Csizmadia László

Vélemény és vita

Levél Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Emlékezve az 1848–49-es forradalmunk tiszteletére a Bem téren, a lengyelek és magyarok előtt elmondott közösségépítő beszédére, visszaigazoljuk, hogy a két ország civiljeinek testvérisége örök, a megbontására tett kísérletek eleve vesztésre vannak ítélve.

2011-ben stratégiai szerződést kötött a Gazeta Polska több mint négyszáz klubja és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA), és közösen létrehoztuk a Civil Együttműködési Tanácsot (CET).

Azóta minden évben orszá­gaink nemzeti ünnepén több ezer polgár jelenlétében ötszáz-hatszáz fős küldöttségünk együtt emlékezik hőseink nemzetmentő tetteire. Testvériségünk ma már példaként szolgál számos nyugati ország szellemi honvédőjének.

A 2019-ben közösen alapított Euró­pai Uniós Civil Együttműködési Tanácskozás (EuCET) egyre több támogatót és csatlakozót regisztrál.

A mai napon Jaroslaw Kaczyns­ki és Ön, valamint Orbán Viktor reményt adott Európának, győzött, a nemzetek szuverenitásának és szubszidiaritásának érdekében végzett harcunk. Az uniós költségvetés és helyreállítási hitel kapcsán ragaszkodásunk az uniós alaptörvényhez bizonyította, hogy érdemes hinni a tagállamok egyenrangúságában, amely a szövetségesek erejének forrása.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Engedje meg, hogy kifejezzük köszönetünket úgy is mint a népfelséget szolgálónak.

Ezúton is megköszönjük a Gazeta Polska főszerkesztőjének és a klubok vezetőjének, Tomasz Sakiewicz és Ryszard Kapuscinski uraknak, hogy csaknem tízéves együttműködésünkkel egyre szorosabbra fűzhetjük népeink barátságát.

Budapest, 2020. december 10.
Tisztelettel
Csizmadia László

(A szerző a CÖKA kuratóriumának elnöke)

Kapcsolódó írásaink

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Polak, Wegier, dwa bratanki

ĀAz Európai Unió döntéshozói természetesen nem vették maguknak a fáradságot, hogy legalább némi ismeretet szerezzenek Magyarország és Lengyelország történelméről és különleges kapcsolatairól

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Várakozunk

ĀÚgy gondolom, a politika titkaiban és bugyraiban eligazodni nem tudó embernek – mert nincs és nem is lesz rá sosem lehetősége – a hite marad meg valódi kapaszkodóként. Hite ennek a sokat szenvedett országnak ősidőkből magával hozott erejében, vallásában