Őry Mariann

Vélemény és vita

Gyurcsány bábszínháza

Egészen elképesztő magyarázkodásba kezdett a magyar balliberális oldal az elvesztett borsodi időközi választás után. A főszereplők szerint mindenki hibás, csak ők nem

álláspont

Jakab Péter Jobbik-elnök az eredményhirdetés utáni kezdeti hevületében igyekezett sikernek csomagolni a kudarcot, noha Koncz Zsófia abszolút többséget szerzett az összellenzéki jelölttel szemben, és az öt százalék­pontos különbség sem az a „szoros” eredmény, amit a baloldal emleget. Nem világos, hogy mivel, de szerinte az ellenzéki szavazók történelmet írtak, a borsodi vereség pedig tulajdonképpen már – kapaszkodjanak meg – a 2022-es tisztító vihar előszele. Valami hasonlót mondott volna akkor is, ha nyernek, csak úgy kevésbé hangzott volna abszurdan. Nem mintha ódzkodna a pártelnök az abszurditástól, hiszen párttársa, Bíró László a kampányban szerinte volt már a szabadság jelképe is, meg köztársaságpárti, ami szintén egy nehezen értelmezhető meghatározás ha a valóság, és nem egy lázálom körülményei közé helyezzük az ilyen állításokat.

Gyurcsány Ferenc másnapja már keserűbb volt. A bukott miniszterelnök Facebook-posztja alapján nála azért tudatosult, hogy a vereség az nem győzelem. De a hiba nem az ellenzék készülékében van, derül ki az írásából, hanem a kormány a felelős, hiszen „övék a törvény, övék a nyilvánosság, övék a pénz” és még sorolhatnám. Ez az érvelés egyébként nem csak Gyurcsánynál jött elő, a Jobbik is a „brutális ellenszelet” hibáztatta, és velük összhangban a liberális média is szemére vette a kormánypártoknak, hogy miért kampányoltak a saját jelöltjük mellett. Érthető persze, hogy az ellenzéknek jobb lenne, de azért elég naiv dolog elvárni a kormánypártoktól, hogy egy kampányban ne érveljenek a kormány sikereivel.

Na jó, Gyurcsány esetében legfeljebb álnaivitásról beszélhetünk, hiszen a balliberális oldal minden hájjal megkent vezetője bármikor zsebre teszi az újoncait.

Az külön vicces, hogy a már említett Facebook-posztjában képes volt leírni, hogy „nekünk meg marad a tisztesség”. Ezt tényleg Gyurcsány Ferenc írta le!

A bukott miniszterelnök tapasztaltságát mutatja, hogy ugyanitt nem követte el azt az ordító politikusi alaphibát, hogy nekiálljon hibáztatni a választókat.

Ezt több jobbikos politikus is megtette, az elmúlt években immár sokadjára. Vajon hány szavazót nyernek
az emberek sértegetésével? A kérdés költői.

Visszakanyarodva Jakab Péter fenyegetőzésére és vagdalkozására: meg lehet érteni a frusztrációt, kevesen akarnának most a helyében lenni. Gyurcsány ugyanis többet várt a Jobbiktól a borsodi választókerü­letben, és erre a fiaskóra emlékezni fognak a DK-s tárgyalók, amikor majd 2022-re osztogatják a lapokat.

Keményebb értékelések születtek az ellenzéki összeborulósdi olyan szereplőitől, mint Márki Zay-Péter és Hadházy Ákos. Utóbbi egészen elképesztő bejegyzést tett vasárnap este, amiben leírta, hogy Bíró László nemcsak antiszemita, hanem korrupt is. Sőt, azt is bevallja, hogy ő, Hadházy Ákos ellenzéki politikus ezt a többieknél is jobban tudta, de szándékosan nem beszélt róla nyilvánosan. Mit is mondott Gyurcsány a tisztességről?

Végül emlékezzünk meg arról is, hogy Karácsony Gergely és egy sor másik balliberális politikus képes volt őszinte arccal kamerába mondani, hogy támogatni kell Bíró Lászlót, mert bár olyanokat írt, hogy Judapest, meg tetűcsúszdások, de bocsánatot kért, és ezzel minden el van rendezve. Mélyen hallgatott a folyamatosan tomboló magyarországi antiszemitizmusról hisztériázó nyugati sajtó is. Persze tudjuk, tisztesség!

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Deme Dániel

Deme Dániel

Európai értékek szótára

ĀA vallástudományban ismert az úgynevezett szinkretizmus kifejezés: fogunk egy régi fogalmat, ezt formailag megőrizzük, de egy teljesen új tartalommal töltjük meg

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Örökös ködösítők

ĀNem tudom, csak sejtem, hogy cseppet sem véletlen, sokkal inkább szándékos a cél a politikában: homályban tartani fontos fogalmak jelentését, azaz nem nevezni néven és nem magyarázni érthető szavakkal, indoklással, mi mit jelent