Rab Irén

Vélemény és vita

Oltakozási turizmus

A németek többsége mit sem bánná, ha kínai, ha orosz, ha japán az a csodaszer

A Lufthansa német légitársaság közkívánatra új ajánlattal lepte meg ügyfeleit. A járványhelyzet miatt most nem kéj- vagy katasztrófautakra csábítja az utazni vágyókat. A korlátozások miatt a kéjút amúgy sem jöhet szóba, katasztrófát bámulni a kórházak covidos osztályain vagy a proszektúrákon pedig érthető okokból sehol a világon nem lehet. Sokkal nagyobb az érdeklődés viszont az oltakozási túrák iránt.

Németországban optimális esetben nyolc hónap alatt lehet elérni a nyájimmunitást, ami a lakosság minimum hatvan százalékának beoltottságát jelenti. A németeknek természetesen van oltási tervük, már akkor elkészítették, amikor oltóanyagnak még híre-hamva sem volt. Innen ismerem a szakszerűen kialakított oltási logisztikát, tartományokra bontva. Egyelőre a tervet nem sikerül tartani, mert akadozik az EU-kompatibilis oltóanyag-ellátás. Eddig 7,5 millió németet oltottak be, egyharmaduk kapta meg a második oltást is.

Oltottság tekintetében lemaradva topognak az uniós középmezőnyben. Az EMA európai gyógyszerügynökség által jóváhagyott három vakcinából nem lehet választani, mert hiánycikk. A többiből meg azért nem lehet, mert azok a szabálykövető szolidáris Németországban nem kaptak zöld utat. A németek többsége mit sem bánná, ha kínai, ha orosz, ha japán az a csodaszer, csak végre hozzájuthassanak a szabadságot jelentő dózishoz.

Nem kellett nagy közvélemény-kutatást végezni ahhoz, hogy a Lufthansa megtalálja a trendi utazási kínálatot. A turizmus most ugyan tiltott, de ha jó célokat képvisel, akkor talán hadd menjen! A Lufthansa a moszkvai oltakozási turistautakat Frankfurtból indítaná, ott a reptéren tesztelnék a társasutazás részvevőit, és csak friss negatív teszttel lehetne beszállni a gépbe.

Csak minden harmadik ülést adnák el, és az utasoknak maszkban kellene a Moszkváig tartó mintegy ötórás repülőutat kibírniuk. A Domodedovón landolnának, és a reptéri orosz oltóközpontban egy rövid orvosi vizsgálatot követően a társasutazás résztvevőit beoltanák a Szputnyik V vakcinával. A Lufthansa még aznap vissza is repítené az utasait, és ezért a röpke huszonnégy órás kalandért mindössze ezer eurót gombolnának le tőlük. Az utat három hét múlva megismételnék. Az utasok akkor már némi kedvezményben is részesülnének.

A másik verzió nagyobb kihívás. Ebben az esetben szükség lenne vízumra is, és az oltás nem a repülőtéren történne. Moszkvában vannak további egzotikus oltópontok, például a járvány miatt használaton kívüli operaház vagy éppen a GUM áruház. Akit ott oltanak, az akár árukapcsolásként megtekinthetné a globalistákba reinkarnálódott Lenint a mauzóleumában, vásárolhatna valamit a híres neves egykori Állami Áruházban, és miután három hétig kell maradnia a második dózisig, a nosztalgiából vásárolt áru tartozékait is lenne ideje beszerezni.

Mindenesetre a német külügyminisztérium óva int az Oroszországba utazástól. Különösen, ha ez nem szervezett keretek között történik. Mert mégsem lehet tudni, mi történik az orosz medve barlangjában. Szigorúak a beutazási korlátozások, és az orosz követség sem ad egyértelmű felvilágosítást. Annyit sikerült csak kiszedni belőlük, hogy oltási okokból Oroszországba utazni szándékozó külföldiek most akár vízummentességet is kaphatnak.

Az oltakozási turizmussal mindenki jól jár. A Lufthansa a rendszeres járatokkal csökkenteni tudná a járvány okozta veszteségeit. Jól jár az orosz turisztikai ágazat, mert így jöhetnek pénzt költő külföldiek a nemzet fővárosába. Jól járnak a Szputnyiktól nem tartó németek, mert hamarabb lesznek beoltva, és majd kilobbizzák maguknak (közvetve nekünk is), hogy az orosz oltás is bekerüljön az európai oltási könyvecskébe.

Németországnak is jó ez az oltakozási turizmus. Így nem sértik meg az európai közös politikát, nem kell hivatalból megszegniük az oroszokkal fennálló kereskedelmi szankciókat.

A német polgár meg hadd oltakozzon saját szakállára, ha teheti. Mert amúgy mindenki tudja, hogy a Szputnyik V van olyan jó, mint az EMA-engedéllyel rendelkező nyugati oltóanyagok.

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Fordulat

ĀFricska. Hogy mik vannak, és hogy kell vigyázni!

Korompay Csilla

Korompay Csilla

Egy farok, két farok, sőt több

ĀEddig is látszott, de a járványhelyzetben még inkább szembeötlő, hogy a baloldali politikusok egy párhuzamos dimenzióban élnek