnök megoldási javaslatát eleinte bírálták, később pedig átvették mások is. Nyilvánvalóvá vált, hogy aki csak az unióra vár, az óriásit hibázik. Brüsszel magyarországi képviselői, vagyis a balliberális oldal persze kitartóan érvel amellett, hogy ráérünk oltani hónapok múlva, különben kivezetjük az országot Európából, de veszélyes idiotizmusukkal egyre inkább egyedül maradnak.

A brüsszeli válságkezelés egyébként is megtépázott hírnevének kétségkívül nem tesz jót az újabb fiaskó. Már a migrációs válságnál is láthattuk, hogy gond van a fejekben. Többévnyi késéssel voltak csak hajlandóak egyáltalán megfontolni és saját megfejtésként eladni olyan javaslatokat, amelyeket már addigra százszor elmondtak tagállami vezetők.

De persze hiába telt évekbe eljutni fejben a rugalmas szolidaritásig, arra már nem voltak képesek, hogy elengedjék látványos kudarcot vallott elképzelésüket, a kötelező elosztási kvótát. Egy olyan tervet, ami nem hogy nem oldotta meg a migrációs válságot, hanem egyenesen súlyosbította azzal, hogy meghívót küldött a migránsoknak, érveket adott az embercsempészeknek, akik előbb megszabadítják az embereket a vagyonuktól, majd útnak indítják őket egy gumicsónakon, hátha átveszi őket valahol egy Soros-hajó.

Lesz vajon önkorrekció Brüsszelben, észbe kap a bizottság? Ezt még nem tudjuk, de azt mindenesetre biztosan igen, hogy az Európai Parlament még most is azzal van elfoglalva, hogyan büntesse meg Magyarországot és Lengyelországot. Zsarolják, fenyegetik az Európai Bizottságot, hogy bírósági döntés nélkül is érvényesítse a forrásmegvonást.

A magyarországi balliberálisok, a Cseh–Dobrev–Donáth-mesterhármas pedig lelkesen tapsol mindehhez.

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

Komámasszony, hol az olló?

ĀA világ népessége kétségekkel teli, a Covid-járvány elbizonytalanítja az emberek jövőképét

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A hallgatag többség

ĀSzerdán, március 10-én 13.00 és 13.30 között nagy jelentőségű esemény zajlott le az Európai Parlamentben