G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Uniós vádbeszéd Moszkva ellen

A moszkvai panelház lakása nem sokban tért el magyarországi társaitól, bútorzata, berendezési tárgyai ugyanazt a hangulatot árasztották

álláspont

A nagyszobában azonban különös arcképcsarnokra lettem figyelmes. Hét-nyolc, férfiakat ábrázoló portrét azonos méretű és formájú keretbe rámáztak, mindegyik képet alul gondosan felcímkéztek, a kis táblácskákon egy-egy név állt. A sor első darabjai olajfestmények voltak, míg a hátsó traktus fekete-fehér fényképekből állt.

Az idős orosz hölgy, a lakás tulajdonosa kíváncsiságomat kielégítendő elmagyarázta, hogy elhunyt rokonai az elmúlt másfél évszázadban különböző harcmezőkön vesztették életüket. A portrésort egy üknagyapa kezdte a Krím-félszigetért folyt küzdelemmel, és egy közelebbi rokon zárta a második világháborúval. „Minden család áldozatokat hozott az orosz anyaföld védelmében” – mondta az idős hölgy, érzelmek és indulat nélkül, a világ legtermészetesebb módján.

Ez a régi moszkvai emlék jutott eszembe, amikor azt a hírt olvastam, hogy az Európai Unió a Navalnij-ügy kapcsán újabb szankciókat akar bevezetni Oroszország ellen. A brüsszeli indulatok azt követően habzottak fel teljes vehemenciával, hogy Josep Borrell, az unió külpolitikai főbiztosa Moszkvában sikertelenül igyekezett Szergej Lavrov külügyminisztert rábírni, többek között arra, hogy engedjék szabadon az ellenzéki aktivistát. Ezek után jöttek az újabb szankciós fenyegetések Nyugatról.

Nem tudom, ki gondolhatta Brüsszelben komolyan, hogy egy olyan politikai elit, amelynek felmenői oly sok áldozatot hoztak hazájukért, és a vértanúk millióinak tisztelete identitásuk részévé vált, most meghátrálnak, és hanyatt-homlok sietnek a brüsszeli követeléseket teljesíteni, függetlenül attól, mi történt Navalnijjal. Közelebb áll a realitáshoz, hogy megint előkerült az oly sokszor már kudarcot vallott demokráciaexport és a pökhendi fennhéjázás, amellyel az unió a tőle keletre eső térséget kezeli.  

Az egy évvel ezelőtt elkészült, az unió és a Kreml viszonyát taglaló brüsszeli jelentésben a moszkvai vezetésnek mindent a szemére vetnek – a szokásos uniós demokráciafelfogás jegyében –, amit csak lehet. Az egész irat egy bíróságon elhangzott vádbeszédre hasonlít.

Az uniós protokollban Oroszországot hiába említik partnerként, mert a kifejezés éppen az a fügefalevél, amely a lényeget eltakarja. Valójában a Nyugat meghódítandó, pontosabban lehetséges befolyási övezetként – politikai és gazdasági értelemben egyaránt – tekint a Lajta és az Odera másik partján túli hatalmas területre.

Brüsszel szankciókkal fenyegetődzése mit sem ér egy olyan helyzetben, amikor Borrell Moszkvában a nemzetközi sajtóértekezleten, egyik lábáról a másikra állva, kínjában az orosz gyártmányú Szputnyik V vakcinát – amelyet az EU-ból egyelőre csak Magyarország engedélyezett – kezdte dicsérni. Lavrovot mindez nem hatotta meg, mert kijelentette: az EU egyoldalú és törvénytelen korlátozásokat próbál bevezetni, ezért arra a következtetésre juthatunk, hogy az unió megbízhatatlan partner.

A diplomáciai nyelvezetben szokatlan kemény hangvételre Borrell nem találta a szavakat, és mintha nem is kereste volna. Csak arra futotta, hogy felmondja a már unalomig ismert leckét: „Az Európai Unió a közös jövőnk kulcskérdésének tekinti a jogállamiságot, az emberi jogokat, valamint a civil társadalommal és a politikai szabadsággal kapcsolatos kérdéseket.” Lefordítva: ez jelenti Brüsszel együttműködési szándékának kinyilvánítását.

Ehhez nem kellett volna Borrellnek Moszkváig mennie, elég lett volna egy magnószalagot elküldeni.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Klubrádió – „Jogunk van hozzá!”

ĀPislákoló mécses világítja meg a rózsaszálat az asztalon, egyébként mindent körbevesz a sötét. Információs sötétség borul a tájra, lekapcsolták Magyarország utolsó „igazmondó” rádióját

Kondor Katalin

Kondor Katalin

A helyzet fokozódik

ĀMinap egyik rutinos hazaárulónk, bizonyos Donáth Anna kürtölte világgá, kezdeményezik a jogállamisági mechanizmus elindítását Magyarország ellen

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom