Őry Mariann

Vélemény és vita

Ki védi meg Európát?

A köztársaságot érte támadás! – így szólt az egyik pátosszal teli politikusi reakció arra, hogy egy tizennyolc éves csecsen bevándorló a nyílt utcán lefejezett egy francia tanárt, mert az megmutatta a diákjainak a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráit

álláspont

Nem kellett sokat gondolkodniuk az idézett politikusoknak, mivel pont ezt szokták mondani öt éve.

Időről időre ugyanis egy-egy radikalizálódott bevándorló puskával, késsel, bárddal, bombával támad a franciákra. Nem ez a furcsa, hanem az, hogy ez még nem mindennapos. Franciaországban ugyanis – idézve a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője, Nicolas Bay egyik nyilatkozatát lapunknak – egyre többen vannak olyan emberek, akik egész egyszerűen gyűlölik a franciákat. Az országot, a kultúrát, az állam számára fontos laicitást, mindent. Számukra nemcsak laicité nincs, hanem liberté, égalité, fraternité se.

Pokolba kívánják egész Franciaországot, és amennyire tőlük telik, oda is küldik.

Mivel egyre többen vannak, egyre nagyobbak azok a területek, ahol hatásosan meg tudják tagadni a francia jogrendet és kulturális normákat is. A Laurent Obertone Gerilla című könyvéből megismert Franciaország egy rémisztő disztópia, amelyben polgárháborúba süllyed az ország, és a balliberálisok már teljesen el vannak hülyülve, nemhogy nem harcolnak, hanem egyenesen támogatják, ahogy brutálisan leszámolnak velük.

Minden disztópiának van valamilyen, már ma is létező alapja, a Gerillának is. Tulajdonképpen minden megvan már most is, amelyet a szerző természetesen eltúloz, karikíroz. Az persze már önmagában is valószerűtlenül abszurd, hogy a nyílt társadalmak hívei, a liberálisok, az LMBTQ-mozgalmak támogatói, szóval az összes széplélek számolatlanul hozna be Európába olyan embereket, akik legszívesebben azonnal kivégeznék őket az életmódjuk miatt. Persze nem minden egyes migráns ilyen, ezzel minden józan ember tisztában van, de attól még tény marad, hogy a liberális bevándorláspolitika tette lehetővé azt, hogy a francia tanár, Samuel Paty és sok más európai ember borzalmas halált haljon.

A liberális politika nem képes arra, hogy kezelje a problémát, és nem is nagyon törekszik rá. Saját maga foglya, a politikusoknak csak üres frázisokra futja.

Ugyanazok a liberális politikusok, akiknek a vállát kormányzati felelősség nyomja, és időről időre kénytelenek biztonsági intézkedéseket hozni hatalmuk megtartása érdekében, nem mernek megfogalmazni olyan elvi álláspontokat, amelyek a valóban átfogó megoldáshoz szükségesek. A választási kampány persze más, a magyar kormányt előszeretettel támadó holland Mark Rutte liberális politikus létére nyakig merült a bevándorlásellenes populizmusba, csak hogy megfékezze a Geert Wilders-féle Szabadságpártot, amely tényleg fellépne a migráció ellen.

Nemhogy ma, de már öt évvel ezelőtt sem volt elég dacosan azt mondani, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, ragaszkodunk az európai életformához. Ragaszkodjunk, de tényleg védjük is meg! Vannak persze szerencsés, kivételezett helyzetben élő liberálisok, akik csak képen látnak migránst, és nem találkoznak a valósággal. És van például Samuel Paty.

Ne higgyék, hogy a liberálisok soha nem képesek eltérni a mindent szabadjára engedő laissez-faire filozófiától. Nézzék csak meg, milyen szigorral és alapossággal kérik számon saját állampolgáraikon a járványügyi intézkedések betartását. Hirtelen van minden, politikai akarat és erőforrás is. Ugye az illegális bevándorlástól és a terrorizmustól is ugyanígy meg tudnák védeni az embereket? Már ha akarnák.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Frigyesi András

Frigyesi András

Az érték a mérték

ĀAmikor a színház a világot mint változót mutatja be, egyúttal jó szándékú változtatásokat is megfontolásra ajánl. Manapság sok jelenség nyugtalanító: eltorzult a becsület, a tisztesség, a tolerancia, de még a szabadság fogalma is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom