Putsay Gábor

Vélemény és vita

Tovább támogatott családok

Néhány nap is elég volt ahhoz, hogy felpezsdüljön a lakáspiac azoknak a bejelentéseknek a hatására, amelyek valóban könnyebbséget jelentenek az építkező családoknak

álláspont

Az egyik ilyen, hogy „visszatér” az ötszázalékos általános forgalmi adó (áfa) az új építésű lakások esetében, vagyis a 2022. december 31-ig építési engedéllyel rendelkező ingatlanok esetében 27 helyett ötszázalékos adót kell megfizetni, ami komoly segítség, különösen most, a koronavírus által legyengített gazdaságban. Továbbá a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők jövő év januárjától visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját. Külön említésre méltó, hogy a csok eddig leginkább három gyermek után volt igazán nagy segítség, most viszont az áfát azok a szülők is visszaigényelhetik, akik egy gyermeket nevelnek.

A kormány már a járvány elején nyilvánvalóvá tette, hogy az elsődleges szempont, az életek védelme mellett biztosítja a gazdaság és a családok védelmét is. És ezt az ígéretét is teljesíti.

Tegnap tehát újabb fontos gesztust tettek a családok irányába, ami illeszkedik a 2015-ben indított otthon­teremtési programba. Mint azt Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, a kormány jövő év január 1-jétől otthonfelújítási támogatást indít. A legalább egy gyermeket nevelő családok esetében a lakásfelújítási költségek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

A bejelentés szerint bármilyen felújítás kaphat támogatást, legyen szó energetikai korszerűsítésről, a fürdőszoba, illetve a konyha vagy a teljes otthon felújításáról. Egy hatmillió forintos felújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család.

Mindez kísértetiesen hasonlít a nagycsaládosok 2018-ban bejelentett autóvásárlási támogatásához, amelynek értelmében hasonló összeget, két és fél millió forintot vállal át az állam a három vagy több gyermeket nevelő családoktól hétszemélyes új autó vásárlásakor. Ez a program rendkívül sikeres lett a nagycsaládosok körében, amit nemcsak a statisztikai adatok támasztottak alá, hanem az az óriási érdeklődés is, ami egy-egy nyílt hétvégén megmutatkozott, amikor az autentikus gyártók bemutatták termékeiket. És ez nemcsak a családok életminőségében jelentett érdemleges változást, de fellendítette az újautó-értékesítés azon szegmensét, amely addig csak botladozott, ezáltal a gazdaságot is élénkítette. (Mindez illeszkedik a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervébe, amelynek legfontosabb célkitűzése a környezet védelme. Az új, modernebb autók használatával érdemben csökken a károsanyag-kibocsátás, hiszen gyakorlatilag a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak is eleget tevő gépjárművek helyezhetők forgalomba.)

Soroljuk még ide a családoknak, az adósoknak, de a vállalkozóknak is könnyebbséget jelentő hiteltörlesztési moratóriumot, ezen belül a célzott moratóriumot, amelynek értelmében a fizetés alóli felmentést jövő év június 30-ig lehet igényelni. Az általános moratóriumot körülbelül 1,6 millióan veszik igénybe, és nagyjából 752 ezer ügyfél tartozhat abba a körbe, amelyik élhet a hosszabbítás lehetőségével, ezen belül a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak, a munkanélküliek és a céges ügyfelek egy része. A moratórium meghosszabbításával jövőre 400–450 mil­liárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál. Ez pedig kellő támaszt nyújthat azoknak is, akik nehezebben tudják átvészelni a járvánnyal terhelt időszakot.

És mégis a bajban soha nem segítő baloldal szerint a kormány nem csinál semmit. Valóban?

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Simicskó István

Simicskó István

Halálra ítélt ebek Budapesten

ĀAz Árpád-kori Európában, éppen az első keresztes hadjárat idején született némethonban egy leány, aki hosszú élete során többek között gyógyítással, különböző nyelvekkel és a zene művelésével is foglalkozott

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Néhány szó a partnerségről

ĀGyűlnek, egyre csak gyűlnek az adatok és a tapasztalatok annak a ténynek a megállapításához, hogy nem az Európai Unió az a szellemi közeg, amelyhez tartoznunk érdemes