Dippold Pál

Vélemény és vita

Gazsi, a fríember

A rókalelkű Tamás Gáspár Miklós, tégéem, Gazsi, most, hogy Karácsony Gergely Budapest díszpolgárává ütötte, a szokottnál is nagyobb nyilvánosságot kap a baloldali médiumokban

álláspont

Az öregecskedő filozófus úgy tekeri körbe végeláthatatlan hosszúságú mondataival az őt még mindig áhítattal figyelő közönségét, mint valami mesebeli kígyó-polip keverék.

Tégéem 1978-ban települt át Kolozsvárról Magyarországra. Ez csupán azért lehet fontos, mert az ember a barátait megválogathatja, a rokonait nem. Tégéem magyar. Akarjuk, nem akarjuk, egy vérből valók vagyunk. Gazsi, a mindenhez értő észkombájn évtizedek alatt a balliberálisok ikonjává fejlesztette ki magát. Orákulum. Divatos divatfi. Akár egy bűvész a nyulat a kalapból, bármikor képes tudománytörténeti és művészeti példákat előhúzni. Rajongói vannak. Áhítattal suttogják, Gazsi egy igazi verbális dendi. Mester. Professzor. Példakép.

Hogy ez mennyire így van, arról díszpolgársági hullámlovaglása is tanúskodik. Ebből az alkalomból finom­kodó körülményeskedéssel sértett vérig sok millió, tőle eltérően élő és gondolkodó magyart. Elsősorban azokat, akik őt évtizedekkel ezelőtt több ezer társával együtt tiszta szívvel befogadták és segítették. Amúgy ez sem újdonság, hiszen a rókalelkű tégéem köreiben nem szokatlan a magyarok lehülyézése, lemucsaizása. A hála nem esztétikai kategória.

A díszfilozófus a színművészeti egyetemisták pankrációsorozata ürügyén teleszórta a médiumokat (ő következetesen a médiákat formát használja) gyűlölettel átitatott mondataival az Orbán Viktor vezette kormány működését és az ország közállapotait minősítve. Azt állítja, hogy a jelenlegi politikai rendszer szilárd, pokoli erős, de nem népszerű, szeretett, elismert. Azt mondja, az embereket elképeszti, ha egy konfliktusban, ahol idealista, szabadságszerető diákok védik az egyetemüket, valaki Orbán Viktor oldalára áll, arra utal, morális és esztétikai értelemben (?) megtört Orbán hatalma. Továbbá – és itt áll meg a józan többség, a kormányt támogató milliók esze – sokan nem értik, miért állnak értelmes emberek a kormány mellé. Többek között bizonyára azért nem értik, mert nem a lét értelmén gondolkoznak hivatásszerűen, mint a derék filozófus, hanem „csak” dolgoznak.

Magától értetődő, hogy értelmes ember ezt a rendszert nem támogatja, állítja a sétapálcás ikon. Azt is hozzászúrja, hogy az orbáni kormányzat melletti nyilvános állásfoglalás kompromittálja a lojális értelmiségieket; a rendszer vezetőjéhez a kultúrában és a tudományban – csekély számú kivétellel – csak a karrieristák hűségesek. A magyar értelmiség jobbik fele egységes és összetartó, ez tégéem értelmezésében a balliberális horda, amelyik teljes mellszélességgel a lázadó színészpalánták mellett áll. Mert „a színinövendékek bátorsága, esztétikai tehetsége, ízlése, kitartása, stratégiai érzéke, következetessége, jámbor furfangja kiváltotta mindannyiunk csodálatát”.

Ezeknek a szabadságszerető baloldali értelmiségieknek legismertebbjei oda is csődültek a piros-fehér nejloncsíkokkal nemzeti ünnepünket otrombán megsértő áldiáktüntetésre. Bebiciklizett a főpolgármester, Karácsony Gergely, az egykori SZDSZ főcigánya, Horváth Aladár, szónokolt orvos, nővér, szakszervezetisek, imbolyogtak a fáklyalángok, érctorkok harsogva zúgták a szélnek: Fríeszefe.

Természetesen mindannyian rendkívül értelmes emberek voltak, hiszen Tamás Gáspár megmondta, hogy a hülye tehetségtelenek maradtak csak a kormány mellett.

Szerintünk meg azok, akik Orbán Viktorral együtt hisznek az országépítő munkában, akik nem locsognak, hanem dolgoznak: „morális és esztétikai érte­-lemben” is.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Jánosi Dalma (Róma)

Jánosi Dalma (Róma)

Gendercunami

ĀBoldogabb lennék, ha mindez nem történne meg. Ha nem a gender mesekönyvek körüli hisztériát citálná a magyar sajtó

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Emlékezzünk?

Ā…valószínűleg örök kérdés marad, hogy vajon a felejtéstől vagy az emlékezéstől válhatunk-e jobb emberré?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom