Dippold Pál

Vélemény és vita

Hazug szavalókórus

Az ellenzéki pártszövetség – leánykori nevén moslékkoalíció – Covid 2021 névvel parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel. Céljuk Magyarország jelenlegi járványügyi és gazdasági helyzetének áttekintése

álláspont

Ki sem kellett volna állniuk a négyórás első ülést követő sajtótájékoztatójukra, annyira kiszámítható volt, hogy mit mondanak. Hát persze, hogy minden rossz, amit a kormány a járvány kitörése óta tett.

Sorra járultak a mikrofonok elé az aligpártok kori­feusai. Szabó Tímea, a Párbeszéd törpealakulat képviselője minden gátlás nélkül kijelentette: „Orbán Viktor és kormánya a járvány elleni védekezésben és a gazdasági élet támogatásában is igen gyengén teljesített.” A balliberális körökben már megszokottá vált fogással élve arról beszélt, hogy ami megtörtént nálunk járványügyben, az másként is alakulhatott volna, ha nem a Fidesz–KDNP irányítja az országot.

Meg még nem is volt nálunk gazdaságvédelem, csúnya hadiipari beszerzésekre és útépítésre szórták szét a pénzt. Ja. Akkor mégis hogy lehet az, hogy a járvány első évének végén éppen annyian dolgoztak, azaz annyi munkahelyet sikerült megvédeni vagy létrehozni, mint amennyi az előző évben volt? Vagy miként lehetséges, hogy soha nem látott mértékben hozzák be Magyarországra a világ legnagyobb vállalatai az újabb és újabb beruházásokat, amelyekhez a magyar kormány ezermilliárdokkal járul hozzá?

A Demokratikus Koalíció embere, Varga Zoltán is feltette a régi lemezt: oligarcházott, korrupciózott, és a tőlük nem szokatlan pofátlansággal követelt pénzeket visszamenőleg a kiesett bevételek pótlására. A jobbikos Potocskáné illedelmesen belesimult a balliberális kamarakórusba. Elénekelte a mikrofonoknak a neki kiosztott szólamot: nem szabad az út szélén hagyni senkit, mindenkin segíteni kell.

Akkora közhely ez, mint a Világ proletárjai, egyesüljetek! volt. Illedelmesen csatlakozott hozzá az LMP-s ember. Kanász Nagy Máté kikiáltotta, hogy Orbán Viktor nem tud kormányozni. Hiszen nem készítette fel az egészségügyet a vírus támadására, az oltási programra, nem segíti a családokat és a vállalkozásokat. Ezért ők, mármint a moslékkoalíció majd olyan programot készítenek, amely megoldja ezeket a gondokat. Már megint egy nagy lózunglobogtató.

A Covid–19 váratlanul és gyorsan robbantotta szét az egész világ biztonságát. Tessék mondani, miként lehet felkészülni arra, amit nem ismerünk, ami addig nem volt? Jött az észosztó Momentum. Cseh Katalinban feltámadt az európai, összehasonlító megállapításokat tett más országok és hazánk válságkezelése között. Természetesen nálunk minden rosszabb, mint a világban bárhol. Mert az idegen szép. Az idegen jó.

Az idegeneknél több pénzt adnak a munkából kiesetteknek. Nem szakadt rá a plafon, amikor bemondta vizsgálóbizottságosdijukról: „A való életből származó információk hangzottak el azoktól, akik most nagy bajban vannak.” Ezt jelentette ki az országát Brüsszelben folyamatosan feljelentő hivatásos hazaáruló. Miért nem a bukott vakcinabeszerzésükkel foglalkozik?

A végére maradt a szövetség egyik nagyagyúja, a szocialista Kunhalmi Ágnes. Szokásához híven ajtóstul rontott a házba, és olyan hazugságsorozattal állt elő, amit még a kamuvideós Korózs Lajos is megirigyelhetett. Hogy titkolózik a kormány, bizalmi válságot idézett elő, irányítási válság van, meg egészen más lenne a helyzet akkor, ha nem azt lépték volna meg, amiket meglépett tavaly.

A Fidesz erre az ostobasággal kevert rágalomzuhatagra annyit felelt: „Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne gátolják a védekezést.” Illedelmesek voltak. Nem válaszoltak egy Republic-sorral: Aki hülye, az is marad.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Kína a 21. században

ĀKína nemzetközi befolyását – szemben a Nyugat fegyveres intervencióival és ideológiai imperializmusával – a kereskedelem révén éri el

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Az vajon micsoda?

Ā(Gondolatok a család- és nőbarát hadseregről)