Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsány, a Terminátor

A Gyurcsány család – fedőnevén Demokratikus Koa­líció – a járvány leple alatt egész pályás letámadásba kezdett

álláspont

Ferenc idehaza takaros kis kiadványt dobott a (politikai) piacra, amelyben az egyéni választókerületek egyharmadában népszerűsíti jelöltjeit már a 2022-es parlamenti választás jegyében. Sajátságos módon éppen ott mutatja be Soros-listáját, ahol a szövetséges pártok is markáns jelölttel készülnének, lesz tehát ebből még kalamajka. Nem is kevés.

Ezenközben felesége, Klára asszony Brüsszelben a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége által finanszírozott Európa segít címet viselő videó­ban szól a kontinens polgáraihoz, méghozzá oly módon, hogy Gyurcsányné Dobrev Klára horribile dictu már kvázi be is jelentkezett a magyar baloldal miniszterelnök-jelöltjének. De facto. Ilyen vegytiszta helyzetben ugyan ki más is adná a közös köztársaság kormányfőjelöltjét, ha nem a vezérpárt.

Lári Feri egy éve még arról panaszkodott, hogy Klára egyelőre nem eléggé ambicionálja a miniszterelnök-jelöltséget, ám azóta sok víz folyt le a Dunán, a Szajnán és az Elbán is, s ma már nagyon is ambicionálja, az Európai Parlament alelnökeként, a jogállamiság elszánt harcosaként, az európai minimálbér szülőanyjaként. Hogyan ne ambiconálná Klára, amikor Feri noszogatja a hazafias cselekedetre, aki már egy évvel ezelőtt – egyik párttársa szóhasználatával élve – predátor üzemmódba kapcsolt. Ma pedig már terminátorként tör előre a családi vállalkozás fejeként – fedésben rövidítve a DK – sikeréért. A Terminátor (most már időszerű lesz nagybetűvel írni) a fene nagy építkezésben leigazolt egy Veszprém megyei momentumos agrárszakembert, Benedek Szilvesztert, aki nagy hirtelen rádöbbent, hogy neki a DK-ban van a helye, Gyurcsány pedig arra, hogy a DK-nak éppen reája volt szüksége. Így döntött a héten Dömsödi Gábor egykori tévés is (ő vezette hajdanán Hajdú Péterrel a Névshowr-t a köztévében), lehet, hogy most Gyurcsány neki szánná a Dáridó – áramlopás miatt megüresedett – műsorvezetését. Hisz láthattuk a közelmúltban a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban is, hogy az áramlopás a bitcoinbányászat társadalmi hasznossága okán a Demokratikus Koalícióban szinte európai értéknek számít.

Ha már a névsornál tartunk: korábban Csábító Ferenc átigazolta Újpestről Trippon Norbertet az MSZP-ből, ő mindjárt hozott magával két további képviselőt a családi vállalkozásba. Fedésben abba DK-ba, amely így Újpestet is bevette, ahol a KISZ-vagyon egyik egykori gondnoka, a mentelmi jogában kétszeresen is felfüggesztett Varju László fújja a passzátszelet. Aztán jött két nagy hal is a Fővárosi Közgyűlésből és szintén az MSZP-ből: Pestszentlőrincről Szaniszló Sándor, Óbudáról pedig Kiss László, akik voksaikkal gondoskodnak arról, hogy – Gyurcsány szóhasználatával élve – Gergő mögül kimenjen az erő. Mellesleg már kiment, illetve be sem jött a városházára. Bekerítette a győri momentumos elnököt is a Gyurcsány-klán. Nagyjából úgy, ahogyan az Apró család az ötvenhatos forradalmárokat üldözte, majd apáról fiúra, sőt unokára szállt át az erős kommunista titkosszolgálati háttér – amelyet oly nagyra értékelnek ma a szabadságszerető Európa brüsszeli szentélyében is.

Amúgy a szocialista Burány Sándor volt eddig egyedül, aki nemet tudott mondani a Terminátornak. Könnyű neki, ő évtizedek óta Kispesten építi a demokratikus köztársaságpártot, ott ahol tudjuk, hogyha valaki évente nem keres százmillió forintot az önkormányzati politikában, az – Lackner Csaba aranybecsű szavait idézve – hülye.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Magyar foci–Ballibek 3–0

ĀA szüleim mindig a sport szeretetére neveltek, nálunk ennek kiemelt szerep jutott. Édesapám focizott, édesanyám kézilabdázott, az öcsém kenuzott, én teniszeztem

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Meddig marad?

ĀBocsánat, kit érdekel? Mármint hogy Korózs Lajos, a parlament egészségüggyel is foglalkozó bizottságának vezetője meddig marad a posztján