Őry Mariann

Vélemény és vita

Aki kimarad, az lemarad

Joe Biden az európaiakhoz szól! – lelkendezett a nyugat-európai liberális sajtó, mielőtt az új amerikai elnök beszédet tartott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia rendhagyó, virtuális rendezvényén, múlt pénteken

álláspont

Az uniós intézmények vezetői és az Európai Parlament vezető politikusai egymást taposva méltatták Bident, pedig „a szabad világ vezetője” összességében nem túl tiszteletteljes üzenetet fogalmazott meg arról, hová teszi saját koordinátarendszerében Európát. „Amerika visszatért” – tudatta sokadjára az új elnök, a liberálisok pedig ujjongtak, hogy helyreállt a rend.

Biden szerint a szabadságot meg kell védeni, mert az támadás alatt áll az Egyesült Államokban és Európában is. Ez egyébként mind igaz, bár nem úgy, ahogy ő állítja – nem Donald Trump és a renitens európai szuverenisták akarják kicsavarni a szabadságot és demokráciát a balliberálisok kezéből, hanem fordítva.

A liberális elit érdekeit mindig teperve kiszolgáló Der Spiegel szerint persze Biden pontosan azt a beszédet mondta el, amit sok európai hallani akart, egy olyan Amerikát mutatott meg, amely vállon veregeti Európát, nem pedig követel és bírál. Biden pedig világosan megüzente, hogy Európának ideje igazodnia az amerikai érdekekhez Oroszország és Kína ügyében is. Angela Merkel felszólalásából tanulságosan kitűnt, mi is a helyzet.

A német kancellár sűrűn egyetértett Bidennel abban, hogy Oroszország alá akarja ásni az unió egységét, de arra nem tért ki, hogy országa éppen gázvezetéket épít velük. Szijjártó Péter minapi romániai interjúját idézve: akik a leghangosabban szidják az oroszokat, gyakran azok kötik a legnagyobb üzleteket velük, a nagy nyugati cégek sorban állnak Moszkvában. Ami Kínát illeti, Merkel közölte: ez bonyolult.

A Tichy’s Einblick konzervatív portál értékelése szerint egyébként beszédes, hogy a német kancellár felszólalásából teljesen hiányzott a pátoszos értekezés a szabadságról, és még annál is érzelemmentesebb volt, mint amit megszoktunk tőle.

Különösebb ujjongásra nincs oka Merkelnek és valójában a brüsszeli vezetőknek sincs. A Der Spiegel felmérése szerint – amit nyilván nem minden elégtétel nélkül szemlézett a brit konzervatív The Spectator – a németek hatvan százalékának romlott az Európai Unió vezetéséről kialakult képe a katasztrofális vakcinabeszerzés miatt. A megkérdezettek csaknem hetven százaléka ráadásul személyesen Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Merkel bizalmasát teszi felelőssé. A The Spectator szerint hiába a kudarc, nyilvánvalóan nem lesznek politikai következményei a vezetőkre nézve, inkább a gyártókra próbálják terelni a felelősséget.

Az uniós országoknak nincs más választása, mint saját megoldást keresni a problémára, hiszen ahogy az izraeli újranyitási tervekből is kitűnik: aki kimarad, aki nem kap vakcinát, az bizony lemarad. Jönnek a védettségi igazolások, a vakcinaútlevelek a világban, a világgazdaság talpra állásában a védettség, az újranyitási lendület lesz a versenyképesség egyik legfontosabb fokmérője.

Ahogy azt már megszokhattuk, először kritizálták a magyar kormányt, amiért az orosz és a kínai vakcina fontosságáról beszélt, de mára a régiós országok vezetői sorra ismerik el, hogy nincs más megoldás. „Egyfajta vakcina van: az, amelyik gyorsan és hatékonyan meggyógyítja az embereket, és átpolitizálni ezt a kérdést, amikor emberek életéről van szó, felelőtlenség” – Orbán Viktor szavait némi késéssel egyre többen visszhangozzák.

Már megint a magyar ellenzék van lemaradva. Várják, hogy Biden vállon veregesse őket.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Februári fehér éhek

ĀItt hóval, másutt esővel vagy égből jött jeges darával köszöntött a február

Bogár László

Bogár László

Poszt-Covid-dilemmák

Ā1000. Állandó szerzőnk, a kitűnő publicista, közgazdász Magyar Hírlap-béli ezredik írását olvashatják. Köszönjük hűségét. Isten éltesse Bogár Lászlót, azt kívánjuk neki és magunknak, hogy még legalább ennyi cikkel örvendeztessen meg minket