Rab Irén

Vélemény és vita

Futók és álfutók

A jól megrendezett, a közösségi hálón közvetített vizsgadarab címe #freeSZFE. Fiatalok a rendezői elképzelés szerint harcolnak

A hét végén aki tudott, futott. Az Ultrabalatonon több mint tizenötezren álltak rajthoz, a Színművészeti Egyetem szolidaritásfutásán százötvenen. Az Ultrabalaton Magyarország és Közép-Európa legnépszerűbb közösségi sporteseménye, hiszen nemcsak egyéniben, hanem csapatban is lehet indulni rajta. A Balatont megkerülő, 221 kilométeres táv nagy kihívás, az ember szembesül saját korlátaival, akár egyéniben, akár csapatban indul. Az egyéni induló igazi hős, ötszörös maratont fut egyvégtében, húsz-harminc óra alatt, a célban összerogyva. Igazi sportteljesítmény, ami a verseny történetének tizennégy éve alatt mintegy ötszáz embernek sikerült.

A csapatban futók nemcsak magukért, hanem társaikért is küzdenek, váltópontokon váltják egymást, egységben az erő. Amúgy hétköznapi emberek ők, akik szeretik a megterhelő kihívásokat, a megméretést és a mérhető, valós teljesítményeket. Kerül, amibe kerül, mert a résztvevők kemény forintokat perkálnak le, egyéniben 39 ezer, baráti csapatban indulók fejenként 12 900 forintot, céges csapatok ennél valamivel többet. Ne számolgassuk a szervezők bevételét, mert kiadás is van bőven, és az indulók megkapják, amire vágynak: egy futófiesztát, hatalmas közösségi élményt. Amerre vezet a balatoni kerékpárút (mert ilyen is van), biztatják őket, én is kiállok mindig a kapuba, nekem is jut az élményből.

Persze ez a sportesemény nem mérhető egy szolidaritásfutáshoz. Az nagyobb kihívás volt, mert a résztvevők fáklyával a kézben tették meg a távot, ami azt is jelentheti, hogy éjjel-nappal futottak. A fáklya a szabadság lángját jelképezte, az egyetemi autonómiáért lobogott. A szélrózsa minden irányába, öt, kisebb-nagyobb egyetemi városba indult ez a menet, hogy a fővárosi egyetemek mellett Debrecen, Pécs, Szeged, Kaposvár és Eger intézményeibe is eljusson a szabad felsőoktatás lángja. A táv az autonómiáért futáson összesen 1100 kilométer volt, nagyvonalúan számolva minden futóra nyolc kilométer jutott. Nagy feladat lehetett az autonómoknak megszervezni a váltást, a frissítőpontokat, az ellátást, vírustesztet vagy legalábbis egészségügyi nyilatkozatot beszerezni. Nevezési díj nem volt, a költségeket jótékony szponzorok állták. A célba érkezés időpontját egyeztetni kellett, mert ez igazi közösségi futás volt, nem individuális, magamutogató verseny, mint az Ultrabalaton. Győztest sem hirdettek, mert a győztesek – tudjuk jól – az elveszettnek hitt szabadságukért rendületlenül kiálló színinövendékek, pardon, egyetemisták.

A célhelyszíneken mindenütt koncertekkel, performanszokkal és beszédekkel ünnepelték őket, ahogy ez a szakmai profiljuk szerint nekik dukál. Az egyetem másodéves televíziós műsorkészítő osztálya közvetítéssel készült, amit a Magyar Narancs Facebook-oldalán is figyelemmel követhettek az érdeklődők. Látva a bulikról készült képeket, a magukkal vitt tűz bizony nem lobbant nagy lángra, pár száz tüntikéző és véletlenül arra sétáló előtt zajlott a vitathatatlanul látványos műsor. Mégiscsak színészekről, a szórakoztató ipar leendő művészeiről van szó!

Mielőtt négyzetméter-számítá-sokba kezdenénk a résztvevők számát illetően, hadd idézzem a Debrecziner nevű portál hiteles beszámolóját, miszerint az eseményen nagyjából százötvenen jelentek meg, elsősorban fiatalok, de több oktató is fontosnak tartotta a kiállást. A regnáló hatalommal szembeni fellépést a megjelentek (a Debrecziner szerint sokaság) elismerő tapssal honorálták.

Elgondolkodtam azon, vajon a jár-vány tartotta-e távol az egyetemi polgárokat vagy a hatalom retorziójától való félelem? Hiszen a Debreceni Egyetemen több mint huszonnégyezer diák tanul, az oktatói létszám is négyszerese a Színművészeti teljes hallgatói és oktatói állományának, igazán lehettek volna többen! A látottak alapján Szegeden sem volt különb a helyzet, de lélekben biztos sokan voltak velük és tiszteletre méltó elveikkel.

Dobja rám virtuális köveit minden progresszív gondolkodó, de én bizony az Ultrabalatont és egyáltalán minden kézzel fogható sport- és egyéb teljesítményt többre tartok a kusza, bár ötletes performanszoknál. Ennek a jól megrendezett, a közösségi hálón közvetített vizsgadarab címe #freeSZFE. Fiatalok a rendezői elképzelés szerint harcolnak az önkény ellen, elveszettnek vélt szabadságukért, ezt a közönség általában szereti, és az előadással, mint a filmsorozatok esetében, érzelmileg azonosul. A forgatókönyvírókat csak sejtjük, a főszerepeket rokonszenves fiatalok játsszák, de a tömegjelenetekhez szükséges statiszták a járvány miatt most a határon kívül rekedtek.

Alig vesszük észre, hogy a változatos tiltakozóakciók célja nemcsak a figyelemfelkeltés folyamatos fenntartása, hanem mögöttük egy jól felépített politikai, kormánybuktató szándék húzódik.

(A szerző történész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Levél

ĀFricska. Akkor most Nyirati Klárának, Baja momentumos polgármesterének vagy végképp elment az esze, vagy nem is jött meg

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Stabilitás és terjeszkedés

ĀValódi magyar sikertörténet lett az OTP Bank, és nemcsak azért, mert Európa négy legjobb pénzintézete között tartják számon, de negyed század alatt igazi karriert futott be

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom