Putsay Gábor

Vélemény és vita

Hatékony, lendületes gazdaság

A magyar egészségügy hírnevét erősíti és rangját emeli, hogy jelentősen javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem egy elismert nemzetközi felmérésben

álláspont

A US News Best Global Universities világrangsor nyolcvan ország közel 1500 intézményének teljesítményét méri össze, itt a Semmelweis Egyetem nyolc szakterületi listán szerepel, és tavalyhoz képest a kardiológiai területen érték el a legnagyobb előrelépést, ahol huszonöt helyet ugorva már a világ nyolcvanhetedik legjobb felsőoktatási intézményének számít a magyar iskola. Ez is mutatja, hogy a magyar orvos- és egészségtudományi felsőoktatás az elmúlt években egyre jobban teljesít, mind versenyképesebb diplomát ad, hazai és nemzetközi elismertsége folyamatosan emelkedik.

Ami tovább folytatódhat, hiszen a gazdaság-újraindítási akciótervben a hazai egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint újabb lendületet ad az élmezőnyhöz való felzárkózáshoz.

Az egészségügyhöz, illetve a koronavírus-járvány miatti gazdasági újrainduláshoz kapcsolódik szorosan, hogy Magyarország tegnaptól önellátó lett a vírus ellen védelmet adó maszkok szempontjából, hiszen kormányzati támogatással létrejött beruházás révén a Vajda Papír dunaföldvári gyárában naponta egymillió orvosi eszköz minőségű maszk készülhet. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, az egészségipari beruházások nemcsak Magyarország önellátását, hanem a magyar gazdaság újraindítását is erősítik.

A gazdaságvédelem után a hangsúly a gazdaság-újraindítási akciótervre tevődött, hiszen most leginkább ettől függ, hogy hazánkban ismét lehet-e a 2019-eshez hasonló gazdasági növekedés, és újra Európa éllovasai között tartanak-e minket számon. Erre minden esély megvan, hiszen ismét 4,5 millióan dolgoznak az országban, és a járvány visszahúzódásával az eddigi beruházások révén hazánk megőrizheti nemzetközi versenyképességét.

Ha a munkahelyeken és a beruházásokon múlik, akkor borítékolható a siker, és egyébként e kettő szorosan összefügg. Egyrészt a kormány 2020 márciusától 918 milliárd forint értékű vállalatiberuházás-ösztönző támogatásról döntött, nagyrészt a munkahelyek védelme és a vállalkozások technológiai beruházásainak elősegítése érdekében, és azt se felejtsük el, hogy a járvány előtt a beruházások összértéke a bruttó hazai termék 28 százalékát tette ki, és ezen a téren az írek után a másodikak voltunk az Európai Unióban. Vagyis ezek mindenképpen eredményt hoznak.

A gazdaság-újraindítási akcióterv azonban nemcsak a munkahelyekre és a vállalkozásokra épül, hanem a családok védelmére, a gazdák versenyképességének javítására, az oktatási rendszer erősítésére, egyben a munkát vállaló huszonöt év alatti fiatalok támogatására, és a nyugdíjasok jövedelmének kiegészítésére. Itt már konkrét lépések is történtek, hiszen a múlt héten kiutalták az első otthonteremtési támogatásokat, illetve megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

A fiatalok jövőre olyan támogatáshoz jutnak, amilyenre az ország történetében még nem volt példa, a kormány ugyanis bevezeti a huszonöt év alattiak személyijövedelemadó-mentességét. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tegnap arról szólt, hogy ez a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik legfontosabb része, évente mintegy 280 ezer fiatalt érint, nem számolva a diák- vagy gyakornoki munkát végzőket.

Az szja-mentesség ugyanis a pálya kezdetén ösztönzi a munkavállalást, jelentősen növeli a bevételt, ösztönzőleg hatva a mindennapokra. A támogatási rendszer pedig nemcsak a fiataloknak nyújt jövőképet, de egyben segíti az ország újraindulását is.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Martin Andrea

Martin Andrea

Svájcisapka? Nem, svájci index

ĀGyurcsányék az egyszerű polgárokat könnyedén rávették, hogy a magyar bankoktól forint- helyett devizaalapú kölcsönt vegyenek fel