Kacsoh Dániel

Vélemény és vita

Karácsony dolga

álláspont

„Tavaly október 13-án szavaztak bizalmat a fővárosi választók egy politikailag sokszínű, progresszív közösségnek, és bíztak meg minket egy, a párbeszédre, a közös gondolkodásra, a fenntarthatóságra épülő városkormányzás megkezdésére” – büszkélkedett tegnap Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A hangulatos videóval is megtámogatott bejegyzést pedig Budapest Főváros Önkormányzata volt szíves megtámogatni hirdetésként. Nyilván ezen kár fennakadni, hiszen alighanem közérdek, hogy minél több emberhez eljusson a maszekban az alapjövedelem gondolatával házaló s a kormányfőjelölti poszt felé kacsintgató politikus üzenete arról, mit gondol saját maga nagyszerűségéről.

Például azt, hogy „nem vagyunk tökéletesek, de a helyes úton járunk”. És mi ez a helyes út? Hát az, hogy másféleképp hoznak döntéseket, „megosztjuk a dilemmáinkat, bevonjuk a lakosságot”. Hacsak úgy nem.

Mi ezzel szemben például azt láttuk, hogy a baloldali főpolgármester elvette a jobboldali kerületektől az útfelújítási forrásokat, a járvány első hulláma idején teszetoszáskodott, magára hagyta a Pesti úti idősotthon lakóit, önkényesen hozott döntéseket, majd a nagykörúti biciklisávval és az egyéb forgalmi változtatásokkal szinte az egész város autóstársadalmát magára haragította. Kétségtelenül akadnak „eredmények”. Hiszen Brüsszelben immár Karácsony párttársa, a politikusként leszerepelt Jávor Benedek személyében saját képviseletvezetője is van Budapestnek – igaz, ebből haszna egyelőre nincs, legfeljebb költsége. Továbbá számos helyettes és számtalan tanácsadó segíti a városvezetőt, valamint olyan fantasztikus cégvezetők és felügyelőbizottsági tagok, mint Draskovics Tibor vagy Vágó István.

Lett helye Bajnai miniszterének, az éppen közös ellenzéki programon dolgozó Balázs Péternek is, mégpedig egy újonnan létrehozott városdiplomáciai intézet élén, s a főváros gondozza majd Heller Ágnes és a véreskezű Lukács György hagyatékát, de jut pénz arra is, hogy a Városházán melegbár és hajléktalanszálló legyen, bár ahogy minden kampányígéret esetében, úgy ezen intézkedéseknél is a jövő idő az irányadó. Ami pedig a párbeszédet illeti, azt maga Karácsony mondta fel a kormánnyal hónapokkal ezelőtt, amikor behisztizett, hogy az általa vezetett önkormányzatnak is ki kell vennie a részét a járvány miatt keletkezett válsághelyzet kezeléséből. Mostanra meggondolta magát, és holnap a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában újfent megpróbálhatja bizonyítani együttműködési készségét, amiről egyébként az évfordulós imidzsvideóban is regélt. Azt magyarázta, hogy az élhetőbb főváros kialakításához a kormány támogatását (értsd: pénzét) is meg akarja szerezni, ahogy fogalmaz: „mindig ki fogom nyújtani a kezemet, ha százszor elcsapják, akkor is, mert nekem ez a dolgom”. Vagyis a kunyi menni fog, ahogy azt két évtizeden át a nagy elődtől, Demszky Gábortól is megszokhattuk.

Fontos ugyanakkor kitérni a „politikailag sokszínű, progresszív közösségre” is, amelynek élén Karácsony bemasírozhatott a Városházára. Ennek ugyanis egyaránt tagja a Magyarországot – és saját pártját is – egyszer már padlóra küldő Gyurcsány Ferenc, továbbá az a Jobbik, amelynek jelöltje nemrég Judapestnek nevezte Budapestet. Tegnap pedig az is kiderült, hogy a magát néppártinak tituláló formáció ceglédi elnöke, bizonyos Horváth Gábor nemes egyszerűséggel cigányozott egyet, vállalhatatlan stílusban gyalázva a kormánypártok színeiben a borsodi mandátumot elnyerő Koncz Zsófiát.

Ez tehát Karácsony „progresszív közössége”, a bukott baloldal, amely mára minden morális alapját elveszítette. Bízunk benne, hogy 2022-ben ezt a választók többsége is így látja majd.

(A szerző vezető szerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Dóra

Nagy Dóra

Jó ötletnek tűnt

ĀMegtörtént Gyurcsány totális hatalomátvétele az ellenzéki térfélen. Ezt megfejelte most azzal, hogy leírta: a határok elmosódtak a pártok között, és egyáltalán nem érdekes, hogy ki a jelölt és honnan jött

Boros Imre

Boros Imre

Pénzmosó nemzetközi gigabankok

ĀSoha ne feledjük a hajdani Rothschild mondását: Kit érdekel, hogy ki Anglia királya és miniszterelnöke, ha mi irányítjuk a pénzforgalmat? Erről szól ma a Federal Reserve hitvallása is, ami pedig törvény