Őry Mariann

Vélemény és vita

Az új csodafegyver

Úgy ünnepli a magyar balliberális oldal, hogy Joe Bident kiáltották ki az Egyesült Államok elnökének, mintha legalábbis ők maguk nyerték volna meg az amerikai választást

álláspont

Már meg sem lepődünk azon, hogy a honi balliberális pártok külföldről várják, hogy valaki nyerje meg helyettük a magyarországi választásokat. Rajongásuk tárgyai zömmel azok közül kerülnek ki, akiknek sok mosolygós közös képük van George Sorossal, tőlük remélik a csodát.

Vera Jourová, Michael Roth és más balliberális hősök mellé most bekerül a panteonba Joe Biden is. Igazán nem akarok ünneprontó lenni, de elég valószínű, hogy nem akar majd közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt lenni. Sőt igazából arra sem vennék mérget a helyükben, hogy egyhamar pont velük akar majd foglalkozni. Persze Biden elnöksége esetén számítani kell arra, hogy megint több lesz a washingtoni kritika, de talán nem ok nélkül bízunk benne, hogy az elődeinél pragmatikusabb lesz. Ha másért nem, hát azért, mert az elmúlt években, Donald Trump elnöksége alatt komoly lépések történtek a két ország kapcsolatában, megszületett például a védelmi megállapodás, amelynek jelentőségét a balliberálisok sem kérdőjelezik meg. Az Egyesült Államoknak még jó darabig lesz saját problémája is bőven, a magyar kormány pedig stabil, s bár voltak 2016 előtt politikai viták, a védelmi és a gazdasági együttműködés akkor is rendben volt. Megleszünk exportált demokrácia nélkül.

Apropó, demokrácia! Az elmúlt napokban fél Amerika csalást kiáltott a választáson, beleértve magát az elnököt is. A sajtót bejárt ügyek egy részéről kiderült, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja, de bőven van, ami még mindig nem tisztázódott. Mindenképpen beszédes, hogy a mintademokraták, a világ balliberálisai érdektelenül szemlélik mindezt. Ennyire bíznak abban, hogy az amerikai választási rendszer hibátlan és kikezdhetetlen? Dehogy! Pontosan tudják, hogy nem az. Csakhogy nem érdekli őket, mert a mérce ismét kettős: Trumppal szemben szerintük ez is megengedhető. Egy kis csalás itt-ott, pár régóta elhunyt választópolgár, hát ennyi sem megengedett A Nagy Cél érdekében? Ez a hozzáállás, ne legyenek illúzióink.

Nem újdonság ez sem, hiszen az uniós politikában már évek óta tudjuk, hogy a naphosszat jogállamiságról papoló balliberálisok aktuális céljaik érdekében bármikor szívesen meghajlítgatják a szabályokat. Emlékezzünk csak arra, hogy a tartózkodó szavazatokat figyelmen kívül hagyva, igencsak szabálytalan módon fogadták el a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben. Egy olyan dokumentumot, amely eleve tele volt csúsztatásokkal és hazugságokkal, de ez a legkevésbé sem zavarta azokat, akik megszavazták. Nekik csak egy furkósbot kellett.

Az európai balliberálisok messiásként tekintenek Bidenre. A Politico is megszakértette, hogy ha Trumpot nem választják újra, micsoda csapást jelent az „európai populistákra”. Noha a kontinens szuverenista, hazafias és bevándorlásellenes erői okkal örültek Donald Trump elnökségének, azért ne hagyjuk a balliberálisoknak, hogy a történelmet is újraírják a szabályokkal együtt. Az európai jobboldal megerősödéséhez az európai baloldal rossz politikája vezetett, legyen szó a gazdaságról vagy éppen a kontinenst generációkra megnyomorító bevándorlásról.

Ami pedig Magyarországot illeti, az ellenzéknek érdemes visszaemlékeznie egy számukra kellemetlen tényre. Mielőtt Trumpot megválasztották, nyolc évig a demokraták kormányoztak. A Fidesz–KDNP pedig kétszer is kétharmadot szerzett.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kelemen András

Kelemen András

Jog és erőszak

ĀAz Egyesült Államok korábbi itteni ügyvivője már úgy vádaskodott, hogy nem kellettek hozzá tények. Sargentini és Jourová ezt folytatta

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Végjáték, vagy amit akartok

ĀA világ gazdagjainak agresszív terjeszkedése minket is és sok más lenézett, kizsákmányolt országot a vesztesek oldalára taszít, s nem lehetünk boldogok, hogy e méltatlan szerepen másokkal is osztozunk

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom